AB'nin Bütçe ve Corona paketi Polonya ve Macaristan'ın vetosu nedeniyle yürürlüğe giremedi
AB kasasından üye ülkelere yapılan ödeneklerin hukuk devleti ilkesine uyum koşuluna bağlanması konusunda yaşanan kriz büyüyor.
AB üyesi Polonya ve Macaristan, hukuk devleti ilkesini ihlal ettikleri gerekçesiyle AB ödeneklerinden yeterince yararlanamayacak. Bu duruma tepki gösreten Polonya ve Macaristan AB bütçesini veto etti.
Deutsche Welle Türkçe'nin bildirdiğine göre iki ülkenin vetosu nedeniyle bugün düzenlenen AB Büyükelçiler toplantısında Birlik bütçesi ve Coronavirus yardımlarını içeren paket için gerekli oybirliğine ulaşılamadı ve karar alınamadı. Bütçe ve Corona paketinin önümüzdeki yılın başında yürürlüğe girmesi hedefleniyordu.
Macaristan hükümetinden yapılan açıklamada "Bütçe kararlarını hukuk devleti ölçütlerine bağlama planını mevcut haliyle kabul etmemiz mümkün değildir" denerek planın Temmuz ayındaki AB liderler zirvesinde alınan kararlara aykırı olduğu savunuldu.
AB DEVLET BAŞKANŞLARI PAKET ÜZERİNDE UZLAŞMIŞTI
AB devlet ve hükümet başkanları Temmuz ayındaki zirvede 2027 yılına kadarki dönemi kapsayan 1 trilyon 100 milyar euroluk AB bütçesi ile 750 milyar euroluk Corona paketi üzerinde uzlaşmaya varmıştı. Zirvede ayrıca uzun süren pazarlıklar sonucunda Polonya ve Macaristan'ın itirazlarını aşmak için, "Hukuk devleti ilkesine yönelik ihlaller yaşanması durumunda AB ödeneklerinde kesintiye gidilebileceği" şeklinde bir formül bulunmuştu.
Zirveden sonra Avrupa Parlamentosu ile birlikte karara bağlanan ve daha somut hukuki metin ise Polonya ve Macaristan tarafından reddedilmişti.
AB Dönem Başkanı Almanya'dan yapılan açıklamada AB büyükelçilerinin toplantısında Polonya ve Macaristan'ın reddettiği metnin gündeme geldiği, kabulü için gerekli nitelikli çoğunluğun sağlandığı, bunun üzerine iki ülkenin veto kartını kullandığı belirtildi.
Alman diplomatlar, Polonya ve Macaristan'ın, bütçenin Coronavirus paketiyle genişletilmesini veto ettiklerini, AB bütçesine ise şerh koyduklarını bildirdi.
CORONA PAKETİ ÖNEM TAŞIYOR
Özellikle 750 milyar euroluk Corona paketinin zamanında yürürlüğe girmesi büyük önem taşıyor. İtalya, İspanya ve Fransa gibi salgından en ağır etkilenen AB ülkeleri, 2021'in ilk yarısında bu paketten yararlanmayı umuyor.
Krizin aşılabilmesi için Dönem Başkanı Almanya'nın Başbakanı Angela Merkel, AB Konseyi Başkanı Charles Michel ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'ın istişarelerde bulunacağı, konunun Perşembe günü video-konferans yoluyla yapılması planlanan AB liderler zirvesinin de gündeminde olacağı belirtiliyor.
GERİ ADIM ATMALARI UMULUYOR
Sorunun nasıl çözüleceği ise bilinmiyor. AB yetkilileri, bütçe ve Corona paketinin gecikmesinin bizzat Polonya ve Macaristan'a da zarar vereceği gerekçesiyle iki ülkenin geri adım atmasını umuyor. Hukuk devleti şartında geri adım atılması durumunda ise Hollanda gibi bazı AB ülkeleri ve Avrupa Parlamentosu'nun sert tepki göstererek mali paketi bloke edebileceği belirtiliyor.
Polonya ve Macaristan hükümetleri, siyasetin yargı üzerindeki nüfuzunu artırma girişimleri nedeniyle eleştirilerin odağında bulunuyor.