Almanya'yı karıştıran iddia: 'Aşırı sağcı AfD, vatandaş olan göçmenleri bile sınırdışı edebilir'
Almanya'da anketlerde giderek yükselen ırkçı AfD'nin, "asimile olmayan göçmenleri vatandaş olmaları halinde bile sınırdışı etmenin master planını" yaptığı iddia edildi. Partinin neo-Nazi influencerlarla yaptığı toplantının ayrıntıları sızdı.
Artı Gerçek - Koalisyon hükümetine destek oranlarının düştüğü Almanya'da anketlerde önde giden aşırı sağcı ve göçmen karşıtı Almanya için Alternatif partisinin (AfD), "asimile olmayan" göçmenleri vatandaşlık sahibi olmaları halinde bile sınırdışı etmeyi planladığı iddiası kriz yarattı. Partinin yetkililerinin Berlin yakınlarındaki Potsdam'da buluşarak, iktidara gelmeleri halinde "toplu sınır dışı edilmelere" yönelik bir "master planı"nı görüştüğü ileri sürülüyor. AfD ise iddianın Almanya'da infial yaratması sonrası toplantının "resmi olmadığı" savunması yaptı.
KİMLER KATILDI?
Araştırma kuruluşu Correctiv'in haberine göre, toplantı geçen kasım ayında, Potsdam'daki bir kır otelinde düzenlendi. Buna göre, AfD lideri Alice Weidel'in şahsi asistanı Roland Hartwig, AfD'nin Saksonya-Anhalt eyaletindeki lideri Ulrich Siegmund ve Federal Meclis'in AfD'li üyelerinden Gerrit Huy, neo-Nazi "influencerlar" ve zengin iş insanları ile biraraya geldi. Toplantının davetiyelerinde, "göçmenler konusunda genel bir konsept sunma fırsatı" ifadeleri yer aldı. İddiaya göre toplantıya, Almanya'nın 19'uncu yüzyıldaki kurucu liderinin soyundan gelen Alexander von Bismarck da katıldı.
'KUZEY AFRİKA İHTİMALİ KONUŞULDU'
Katılımcılar arasında, çok kültürlülüğe ve göçmenlere karşı aşırılıkçı fikirleriyle tepki çeken, Avusturya'daki Kimlikçi Hareket'in aşırı sağcı lideri olan Martin Sellner da vardı. Sellner'ın, bir "yeniden göç" (remigration) projesi sunduğu, "asimile olmayan" göçmenlerin vatandaşlıkları bulunmasına rağmen zorla geri gönderilebileceğini savunduğu belirtildi. Habere göre, Kuzey Afrika'daki bir ülkeye sınır dışı fikri bile konuşuldu.
'AJANS KURULURSA DESTEK VERİRİZ'
Hartwig'in de katılımcılara, haziran ayındaki Avrupa Parlamentosu seçimleri ve Almanya'daki eyalet öncesinde gençlerin görüşlerinin şekillendirilmesi adına sağcı influencerlar için bir ajans kurulması önerisine parti olarak mali destek vermeye hazır olduklarını söylediği belirtildi.
Correctiv'in haberi, gizli kamera görüntülerine, ismi açıklanmayan bazı katılımcılar ve söz konusu otelin dışında haber peşinde koşan gazetecilere dayandırdı.
AFD: RESMİ BİR TOPLANTI DEĞİLDİ
Haberin tepki çekmesi sonrasında AfD'den "vatandaşlıkları bulunan göçmenleri asimile olmadıkları gerekçesiyle geri gönderme gibi bir planları olmadığı" açıklaması geldi. AfD, parti liderinin özel kalem müdürü Hartwig'in toplantıya katıldığını kabul etmek zorunda kalsa da, haberleştirilen önerilerin parti politikası olmadığını savundu. Reuters'a yapılan açıklamada "AfD göç politikasını, partiyle ilgisi olmayan bir toplantıda dile getirilen tek bir görüş nedeniyle değiştirmeyecektir" denildi. AfD'nin resmi manifestosu, iltica başvurusu reddedilen kişilerin ve yasadışı göçmenlerin daha hızlı sınırdışı edilmesini savunuyor.
SELLNER: YASADIŞI BİR ŞEY ÖNERMEDİM
Aşırı sağcı Sellner ise toplantıya katıldığını teyit ederken, "yasadışı bir öneride bulunmadığını" savundu. Sellner, "Vatandaşlar arasında ayrım yapılamayacağını, kimsenin ikinci sınıf vatandaş olamayacağını ve bütün yeniden göç önlemlerinin yasal olduğunu açıkça belirttim" dedi. Sellner, "İslamcılar, gangsterler ve refah sistemini sömürenler için asimilasyon politikası benimsenmesi" gerektiğini savunurken, "gönüllü dönüş için de teşvikler gerektiğini ileri sürdü.
Almanya'daki bazı eyaletlerde "aşırılıkçı" ilan edilme ihtimali bulunan AfD, son dönemde yapılan anketlerde muhalefetteki muhafazakârla başabaş bir şekilde birinci sıraya oynamaya başlamış durumda. (DIŞ HABERLER)