Aşırı sağın göçmenleri toplu sürme planına karşı Almanya çapında protestolarda AfD'nin kapatılması talebi yükseldi
Hitler liderliğinde Nazizmin çökmesinden 79 yıl sonra aşırı sağcıların Wannsee Konferansı benzeri toplantıda yaptığı plan, Almanya çapında protesto edildi. 'Cumhuriyetimizi savunuyorlar' diyen Cumhurbaşkanı Steinmeier, demokrasi ittifakı çağrısı yaptı.
Artı Gerçek - Almanya'da aşırı sağcıların "Remigration” (göçmenleri sınırdışı etme) planı hazırlandığının ortaya çıkmasından beri hemen hemen bütün büyük kentlerde düzenlenen aşırı sağı protesto gösterileri haftasonunda zirve yaptı. Onlarca kentte sokaklara dökülen Almanlar, sağ popülist politikalarıyla zaman zaman siyasi yelpazenin sağ ucuna kayan Almanya için Alternatif (AfD) partisinin kapatılması talebini de yükseltti.
Berlin yakınlarındaki Landhaus Adlon Oteli'nde yapılan gizli toplantıda bazı AfD yetkilileri dahil aşırı sağcılar, bazı sermaye sahipleri ve aşırı muhafazakarlardan oluşan 20 kişilik grubun Almanya’da yaşayan ancak “ari” Alman soyundan gelmeyenleri toplu sürme planı, Almanya'yı karıştırdı. Eski Başbakan Angela Merkel'in partisi Hıristiyan Demokrat Birlik'in (CDU) en az iki üyesinin de toplantıda hazır bulunduğu iddiası, parti yetkilileri tarafından "incelemeye alındı.
HER BİR KENTTE ON BİNLERCE KİŞİ TOPLANDI
Günlerdir protesto edilen aşırı sağa karşı, dün ve bugün Almanya çapında büyük kitleler sokağa döküldü. Berlin'den Frankfurt'a, Dortmund'dan Hamburg'a, Köln'den Münih'e, Dresden'den Leipzig'e her bir kentte on binlerce kişi toplandı.
Protestocular AfD liderlerini Nazi liderlerine benzeten pankartların yanısıra "Bir daha asla şimdidir", "Şimdi AfD'ye hayır, bir daha asla deme zamanı", "Herkes Nazilerden nefret ediyor", "Nazi olma, mutlu ol", "Naziler defolun", "1933 bir daha asla", "Kahrolsun faşizm, kahrolsun AfD", "Almanya'nın kabusu AfD", "Hoşgörüsüzlüğe hoşgörü yok" yazılı pankartlar açtı.
MÜNİH'TE İZDİHAM
Öyle ki, Münih'te düzenlenen protesto, aşırı kalabalık nedeniyle yarıda kesildi. Polis, 80 binden fazla katılımcının güvenliğini garanti edemeyeceğini söyledi. Organizatörler 250 bin kişilik katılımdan bahsetti.
CUMHURBAŞKANI'NDAN DEMOKRASİ İÇİN İTTİFAK ÇAĞRISI
Aşırı sağı protesto edenleri "Cumhuriyetimizi koruyorlar" diye öven Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, yayımladığı açıklamada, Almanya'daki tüm demokratları ittifak yapmaya çağırdı.
"Bu hafta sonu Almanya'nın her yerinde yüz binlerce insan sokaklardaydı. Çok farklı insanlar. Ancak hepsinin ortak bir yanı var: Artık insan düşmanlığına ve aşırı sağcılığa karşı duruyorlar. Gelecekte de birlikte özgür ve barış içinde yaşamaya devam etmek istiyorlar" diyen Steinmeier, şu vurguları yaptı:
"Bu insanlar hepimizi cesaretlendiriyor. Cumhuriyetimizi ve anayasamızı düşmanlara karşı savunuyorlar. İnsanlığımızı savunuyorlar."
"Artık kırda ya da şehirde yaşayan, genç ya da yaşlı, göçmen geçmişi olan ya da olmayan tüm demokratların ittifakına ihtiyacımız var."
"Demokrasimizin geleceği, karşıtlarının değil, demokrasiyi savunanların gücüne bağlı. Birlikte daha güçlü olduğumuzu gösterelim."
SCHOLZ: DEMOKRASİMİZE VE DOLAYISIYLA HEPİMİZE YÖNELİK SALDIRI
Sosyal Demokrat Partili Başbakan Olaf Scholz, protestoculara şükranlarını sunarak, herhangi bir sınırdışı etme planının "demokrasimize ve dolayısıyla hepimize yönelik saldırı" anlamına geldiği uyarısı yaptı.
'KARALAMA KAMPANYASI' DİYEN AFD: KORKUNUZUN KOKUSUNU ALABİLİYORUZ
Anketlere göre ulusal çapta ikinci sırada yer alan AfD ise rakipleri tarafından skandal şekilde karalandığı iddiasında.
AfD milletvekili Bernd Baumann, bu hafta Sosyal Demokratlar-Yeşiller-Hür Demokratlar koalisyon hükümeti partilerini hedef aldığı konuşmada, "Panik yayılıyor. Korkunuzun kokusunu alabiliyoruz" dedi.
AfD Eşbaşkanı Alice Weidel, partinin yasaklanacağına dair her türlü konuşmayı kınadı.
'ARTIK BURADA KENDİMİ RAHAT HİSSETMİYORUM'
Protestolara neden olan plan, milyonlarca sığınmacı, "asimile olmamışlar" ve oturma haklarına ya da vatandaşlığa sahip olsalar bile "Alman olmayan kökenden" kişilerin sınırdışı edilmesini ele alıyor.
Protestoya katılanların çoğu, sınırdışı etme planı karşısında şoke olduklarını ve AfD'nin gücünden endişe duyduklarını dile getirdi.
Ailesi Latin Amerika'dan gelen bir Almanya vatandaşı, "Kendimi tehdit altında hissediyorum ve şimdiden Almanya'dan çıkmak için planlar yapıyorum. Artık burada kendimi rahat hissetmiyorum" dedi.
Olup bitenler, Almanya’da 3.2 milyonla “en büyük göçmen grubu” olan Türkiye kökenlileri özellikle ilgilendiriyor. (BBC, Reuters, FAZ, Dış Haberler)