ABD-Türkiye arasında S-400 krizi
ABD, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 füze savunma sistemi alma çabalarına tepkisini sürdürüyor
DÜNYA- Uzmanlar Türkiye'nin Rusya'dan S-400 savunma sistemi almasının olası sonuçlarını yorumladı. ABD'li uzman Vicenzino, "Erdoğan ateşe benzin dökmüş olur" değerlendirmesini yaptı.
Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi alımı konusunda geldiği noktaya dair son açıklamayı, önceki gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptı. Rusya ile bu konuda gerekli adımların ve imzaların atıldığını belirten Erdoğan, "İnşallah S-400'leri ülkemizde göreceğiz. Bunların ortak üretimiyle de süreci işleteceğiz" ifadesini kullandı.
Türkiye'nin, doğrudan NATO'nun rakibi olan Rusya tarafından üretilen S-400 hava savunma sistemini satın almak istemesi uluslararası kamuoyunda büyük yankı buldu. Türkiye'nin hamlesine en net tepki ise ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford'dan geldi. Dunford, hafta sonunda yaptığı açıklamada "Türkiye'nin Rusya ile S-400 anlaşmasını tamamlaması halinde, bunun endişe verici bir durum olacağını" söyledi. Bu açıklamayı, S-400'lerin NATO sistemiyle uyumsuz olduğunu hatırlatan Pentagon Sözcüsü'nün uyarısı izledi.
DW Türkçe'ye konuşan bir uzman bu adımın olasını sonuçlarını ve Türkiye-NATO ilişkilerinin geleceğini yorumladı.
S-400 YENİ KOZ MU?
ABD'li jeopolitik uzmanı ve stratejist Marco Vicenzino, S-400 alımının, Türkiye ile ABD ve diğer NATO müttefikleri arasındaki ihtilaflara bir yenisini ekleyeceğinin aşikâr olduğunu belirterek özellikle gitgide karmaşık bir hâl alan Ortadoğu denkleminde tarafların çıkarlarının daha da birbirinden uzaklaştığını söyledi.
Washington merkezli düşünce kuruluşu Küresel Strateji Projesi'nin kurucu direktörü olan Vicenzino, Türkiye'nin S-400'leri, başta ABD olmak üzere NATO müttefiklerine karşı bir koz olarak kullandığını ifade etti ve bunun gerekçelerinin füze savunma sistemi konusunun ötesine geçtiğini savundu.