'AB-Türkiye mülteci anlaşması çökebilir'
Alman Ekonomik Araştırma Enstitüsü'nün Uluslararası Göç Araştırmaları Direktörü Poutvaara, 'Türkiye yeni bir mülteci akını ile karşı karşıya kalırsa, AB-Türkiye mutabakatı çökebilir' dedi.
Alman Ekonomik Araştırma Enstitüsü'nün (İfo) Uluslararası Göç Araştırmaları Direktörü Panu Poutvaara, İdlib'deki durumun daha da kötüleşmesi ve yeni bir mülteci krizinin yaşanması durumunda AB ve Türkiye mülteci mutabakatının çökebileceği uyarısında bulundu. İfo'nun 2015-2016 yıllarındaki mülteci krizi konusunda hazırladığı son raporu hakkında DW Türkçe'nin sorularını yanıtlayan Poutvaara, İdlib'de tırmanan gerilimin yeni bir mülteci krizine yol açabileceği endişesine dikkat çekerek gelişmelerin kaygı verici olduğunu ifade etti.
Aynı zamanda Münih Üniversitesi'nde ekonomi profesörü olan Poutvaara, "Türkiye yeni bir mülteci akını ile karşı karşıya kaldığı takdirde, hem siyasi hem ekonomik hem de yönetimsel olarak AB ile mutabakat kapsamındaki yükümlüklerine bağlı kalmakta çok zorlanır. AB-Türkiye mutabakatı çöker ya da uygulanamaz noktaya gelirse, AB'ye gelen mültecilerin sayısı dramatik bir şekilde artar ve bu sadece Türkiye'yi değil Avrupa'yı da devasa bir sınama bir karşı karşıya getirir" değerlendirmesini yaptı.
Yapılan araştırma, Avrupa ülkelerine gelmeyi başarmış olanların daha iyi eğitimli ve daha varlıklı olduğunu Türkiye'de kalanlar ise daha az eğitimli ve daha az maddi olağana sahip olduğunu ortaya koyuyor. Yüksek öğrenime sahip olanların Avrupa ülkelerine seyahati organize etmek ve maddi olarak bunu karşılayabilmek için daha çok beceri ve yetkinliğe, daha çok maddi olağana sahipken daha az maddi kaynağa, beceriye sahip olanlar ise Türkiye'de kaldığını gösteriyor.
DW Türkçe'nin Mevcut durumda mültecilerin Avrupa gelişinin engellenmesi, Türkiye'de kalmalarını sağlamayı hedefleyen 2016 yılındaki AB-Türkiye mutabakatının özellikle Avrupa ülkelerinin beklentilerine yanıt verdiğini söyleyebilir miyiz sorusunu Poutvaara, "Mutabakat, Avrupa'ya mülteci akınının ciddi boyutta sınırlandırılmasına katkı sağladı. Avrupa'da mülteci krizi nedeniyle daha çok gerilimlerin tırmanmasını önlemekte başarılı oldu" şeklinde yanıtladı.
3 milyon 600 bin Suriyeliye ev sahipliği yapan Türkiye'nin ekonomisi sancılı bir süreçten geçiyor. Yaşanan ekonomik güçlüklerle birlikte kamuoyunda Suriyelilere tepkiler, mülteci karşıtlığı da artıyor. Aynı zamanda İdlib'de gerilim tırmanıyor, yeni bir mülteci akını riski büyüyor, sadece Ankara değil Avrupa başkentleri de endişeli. Hem Türkiye hem AB çok daha zorlu yeni bir krizin eşiğinde mi sorusuna Poutvaara, "Ortadoğu'daki durum patlamaya hazır, son derece hassas… Ve Türkiye yeni bir mülteci akını ile karşı karşıya kaldığı takdirde, hem siyasi hem ekonomik hem de yönetimsel olarak AB ile mutabakat kapsamındaki yükümlüklerine bağlı kalmakta çok zorlanır. AB-Türkiye mutabakatı çöker ya da uygulanamaz noktaya gelirse, AB'ye gelen mültecilerin sayısı dramatik bir şekilde artar ve bu sadece Türkiye'yi değil Avrupa'yı da devasa bir sınama bir karşı karşıya getirir" dedi. (HABER MERKEZİ)