Almanya İçişleri Bakanı: Muhtemel krizlere karşı acil durum malzemeleri stoklayın

Almanya İçişleri Bakanı Feaser, halkı 'uzun süreli elektrik kesintileri'ne hazırlıklı olmaya çağırdı. Bakan, gıda, ilaç ve tıbbi malzeme stoklamayı önerdi.

Almanya İçişleri Bakanı: Muhtemel krizlere karşı acil durum malzemeleri stoklayın

Almanya'nın Trafik ışığı koalisyonunda, vatandaşların Ukrayna savaşının arka planına karşı bir kriz için hazırlık yapıp yapmamaları konusunda bir tartışma başladı. Bunun nedeni SPD'li Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser'in Handelsblatt gazetesine verdiği bir röportajda muhtemel krizlere karşı sivil savunmadaki boşluklar ve Ukrayna savaşı dolayısıyla mülteci kabulünün gerektirdiği yeni yüklere dikkat çekmesi buna karşı "Elektrik çok uzun bir süre için kesilecek veya günlük yaşam başka bir şekilde kısıtlanacak olursa, o zaman evde bir acil durum stoku bulundurmak kesinlikle mantıklı" olduğunu ileri sürmesi oldu.

Koalisyonun küçük ortağı Hür Demokrat Prti (FDP) öneriye karşı çıktı. Federal Meclis'teki Liberallerin parlamento direktörü Stephan Thomae Handelsblatt'a verdiği demeçte, "Vatandaşların acil durum malzemeleri stoklamasına gerek görmüyorum. Bunun yerine okullarda ve kulüplerde insanların acil durumlarda nasıl davranmaları gerektiği konusunda daha fazla eğitim olmalı" dedi.

Yeşiller'in Federal Meclis Grup yöneticisi Irene Mihaliç, Faeser'in açıklmasını destekledi. Mihaliç, "Elbette, mevcut tartışmalar ne olursa olsun, halk da krizlere iyi hazırlanmak için bozulmayan ürünlerle önlemler almalıdır" dedi.

Faeser'e Birlik partilerinden de destek geldi. Birlik parlamenter grubunun kriz önleme grubu sözcüsü Roderich Kiesewetter (CDU), "Almanya'da afet ve sivil koruma alanındaki devlet yardım sistemi iyi bir şekilde konumlandırılmıştır, ancak en iyi yardım bile her zaman hemen mevcut değil. Özellikle bir elektrik kesintisi durumunda, bir süreliğine kendine bakabilmek akıllıca olur." dedi.

Bu nedenle Federal Sivil Koruma ve Afet Yardımı Dairesi (BBK), Ukrayna'daki savaştan bağımsız olarak yiyecek ve içecek tedarikini tavsiye etti.

Ancak İçişleri bakanları konferansının başkanı Bavyera içişleri bakanı Joachim Herrmann (CSU), Faeser'i eleştirdi. Handelsblatt'a konuşan Herrmann, "Panik yapmak için hiçbir neden yok, kör eylemcilik de iyi bir kriz yönetimi stratejisi değil" dedi. Depolamak için hiçbir sebep yok. Yine de vatandaşların acil durum erzakını hazır bulundurması elbette mantıklı. Ama bu yeni bir şey değil." şeklinde konuştu.

BBK uzun zamandır bir kriz durumunda özel hanelerin stok yapmasını tavsiye ediyor. Federal Büro, "Acil Durum Önlemleri ve Acil Durumlarda Doğru Eylem Rehberi" ile on gün boyunca kişi başına hangi malzemeye ne kadar miktarda ihtiyaç duyulduğunu listeledi.

Broşür, sel, elektrik kesintisi veya fırtına gibi bir afet durumunda gıda temininin zorlaşması riskinin bulunduğuna dikkat çekiyor. Bu nedenle amaç, alışveriş yapmadan on gün hayatta kalabilmek olmalıdır.

LİSTE ŞÖYLE:

Su (20 litre), tahıl ürünleri (3,5 kilogram), sebzeler (4 kilogram), meyve ve kuruyemişler (2,5 kilogram), süt ve süt ürünleri (2,6 kilogram). Ayrıca balık, et ve yumurta (1,5 kilo) ile şeker, bal, reçel veya hazır yemek.

İçişleri Bakanı Faeser, "yüksek öncelik" verdiği sivil korumanın önemini vurguladı. Pandemiler, iklim değişikliği, savaş tehditleri gibi birçok krizle başa çıkmak için burada hızlanmamız gerekiyor" dedi.

Bakan, hangi koruyucu önlemlerin gerekli olduğunu inceleyeceğini belirtti. Bu sadece teknik sorunları içermiyor, aynı zamanda gıda, ilaç veya tıbbi malzemelerini de içeriyor. Almanya'da hala 599 sığınak var. Günümüzde bazı eski sığınaklar farklı amaçlarla da kullanılıyor. Faeser, "Bazılarını yeniden etkinleştirirsek mantıklı olur" dedi.

Ülkede ayrıca az sayıda sığınak olduğundan, acil bir durumda metro istasyonları veya yer altı otoparkları gibi yapısal olarak sağlam alternatiflerin de sığınak olarak kullanılması tartışılıyor. (HABER MERKEZİ)

almanya Depo sığınak Ukrayna savaşı