ABD'de Demokratların muhtemel başkan adayı Kamala Harris kimdir?

ABD'de Demokratların muhtemel başkan adayı Kamala Harris kimdir?
ABD'de Joe Biden'ın başkan adaylığından çekilmesi sonrasında Demokrat Parti'de aday olarak yardımcısı Kamala Harris'in adı öne çıktı. Parti içinde saygın bir isim olmasına rağmen, Harris'in kendisine has net bir vizyon çizememesi dikkat çekiyor.

Artı Gerçek – ABD Başkanı Biden’ın 2024 başkanlık seçimleri adaylığından çekilmesinin ardından aday adaylığı için destek açıklamasında bulunduğu yardımcısı Kamala Harris, Demokrat Parti’nin onaylaması durumunda Donald Trump’ın karşısına çıkabilir. Ancak Harris’in aday adaylığı bugün gündeme oturmuş olsa da Beyaz Saray’daki Oval Ofis koltuğuna oturma hedefi uzun yıllardır taşları dizilen bir hedef.

2016'DA SENATÖR SEÇİLMİŞTİ

Siyasi kariyerine atılmadan önce Kaliforniya Eyalet Başsavcılığı görevini yürüten ve eyaletin gerek ilk siyah gerek ilk kadın başsavcısı olan Harris, 2016 yılında Demokrat Parti’den Kaliforniya senatörü seçilmesiyle birlikte siyasal kimliğine kamusal bir karakter kazandırdı. Jamaikalı bir baba ve Hindistan kökenli bir annenin çocuğu olan Harris bir ilke imza atarak, bu görevdeki Güney Asya kökenli ilk kadın oldu.

2020 SEÇİMLERİ İÇİN ADAY ADAYI OLMUŞTU

Senatör olarak görevini sürdüren Harris, 2019’da Demokrat Parti’den 2020 seçimlerinde ABD başkanlığına aday adaylığını açıkladı. Harris açılış mitinginde 20 bin kişiyi toplayarak iddialı bir başlangıç yapsa da, anketlerdeki popülerliğinin gittikçe düşmesinin ardından adaylığını geri çekti.

İLK KADIN BAŞKAN YARDIMCISI

Ancak başkan adaylığı için isminin unutulmasına karşın Biden’ın yardımcı adayı olarak bir kadın seçeceğini açıklamasıyla birlikte bu kez ismi başkan yardımcılığı ile anılmaya başlandı. Kasım 2020’de Biden ile birlikte seçilen Harris, böylece başkan yardımcısı olan ilk kadın olarak tarihe geçti. Harris aynı zamanda bu görevi üstlenen ilk siyah kadın ve ilk Asya kökenli kadın oldu.

KADIN HAKLARINI KORUMAK İÇİN ÇABALADI

Harris, ABD’de kürtaj hakkına yönelik muhafazakâr baskının boy göstermesi üzerine kadın haklarını korumak için adımlar attı. Kadınların kendi bedenleri hakkında karar verme hakkına sahip olmaları için ulusal bir kampanya yürüten Harris, 2022'de ABD Yüce Mahkemesi'ndeki muhafazakâr yargıçların anayasal kürtaj hakkını iptal etmesinin ardından Kongre'ye kürtaj hakkını koruma altına alan Roe v. Wade davası kararlarının yeniden yürürlüğe alınması çağrısında bulundu.

GÖÇ YORUMU TEPKİ ÇEKTİ

Başkan yardımcılığındaki ilk görevlerinden biri ülkenin güneyinden gelen göç dalgasını ele almak olan ve kendisi de iki göçmen ebeveynin çocuğu olan Harris, konuya dair ifadeleriyle tepkilerin odağına yerleşmişti. VOA Türkçe’nin aktardığı üzere Orta Amerika'ya seyahat ettiğinde neden ABD-Meksika sınırına gitmediği sorusuna “Avrupa'ya da gitmedim. Ne demek istediğinizi anlamıyorum” diye tartışmalı bir cevap veren başkan yardımcısı, dönemin Guatemala Cumhurbaşkanı Alejandro Giammattei ile düzenlediği basın toplantısında ise potansiyel göçmenlere, “Gelmeyin. Geri çevrileceksiniz” demişti.

DIŞ POLİTİKADA BIDEN YÖNETİMİNDEN PEK FARKI OLMAYACAK

Harris'in Ukrayna, Çin ve İran gibi kilit konularda büyük ölçüde Biden'ın dış politikalarına sadık kalması bekleniyor. Politico’nun değerlendirmesine göre ABD’nin Ukrayna’ya askeri desteğini sürdürecek olan Harris, Çin'in jeopolitik yükselişi karşısında bölgedeki ittifaklarını derinleştirme girişimlerine devam edecek.

ORTADOĞU'DA İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜMÜ SAVUNUYOR

Ancak başkan adaylığına seçilmesi ve kasım ayındaki seçimleri kazanması durumunda Gazze’deki savaş konusunda İsrail'e karşı daha sert bir ton takınabileceği de ihtimaller arasında yerini alıyor. Zira Harris, Biden yönetiminin İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'ya karşı daha güçlü bir duruş sergilemesi gerektiğini özel olarak ifade etmişti. Şubat ayındaki Münih Güvenlik Konferansı’nda söz alan başkan yardımcısı, iki devletli çözüm çağrısında bulunmuştu.

SURİYE'DEN ÇEKİLMEYE KARŞI ÇIKMIŞTI

Harris, Donald Trump yönetiminin Ortadoğu politikalarına karşı çıkmış ve ABD ordusunun Suriye’den çekilmesini yanlış bulduğunu belirtmişti. Senatör olduğu dönemde Ermeni Soykırımı'nın ABD tarafından tanınması için Donald Trump yönetiminden dönen bir önergeye imza atmış, son olarak 25 Nisan 2024’teki paylaşımında “Ermeni Soykırımı'nı asla unutmayacağız” demişti.

Öte yandan, Kamala Harris'in başkan yardımcılığı sırasında yeterince 'yıldız tozu'na sahip olmadığı, net bir vizyon ortaya koyamadığı, göçle ilgili tartışmalı yorumunun gölgesinde kaldığı eleştirileri de getirilmişti. Birçok yorumcu, "Harris'in yeteneklerinin şu ana kadar ham kaldığı" değerlendirmesinde hemfikir. (Dış Haberler)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar