Aşırı sağın İngiltere'yi saran şiddet eylemlerinde 90'dan fazla kişi tutuklandı

Aşırı sağın İngiltere'yi saran şiddet eylemlerinde 90'dan fazla kişi tutuklandı
İngiltere’de aşırı sağın şiddet eylemleri yayılmaya devam ediyor. Son olarak cumartesi günü yaşanan olaylarda 90’dan fazla kişi tutuklandı. Irkçı grupların polis ve anti-faşist gruplarla karşı karşıya geldiği eylemler ülkeyi ayağa kaldırdı.

Artı Gerçek - İngiltere’nin Southport kentinde geçen pazartesi üç çocuğun öldüğü bıçaklı saldırının failine ilişkin yayılan yalan haberlerle fitillenen ırkçılık ve göçmen karşıtlığı, ülke çapında şiddet eylemlerine dönüştü. Aşırı sağcı grupların polisle ve ırkçılık karşıtı gruplarla çatıştığı eylemlerde 90’dan fazla kişi tutuklandı.

İşçi Partili Başbakan Keir Starmer, dün üst düzey bakanlarla yaptığı toplantıda, "toplulukları korkutarak nefret tohumları ekmeye çalışan" aşırılık yanlılarıyla mücadele için polise tam destek verildiğini söyledi. Başbakan, ifade özgürlüğü hakkı ile son günlerde yaşanan şiddet olaylarının "birbirinden çok farklı şeyler" olduğunu belirtti.

LIVERPOOL’DA AŞIRI SAĞCILAR VE ANTİ-FAŞİSTLER KARŞI KARŞIYA GELDİ

Cumartesi günü (dün) meydana gelen olaylar, İngiltere’de son 10 yıldan uzun süredir yaşanan en kötü toplumsal kargaşalardan biri olarak tarihe geçti.

BBC'de yer alan habere göre öğle saatlerinde Liverpool’da toplanan birkaç yüz anti-faşist eylemci, birlik ve hoşgörü çağrısında bulunarak "mülteciler hoş geldiniz" sesleriyle yürüdü. Eylemciler, aynı gün şehirde toplanan ve İslamofobik sloganlar atan bin kadar göçmen karşıtı aşırı sağcıyla karşılaşmak üzere "Nazi pisliği, sokaklarımızdan defol" sloganlarıyla diğer eylem alanına gitti.

Köpekli çevik kuvvet polisleri iki tarafı birbirinden uzak tutmaya çalışırken, düzeni sağlamak için takviye ekipler çağrıldı. Sabahın erken saatlerine kadar devam eden olaylarda polise hava fişekler atıldı, çöpler ateşe verildi. Ayrıca bir kütüphane de ateşe verilirken Merseyside Polisine göre itfaiyecilerin yangını söndürmesi engellendi. Çok sayıda polisin yaralandığı ve iki polisin kırık şüphesiyle hastaneye kaldırıldığı eylemlerde 23 kişi tutuklandı.

BRISTOL’DA 14 KİŞİ TUTUKLANDI

Eylemler Liverpool ile sınırlı kalmadı. Bristol’da da ırkçı gruplarla anti-faşist gruplar karşı karşıya geldi. Bir tarafın “Ölümüne İngiltere” ve “Ülkemizi geri istiyoruz” sloganları, diğer tarafın da “Mülteciler hoş geldiniz” sloganları attığı eylemde anti-faşist gruba bira kutuları fırlatılırken polis ise bu gruptaki eylemcileri copladı. Olaylarda 14 kişi tutuklandı, yetkililer önümüzdeki günlerde tutuklamaların süreceğini açıkladı.

HULL’DA SIĞINMACI OTELİNE SALDIRILDI, BELFAST’TA CAMİ HEDEF ALINDI

Hull kentinde aşırı sağcılar, önceden sığınmacıları ağırlamak için kullanılan bir otelin camlarını kırdı ve polise şişe ve yumurta fırlattı. Dükkanların yağmalandığı, eşyaların ateşe verildiği ve üç polisin yaralandığı olaylarda 20 kişi tutuklandı. Belfast'ta ise İslam karşıtı bir grup ile ırkçılık karşıtı bir miting arasında yaşanan gerginlik sırasında havai fişekler atıldı. Bir caminin dışındaki eylemcilerin medya mensuplarına çeşitli cisimler fırlatması ve daha önce de bir kafenin camlarını kırması üzerine iki kişi tutuklandı.

FARKLI ŞEHİRLERDE DE ŞİDDET EYLEMLERİ BOY GÖSTERDİ

Aşırı sağın şiddet eylemleri ve tutuklama dalgaları farklı şehirlerde de kendini gösterdi. Manchester’da polisle yaşanan münakaşalarda en az iki kişi tutuklandı. Stoke-on-Trent'te polise tuğla fırlatıldı, 10 kişi gözaltına alındı. Polisin aşırı sağcı eylemcileri kontrol etmekte zorlandığı Blackpool’daki arbede nedeniyle de 20’den fazla kişi gözaltında.

İÇİŞLERİ BAKANI: BUNUN BEDELİNİ ÖDEMEK ZORUNDA KALACAKLAR

İçişleri Bakanı Yvette Cooper, polisin mümkün olan en güçlü önlemleri alması için hükümetin tam desteğine sahip olacağını söyledi. "Suç teşkil eden şiddet ve düzensizliğin Britanya sokaklarında yeri yoktur" diyen bakan, "Sokaklarımızda suç teşkil eden düzensizliklere ve şiddet içeren eşkıyalıklara karışan herkes bunun bedelini ödemek zorunda kalacak ve tutuklamalar, kovuşturmalar, cezalar, hapis ve seyahat yasakları da dahil olmak üzere yasaların tüm gücünün uygulanmasını beklemelidirler. Yasaları çiğnemenin sonuçları vardır” ifadelerini kullandı.

YALAN HABERLER IRKÇILIK VE İSLAMOFOBİYE TEMEL OLDU

Ayaklanmalar, pazartesi günü Southport'ta Taylor Swift temalı bir dans kursunda üç çocuğun öldürülmesinin ardından saldırganın kimliği hakkında yalan bilgilerin sosyal medyada yayılması ile körüklendi. Saldırganın sığınmacı veya Müslüman olduğunu iddia ederek göçmen karşıtlığını ve İslamofobiyi yeniden üreten paylaşımlar hızla yayıldı.

Bu yalan iddialar üzerine aşırı sağcı gruplar ilk olarak saldırının yaşandığı Southport kentinde bir camiye saldırdı ve polisle çatıştı. Ancak ülkeyi ayağa kaldıran şiddet eylemleri dinmedi ve diğer şehirlere de sıçradı. İslamofobik yalan haberler ise sosyal medyada yayılmaya devam etti.

'SORUMLULARDAN BİRİ DE ELON MUSK'

The Guardian’daki habere göre, Hope not Hate (Nefret etme, umut et) isimli anti-faşizm örgütünün araştırma direktörü Joe Mulhall, online dezenformasyonun yayılmasındaki kilit faktörlerden birinin Elon Musk'ın daha önce X’te yasaklanmış olan sağcıları geri alma kararı olduğunu söyledi. Mulhall, eylemlere yol açan ilk dezenformasyon ve öfke dalgasının Musk’ın platformu satın almasıyla geri dönen sağcı hesaplar tarafından yayıldığını belirtti.

Dünyanın en zengin isimlerinden biri olan Musk, ‘faşist’ olarak eleştirilen Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei’ye ve sağ popülist ABD başkan adayı Donald Trump’a verdiği destekle biliniyor. Twitter’ın Musk tarafından satın alınıp X olarak yeniden isimlendirilmesinden bu yana ise platformdaki sağcı ve aşırı sağcı içeriğin arttığı çalışmalara yansıyor. (Dış Haberler)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar