‘Anlaşma için parlamento onayı şart’
Irak Kürdistanı Bölgesel Hükümeti’nin Rus enerji şirkteti Rosneft ile anlaşmasına karşı çıkan partiler, anlaşmaların parlamentoya sunulmadığını belirttiler.
DÜNYA - Irak Kürdistanı’nda Parlamento'da temsil edilen 4 parti, Kürdistan Bölge Hükümeti’nin parlamento onayını almadan Rus enerji şirketi Rosneft ile anlaşma imzalamasına karşı ortak açıklama yaparak tepki gösterdi.
Rusya’nın Petersburg kentinde düzenlenen Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu’na katılmak için Rusya’da bulunan Kürdistan Bölgesi Başbakanı Neçivan Barzani ve beraberindeki heyet, Rus enerji şirketi Rosneft ile 20 yıl süreli "Stratejik İşbirliğini Büyütme" konusunda anlaşma imzaladı.
RojNews Haber Ajansı'nda yer alan habere göre Irak Kürdistanı Parlamentosu’nda grubu bulunan Değişim Hareketi (Tevgera Goran), Komeleya İslami (İslami Topluluk), Tevgera İslami (İslami Hareket) ve İslami Birlik (Yekgirtû) partileri, Kürdistan Bölge Hükümeti adına Rus enerji şirketiyle parlamentonun onayı olmadan anlaşma imzalamasına ortak açıklama yaparak tepki gösterdi.
Irak Kürdistanı’nda içine sürüklendiği kriz, işsizlik, yoksulluğun petrol satışından elde edilen gelirle de artık aşılamadığı aksine artığı belirtilen açıklamada, "Petrol anlaşmaları Kürdistan Bölgesinin geleceğini tehlike altına sokmakta. Eğer bu anlaşmaların önü alınmazsa, Kürdistan Bölgesi bağımsızlık yerine, büyük bir ekonomik ve siyasi krizin içine sürüklenecektir" denildi.
Hükümet yetkililerin Kürdistan Bölgesi’nin 27 milyar dolar borç altında olduğu yönündeki açıklamalarından kuşku duyduklarını da belirtilen Irak Kürdistanı partileri, bütçenin nereye harcandığının bilinmediğine dikkat çektiler.
Irak Kürdistanı’ndaki partiler, Rus enerji şirketi Rosneft ile imzalanan anlaşmanın Kürdistan Bölgesi’ni ekonomik ve siyasi krizlere sürükleyen anlaşmaların bir devamı olarak gördüklerini de kaydetti.
Türkiye ile imzalanan 50 yıllık petrol anlaşmasının incelenmesi için parlamentoda birkaç defa girişimde bulunduklarını da hatırlatan partiler, "Ancak, hükümet yetkilileri, anlaşmanın parlamento gündemine girmesine izin vermedi. Birkaç anlaşmanın içeriğinin daha açıklanmasını istedik hükümet bu açıklamaları da yapmadı" dedi.
Rus enerji şirketiyle yapılan anlaşmayı siyasi bir anlaşma olarak gördüklerini de ifade eden partiler açıklamalarında, "Anlaşmanın bir bölümü Kerkük petrollerini kapsamakta. Bunun için Irak Merkezi Hükümeti’yle görüşülmüş mü? Merkezi Hükümet engel çıkardığı takdirde nasıl bir yaklaşım gösterilecek? İktidarın bu tarz siyasetinin Kürdistan Bölgesi halkının yaşamını tehlike altına soktuğunu ve geleceğin daha da kötü olacağını belirtiyoruz. Halkın içerisine sürüklendiği sefalet karşısında sessiz kalmayacağız" disözlerine yer verdiler.
Kürdistanı Bölgesi ile Rosneft arasında imzalanan anlaşma hidrokarbon üretimi, ticaret ve lojistik incelemeler yapılması, halen günlük 700 varil olan petrol sevkiyatının 2017 sonuna kadar günlük 1 milyon varile ulaştırılması, Almanya’daki Rosneft rafinerisine ham petrol aktarılması ve Kürdistanı Bölgesi’nin petrol stokunun 45 milyar varile, gaz stokunun ise 45 trilyon metre küpe ulaştırılması çalışmalarını kapsıyor.
İLGİLİ HABER