Avrupa Konseyi'nden Gülmen ve Özakça telefonu
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Genel Sekreteri Jagland, Başbakan Yıldırım'ı arayarak Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'nın serbest bırakılmalarını istediklerini söyledi.
DÜNYA- Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, HDP'li Ertuğrul Kürkçü'nün sorusu üzerine 110 gündür açlık grevinde olan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça için Başbakan Yıldırım'ı aradığını söyledi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Yaz Oturumu’nun ilk gününde konuştu. Kürkçü, açlık grevlerinin 110’uncu ününde olan akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça’nın durumunu gündeme getirdi. Kürkçü, AKPM Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland’a AKPM’nin Nuriye ve Semih’in ölümlerinin önlenmesi için ne yaptığını sorunca Jagland, "Binali Yıldırım’la konuştum ve bu iki öğretmenin serbest bırakılmalarını istedim" yanıtını verdi.
KÜRKÇÜ SORDU
HDP’li Ertuğrul Kürkçü, şu soruyu sordu: "Türkiye’de OHAL kararnameleriyle meslekten ihraç edilen iki genç eğitimci Nuriye Gülmen ve Semih Özakça işlerini geri kazanmak için yüz küsur gündür sürdürdükleri açlık grevi dolayısıyla cezaevinde ölüme yaklaşıyorlar. Bu genç akademisyenlerin hayatlarını kurtarmak için Türk yetkililer nezdinde ne gibi girişimlerde bulunuyorsunuz? Sözde olağanüstü hal komisyonunun süre giden işlevsizliğine ne karşılık vereceksiniz?
JAGLAND YANIT VERDİ
AKPM Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, Kürkçü’nün sorusuna şu yanıtı verdi: "Bu iki kişi hakkında Binali Yıldırım’la görüştüm çünkü bu bizi ilgilendiriyor. Sağlık durumlarının kötüye gittiğini biliyorum ve Yıldırım’a serbest bırakılmaları gerektiğini söyledim. Cezaevine konulmalarının sebebi açlık grevine başlamış olmaları. Daha sonra yasa dışı örgüt üyesi olmakla suçlandılar. Şimdi önemli olan Türkiye’de adaletin devreye girmesidir.
Kamudan ihraç edilenlerle ilgili bir mekanizma kurulması gerektiğini kendilerine ben önermiştim. Bu komisyonun insan haklarına uygun bir şekilde çalışmaya başlaması gerektiğini belirtiyorum. Ancak komisyonun mevcut yapısı birçok bürokratik engel içeriyor. Bu da görüşmelerin çok çok uzun süreceği manasına geliyor. Bu komisyonun bir an önce çalışmaya başlaması gerekir. Açlık grevindekilerin hayatlarını kurtarmak için elimizden geleni yapmamız gerektiğine inanıyorum."