ABD'nin Körfez'de tehlikeli 'silah oyunu'
ABD'nin Körfez ülkelerini birbirine kırdırma stratejisinde oklar bu kez Suudi rejimine yöneldi. Trump'ın, Katar'ı 'terör destekçisi ülke' ilan etmesinin ardından sıra Krallık rejimine geldi
DÜNYA- Suudi Arabistan öncülüğünde dokuz ülkenin Katar ile diplomatik bağları kesmesine destek veren, ABD Başkanı Donald Trump'ın "teröre destek veren ülke" ilan ettiği Katar'la ilgili ABD'den ilginç bir açıklama geldi.
ABD Dışişleri Bakanlığı, Katar'la diplomatik ilişkilerini kesen Suudi Arabistan ve diğer Arap ülkelerinin Katar'a yönelttikleri suçlamaları hala açığa kavuşturmamış olmalarının kendilerini "şaşırttığını" söyledi.
Şaşırtan açıklama, geçen hafta ABD'nin Katar'a 12 milyar dolarlık bir anlaşma çerçevesinde 72 adet F-15 savaş uçağı satacağını açıklamasının ardından geldi. Böylece, Körfez ülkeleri arasında bir düşmanlık yaratılmasında önemli paya sahip olan ABD'nin, bu stratejiyi ekonomik kazanca dönüştürdüğü ortaya çıkmış oldu.
ABD Dışişleri Bakanlığı, Katar ile diplomatik ilişkilerini kesen ve ambargo uygulayan Suudi Arabistan ve diğer Arap devletlerinin bu kararlarının ardında yatan detayları sunmakta başarısız olduklarını söyledi.
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Heather Nauert, salı günü yaptığı açıklamada Riyad'in krizdeki rolüyle ilgili Washington'ın hayal kırıklığına uğradığı mesajını vererek, taraflara aralarındaki farklılıkları çözüme kavuşturma çağrısında bulundu.
Sözcü Nauert, "Ambargo başlayalı iki haftadan fazla zaman geçmişken Körfez devletlerinin Katar'a yönelttikleri iddialarla ilgili detayları Katar'a da kamuoyuna da hala açıklamamış olmalarını şaşırtıcı bulmaktayız" dedi. Nauert, zaman geçtikçe Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin faaliyetleriyle ilgili duyulan şüphenin de arttığını kaydetti.
TRUMP'IN AÇIKLAMASINA ÇİZİK Mİ?
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Katar'ın terörizme destek verdiği suçlamasının sorgulanması gerektiğini de gündeme getirerek, Körfez krizinin arkasında yatan gerekçenin bir siyasi anlaşmazlık da olabileceğine vurgu yaptı.
Sözcü, "Bu noktada akıllara şu soru geliyor: Bu eylemler gerçekten de bu ülkelerin Katar'ın terörizme verdiği sözde destekle ilgili duydukları endişelerle mi, yoksa Körfez İşbirliği Konseyi üyesi ülkeler arasında uzun süredir kaynayan sorunlarla mı ilgili?" dedi.
Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Mısır ve Yemen, 5 Haziran'da Katar'la diplomatik ilişkilerini eş zamanlı olarak kesme kararı almıştı. Türkiye anlaşmazlıkta Katar'a destek veriyor.