ABD’li eski komutan: Türkiye Çin'den de füze almaktan vazgeçmişti
Emekli Korgeneral Ben Hodges, Ankara-Washington hattındaki S-400 krizi hakkında konuştu ve 'Sonunda aklı selim galip gelecektir' dedi.
ABD’nin 2014-2017 yılları arasında Avrupa’daki Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nı yapan ve halen ABD merkezli Avrupa Politika Analiz Merkezi’nde Stratejik Araştırmalar Bölümü’nün başkanlığını yürüten Ben Hodges, Türkiye ile ABD arasında tırmanan S-400 gerilimini Deutsche Welle Türkçe’ye değerlendirdi.
Türkiye’nin S-400 savunma sistemi alarak NATO’nun önemli askeri bilgilerinin Rusya’nın eline geçmesine yol açabilecek bir hamle yapmasına ihtimal vermediğini vurgulayan Hodges, "‘Bu iş bitti’ denilen bir noktada değiliz" diye konuştu. "Sonunda aklı selim galip gelecektir" diyen Hodges, Türkiye'nin daha önce de Çin'den füze sistemi almaya çalıştığını ama itirazlardan sonra anlaşmanın iptal edildiğini hatırlattı.
2013 YILINDA TÜRKİYE'Yİ BİZ KORUDUK'
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın S-400 alımıyla ilgili "kararlı" sözlerine rağmen iki taraf arasında müzakerlerin yürütüldüğünü ve Türkiye'nin S-400'lerden vazgeçeceğini düşündüğünü belirten eski komutanın açıklamaları özetle şöyle:
‘Bu iş bitti’ denilen bir noktada değiliz… Karşılıklı açıklamaları yürütülen pazarlıkların bir parçası olarak değerlendiriyorum. İzmir’de NATO komutanı olarak görev yaptığım dönemde de Türkiye’nin Çin sistemini alacağı kesindi, herkes bundan çok emindi ancak Türkiye geri adım attı. Bazı gerçekleri çarpıtmadan konuşmamız gerekir: 2013 yılında Suriye’den gelen füzelere karşı Türk şehirlerini ve Türk halkını korumak için Türkiye’ye ABD, Alman ve Hollanda Patriot sistemleri konuşlandırıldı. Bu misyon neredeyse iki yıl sürdü. Daha sonra İspanyollar bu görevi üstlendi. Rusya’nın sattığı füzelerle hedef alınan Türkiye’yi korumak için desteğe giden Rusya değil, müttefikleri oldu.
'ELLERİNDEN ÇIKARMAYA ÇALIŞIYORLAR'
Türkiye’deki herhangi bir gazeteci ya da hükümet görevlisinin, ABD’nin gezegenimizin en zorlu jeostratejik bölgelerinden birinde, zayıf bir müttefik istediğini varsayması bile gülünç, hükümsüz bir iddia. Sadece Yunanistan değil eski Varşova Paktı ülkelerinde gayet tabii ki Sovyet, Rus yapımı silah ve sistemler var. Ancak gerçek şu ki tüm bu ülkeler mümkün olan en hızlı biçimde bunlardan kurtulmaya çalışıyor, çünkü yedek parça ihtiyacı bile sorun.
'S-400 ÇOK GÜÇLÜ AMA TEK SİSTEM DEĞİL'
F-35’ler sensörle kaplı, S-400 de sensörle kaplı, ikisini aynı yerde bulunduramazsınız çünkü F-35 hakkındaki çok önemli bilgilerin Rusya ya da Çin’e transferi ihtimaline yol açabilirsiniz. S-400 şüphesiz çok iyi bir sistem. Ancak bu gelen füzeleri devirecek tek sistem değil. Ayrıca F-35’ler zaten ittifakımız üstünlüğe sahip olsun, halklarımızı koruyabilelim diye üretiliyor. Unutmayın ki F-35’lerin belirli parçaları Türkiye’de üretiliyor. Türkiye bu nedenle dünyadaki mevcut en iyi savaşı uçağı olan F-35’lerden 100’üne sahip olmak istiyor. Samimiyetle şunu ifade edeyim: Bu konu çözümlenecek. Türkiye, hem coğrafi konumu hem de Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kadın ve erkek mensuplarının yüksek niteliği nedeniyle hem ABD hem NATO için asli bir müttefik... (HABER MERKEZİ)