ABD, Hollanda ve Danimarka'nın Kiev'e F-16 vermesini onayladı
ABD, Hollanda ve Danimarka'nın Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları göndermesini onayladı. Savaş uçaklarının Ukraynalı pilotların F-16 kullanma eğitimlerinin ardından verilmesi bekleniyor.

Artı Gerçek - ABD'li bir yetkili, Washington'ın Danimarka ve Hollanda'dan Ukrayna'ya pilotların eğitimi tamamlanır tamamlanmaz Rusya'ya karşı kendilerini savunmak üzere F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladığını söyledi. Yetkili, Washington'ın Danimarka ve Hollanda'ya, pilotların eğitimi tamamlandığında F-16'ların Ukrayna'ya gönderilmesi için ABD'nin transfer taleplerinin onaylanmasını hızlandıracağına dair resmi güvence verdiğini söyledi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Danimarkalı ve Hollandalı mevkidaşlarına gönderdiği mektuplarda taleplerin onaylanacağına dair güvence verdiği açıklandı. Ukrayna, Rus hava üstünlüğüne karşı koymasına yardımcı olması için ABD'li şirket Lockheed Martin'in ürettiği F-16 savaş uçaklarını uzun süredir istiyordu.
HOLLANDA DIŞİŞLERİ BAKANI: MEMNUNİYETLE KARŞILIYORUZ
Hollanda Dışişleri Bakanı Wopke Hoekstra, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada "Washington'ın Ukrayna'ya F-16 savaş uçağı gönderilmesinin önünü açma kararını memnuniyetle karşılıyoruz. Şimdi konuyu Avrupalı ortaklarımızla daha ayrıntılı olarak görüşeceğiz" dedi. Hoekstra "Bu adım, Ukrayna'nın kendi halkı ve ülkesini savunması için önemli bir kilometre taşı" ifadesini kullandı.
Danimarka Savunma Bakanı Jakob Ellemann-Jensen de bugün Ritzau haber ajansına verdiği demeçte "Hükümet birkaç kez F-16 savaş uçağı bağışını yapmanın pilotların eğitiminden sonra doğal bir sonraki adım olduğunu söyledi. Bu konuyu yakın müttefiklerimizle görüşüyoruz ve yakında bu konuda daha somut adımlar atabileceğimizi umuyorum" dedi.
KOALİSYONDA 11 ÜLKE YER ALIYOR
Ukrayna'ya F-16 sağlanması için Hollanda ve Danimarka öncülüğündeki ülkeler, Ukraynalı pilotları NATO'da yaygın kullanılan ABD yapımı F-16 savaş uçakları için eğitmeyi mayıs ayında kabul etmişti. Danimarka Savunma Bakanlığı bugün yaptığı açıklamada, 11 ülkeden oluşan koalisyonun bu ay içinde Ukraynalı pilotlara F-16 savaş uçaklarını kullanma eğitimi vermeye Danimarka'da başlayacağını duyurdu. Ülkenin Savunma Bakan vekili Troels Poulsen Temmuz ayında yaptığı bir açıklamada ise eğitimin sonuçlarını 2024 yılı başlarında görmeyi umduklarını söylemişti. (DIŞ HABERLER)
WSJ: Rusya, Türkiye'den onlarca geminin yer aldığı hayalet filoyla yaptırımları deliyor
İletişim Başkanlığı'ndan 'Şükrü Okan' açıklaması: Rusya'yı uyardık
Ukrayna'nın yeni koridorunu kullanan ilk gemi İstanbul'dan geçti
Rusya: Ukrayna'ya ait İHA, Kremlin'e 5 km uzaktaki binaya çarptı