Avrupa Birliği Gazze için ateşkes çağrısı yapamadı: 'Duraklama' ve 'pencere' tartışması beş saat sürdü

Avrupa Birliği Gazze için ateşkes çağrısı yapamadı: 'Duraklama' ve 'pencere' tartışması beş saat sürdü
AB üyesi ülkelerin liderleri, dün Gazze için düzenlenen zirvede İsrail'e ateşkes çağrısı yapmaktan imtina etti. Sonuç bildirisinde sadece 'duraklama' ifadesi kullanılırken, Almanya'nın buna bile karşı çıkması ile toplantı beş saat sürdü.

Artı Gerçek - Avrupa Birliği üyesi 27 ülkenin liderleri arasında Brüksel'de iki gün sürecek zirvenin ilk gününde 'Gazze'de ateşkes' anlaşmazlığı baş gösterdi. Beş saat süren tartışmaların ardından üzerinde uzlaşılan bildirideki 'insani duraklama' ifadesinin ateşkes çağrısı yapıldığı yönünde bir algıya neden olacağını savunan Almanya, bunun yerine 'pencere' ifadesinin kullanılmasını istedi. Fransa ve İtalya'nın da destek verdiği bu teze 'İsrail'in kendini savunma hakkı' gerekçe gösterildi.

İSPANYA KARŞI ÇIKTI

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ise yayınlanan ortak bildiride 'Gazze'de ateşkes'ten söz edilmesini istedi. Ancak Sanchez'in ateşkes talebi aynı zamanda metindeki diğer tavizleri koparmak için tasarlanmış stratejik bir hamleydi. Bu sayede İspanya üye ülkeler, iki devletli çözüme yönelik bir barış konferansı toplanması konusunda da uzlaştı. Beş saatlik uzun tartışmaların sonunda AB üyesi 27 ülkenin liderleri oybirliğiyle, Filistinlilere gıda, su ve tıbbi malzeme ulaştırılabilmesi için Gazze'deki bombardımanda "insani yardım koridorları ve duraklama" çağrısında bulundu. Brüksel'de bugün sona erecek liderler zirvesinin ardından resmi bir bildiri yayınlanacak.

'KAHİRE'DE AĞIR ELEŞTİRİLERE MARUZ KALDI'

Görüşmelerin sona ermesinin ardından bugün erken saatlerde açıklama yapan Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen "İsrail'le dayanışma göstermekle Gazze halkının insani yardım ihtiyacı konusunda harekete geçmek arasında bir çelişki olmadığı" konusunda ısrar etti. Ancak diplomatlar AB içinde Gazze konusunda yaşanan görüş ayrılıklarının 'küresel güneyde' Birliğe olan desteğe şimdiden zarar verdiğini düşünüyor. Konu hakkında bilgi sahibi bir kaynak, "Kahire'deki barış zirvesinde ağır eleştirilere maruz kaldık. Sanki son iki yıldır [Arap ülkelerine] yaptığımız tüm sosyal yardımlar duvara toslamış gibiydi" yorumunu yaptı.

'DURAKLAMA', 'DURAKLAMALAR' VE 'PENCERELER'

Bir diğer diplomat ise zirvenin resmi bildirisinde "duraklama" ya da "duraklamalar" ya da "pencereler" ifadelerinin yer almasını önemsemediklerini ancak Hamas'a bir fırsat vermekten endişe duyduklarını söyledi. Söz konusu diplomat çekincesi olan ülkelerin "Duraklama çok uzun sürerse Hamas'ın toparlanıp yeniden saldırmasına yardımcı olur" endişesini taşıdığını aktardı. Üst düzey bir kaynak ise, bazılarının verdiği izlenimlerin aksine, "kriz konusunda çeşitli görüşler" olduğunu ve son birkaç gün içinde metin üzerinde anlaşmaya varmak için çok fazla "ağır iş" yapıldığını söyledi ve zirveyi bir "taslak hazırlama oturumuna" dönüştürmekten kaçındıklarını ekledi.

'İNSANİ KORİDORLAR VE DURAKLAMALAR...'

Kabul edilen metinde, "Avrupa Konseyi, uluslararası hukuk doğrultusunda tüm sivillerin her zaman korunmasının önemini yineler. Sivillerin hayatını kaybetmesinden üzüntü duyar" şeklinde bir ek paragraf yer aldı. Bildiride, insani yardım taşıyan kamyonların güvenli bir şekilde giriş yapabilmesi için çatışmalara "duraklama" çağrısında bulunularak şu ifadelere yer verildi: "Avrupa Konseyi Gazze'de kötüleşen insani durumdan duyduğu derin endişeyi ifade eder ve insani koridorlar ve duraklamalar da dâhil olmak üzere gerekli tüm tedbirler yoluyla insani yardımların ihtiyaç sahiplerine hızlı, güvenli ve engelsiz bir şekilde ulaşması için çağrıda bulunur." (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar