'Ankara en karanlık başkent haline geldi'

Sendikacı, yazar Yaşar Seyman 'Kadın ile kent arasında önemli bir bağ vardır. Kadının yönettiği kentlerde sevgi, huzur ve aydınlık vardır' dedi.

'Ankara en karanlık başkent haline geldi'

Süheyla KAPLAN

ARTI GERÇEK - 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle Hamburg Alevi Kültür Merkezi Kadın Kolları tarafından organize edilen etkinlikte konuşan Seyman, siyasi partilerin kadın kotası uygulamasına özen göstermeleri gerektiğini vurguladı. Seyman "Kadın ile kent arasında önemli bir bağ vardır. Kadının yönettiği kentlerde sevgi, huzur ve aydınlık vardır. Ankara en karanlık başkent haline geldi" dedi.

12 Eylül askeri rejiminden sonra Türkiye’de kadın hareketinde canlanma kaydedildiğini ifade eden Seyman şöyle konuştu: "12 Eylül halkın önüne çıkan ölü toprağı kadın hareketiyle yıktı. Burada Bahriye Üçokları, Türkan Saylanları, Duygu Asenaları unutmamak gerekir. Bu isimlere Türkiye’nin gönül borcu var. Kadınların karanlıkları daraltacağına inanıyorım. Daha dün Taksim’de kadınlar tüm engellemelere ve baskılara rağmen meydanlarda yürüdü."

'KADIN HAREKETİNDE MİLLİYETÇİ BİR DİLE YER YOK'

Türkiye ve Avrupa ülkelerinde milliyetçiliğin arttığına da dikkat çeken Seyman, kadın hareketinde ve örgütlenmesinde "Milliyetçi dile yer olamaz. Milliyetçilik, ırkçılık kadın hareketi ve sanatla yıkılabilinir. Türkiye’de kadınlar yeterince dayanışma göstermelidir. İşçi hareketinden gelen bir insan olarak şunu söyleyebilirim ki bu karanlıklar birgün bitecek. Umudumuzu hiç yitirmeyelim. Karanlıklarla ancak toplumsal dayanışma ve örgütlenme ile baş edebiliriz. Türkiye’de Aleviler bugünkü gibi örgütlü olsalardı Maraşlar, Madımaklar yaşanır mıydı? Tüm siyasi baskılara rağmen Alevi örgütlenmesinde kadının mücadelesi asla unutulmamalıdır" şeklinde konuştu.

'KADIN MÜCADELESİ TOPLUMSAL MÜCADELEYE SES VERDİ'

Kadın mücadelesinin toplumsal mücadeleye ses verdiğini vurgulayan Seyman, ‘Kadın mücadelesi büyük bedeller ödeyerek başlattığı bir mücadele olsa da, yaşamın her alanındaki kadın bu toplumsal mücadeleye destek verdi. Kadınlarımız ‘İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nde’ sözü edilen temel haklara, kadın erkek ayrımı yapılmaksızın tüm insanların sahip olduğunun bilinmesini, cinsiyet ayrımı yapılmadan insan olarak algılanmasını istiyorlar. Şiddetten, taciz ve tecavüzden uzak yaşamayı, emeklerinin ve sevgilerinin sömürülmemesini, yaşadıkları coğrafya, yaşam koşulları, renkleri, kültürleri, dilleri ve dinleri birbirlerinden farklı olsa da yazgılarının, gözyaşı ve ölüm olmamasını, özgürlük, eşitlik, hak, hukuk ve adalet içinde bir yaşam sürdermeyi amaçlıyor’ dedi.

'YEREL SEÇİMLERDE MÜCADELE GÜCÜMÜZÜ GÖSTERELİM'

Demokrasinin bir yaşam biçimi olduğunu söyleyen Seyman şu mesajı verdi: "Kadın ve toplumsal mücadele yaşamsaldır. Örgütlü olursak, istihdam politikaları yapılırken, kadınlar sessiz yedekler olarak adlandırılamaz, işe en son alınan, en önce çıkarılan, anneliği cezalandırılan, dört vardiyalı emekçiler olamazlar. Örgütlü olmak mutluluktur. 31 Mart yerel seçimlerde mücadele gücümüzü gösterelim."

Yeşiller Partisi Hamburg eyaleti Milletvekili Filiz Demirel de kadın mücadelesinin önemine değinerek Avrupa’da da karar alma mekanizmalarında kadınların azlığından yakındı.

Demirel "Avrupa’nın birçok ülkesinde de kadınlar ile erkekler arasındaki gelir dağılımı hala eşit değil. Karar alma mekanizmalarında ya da iş yerlerinde hala erkelerin sözü geçiyor. Türkiye’de olduğu gibi eşitsizliklere karşı dünya kadınları olarak mücadele vermeye devam edeceğiz. Yaşasın kadın mücadelemiz" dedi.

Etkinlikte Nur Deniz Kaplan, İsmail Özdemir ve Sevda Aksu sevilen türküleri seslendirdi.

seçim hamburg YÖK adı yerel