AB'den üye ülkelere İtalya'dan sığınmacı kabul etme çağrısı

AB'den üye ülkelere İtalya'dan sığınmacı kabul etme çağrısı
İtalya'nın Lampedusa Adası'na ziyarette bulunan AB Komisyonu Başkanı von der Leyen, AB ülkelerine İtalya'ya gelen sığınmacıları kabul etme çağrısında bulundu. Von der Leyen, "Düzensiz göç, Avrupa çapında yanıt bekleyen bir zorluk" diye konuştu.

Artı Gerçek - Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, üye ülkelere İtalya'ya gelen sığınmacıları almaları konusunda çağrıda bulundu. İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ile bugün İtalya'nın Lampedusa adasına yaptığı ziyaret sırasında açıklamalarda bulunan von der Leyen, "Düzensiz göç, Avrupa çapında yanıt bekleyen bir zorluk" diye konuştu. Von der Leyen AB'nin deniz ve hava sınırlarının gözetiminin güçlendirilmesi gerektiğini ifade ederek, "Bunu Frontex (AB Sınır Koruma Ajansı) üzerinden yapabiliriz" dedi. Von der Leyen, Akdeniz'de halihazırda sürdürülen deniz misyonlarının genişletilmesi ya da yenilerinin eklenmesi için çalışılmasını desteklediğini de sözlerine ekledi.

DW Türkçe'nin haberine göre, Von der Leyen'in bu sözleri, Meloni ile birlikte düzenlediği basın toplantısında sunduğu 10 maddelik planın bir parçası. Bu plan kapsamında Tunus Sahil Güvenlik güçleri ile diğer kolluk kuvvetlerinin eğitiminin geliştirilmesi de yer alıyor.

MELONİ'DEN 'AVRUPA'NIN GELECEĞİ' AÇIKLAMASI

Basın toplantısında konuşan İtalya'nın aşırı sağcı Başbakanı Meloni ise Lampedusa'nın "Avrupa'nın geleceği ile ilgili olduğunu" ifade etti. Meloni AB'nin geleceğinin, mülteci akınları gibi büyük zorluklarla yüzleşebilme kabiliyetine bağlı olduğunu söyledi.

MELONİ CUMA GÜNÜ ÇAĞRI YAPMIŞTI

Meloni Cuma akşamı yayınladığı video mesajda, göçmenlerin Akdeniz'i geçmesini engellemesi için zorunlu durumlarda AB'nin "gerekirse bir donanma misyonuyla" devreye girmesi gerektiğini söylemişti. Meloni aynı zamanda AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'a, "İtalya'nın içinde bulunduğu durumun ciddiyetinin farkına varabilmesi için" kendisiyle birlikte Lampedusa'yı ziyaret etme çağrısında da bulunmuştu.

GELEN SIĞINMACILARIN SAYISI LAMPEDUSA NÜFUSUNDAN FAZLA

Kuzey Afrika ülkesi Tunus'un takribi 145 kilometre doğusunda yer alan İtalya'ya ait Lampedusa adası son yıllardaki yaz aylarında olduğu gibi bu sene de binlerce sığınmacının AB'ye varış noktası oldu. Geçen hafta Pazartesi ile Çarşamba arasında 199 tekne veya bot ile 8 bin 500 göçmenin adaya geldiği belirtilmiş, yoğun sığınmacı akını nedeniyle adada "acil durum" ilan edilmişti. Sadece üç günde adaya gelenlerin sayısı, adanın toplam nüfusu olan 7 binden daha fazla.

İtalyan Kızılhaçı'na göre Pazar sabahı, 400 kişi için tasarlanan kabul merkezinde bin 500 kişi bulunuyordu. Kızılhaç gün içerisinde Sicilya adası ile anakaraya transferler planlandığını aktardı.

GEÇEN YILA GÖRE İKİ KAT DAHA FAZLA SIĞINMACI

AB Komisyonu Başkanı von der Leyen, İtalya Başbakanı Meloni'nin de desteğiyle, Tunus'tan AB'ye düzensiz göçü engellemek amacıyla bu ülke ile temmuz ayında bir anlaşmaya varmıştı. Yılbaşından bu yana İtalya’ya 127 binden fazla sığınmacı gelmiş durumda. Bu rakam geçen yılın aynı dönemine göre neredeyse iki kat daha fazla. Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı Uluslararası Göç Örgütü’ne (IOM) göre, bu yıl Kuzey Afrika'dan İtalya ya da Malta'ya ulaşmaya çalışan 2 binden fazla göçmen öldü.

ALMANYA DUBLİN TÜZÜĞÜ'NÜ YENİDEN UYGULAMAYA BAŞLAYACAK

Öte yandan, cuma günü Dublin Tüzüğü'nü askıya aldığını açıklayan Almanya'dan geri adım geldi. İçişleri Bakanı Nancy Faeser, Lampedusa'ya yakın zamanda binlerce göçmenin gelmesinin ardından ülkesinin İtalya'dan düzensiz göçmenleri kabul etmeye yeniden başlayacağını açıkladı. Almanya'da yayın yapan ARD televizyonuna konuşan Faeser, "Prosedürü askıya almamızın nedeni İtalya'nın Dublin Tüzüğü kapsamında göçmenleri geri alma konusunda hiçbir isteklilik göstermemiş olmasıydı. Ama artık dayanışma yükümlülüğümüzü yerine getireceğimiz elbette çok açık" dedi. (Kaynak, DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar