Avrupa Parlamentosu seçimlerinde kazananlar ve kaybedenler kim?

Avrupa Parlamentosu seçimlerinde kazananlar ve kaybedenler kim?
Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerine Fransa ve Almanya'da aşırı sağın yaptığı sıçrama damga vururken, birçok ülkede de anketçileri yanıltan sonuçlar alındı. İşte AP seçimlerinin kazananları ve kaybedenleri...

Artı Gerçek - Avrupa Birliği'nin (AB) 27 üyesinde 720 sandalyeli Avrupa Parlamentosu (AP) için yapılan seçimlere, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un aşırı sağcı Marine Le Pen'in Ulusal Birlik (RN) Partisi karşısında hezimete uğrayıp erken seçim kararı alması damga vurdu. Macron gecenin en büyük kaybedeni sayılırken, Almanya Başbakanı Olaf Scholz da partisi Sosyal Demokratların üçüncü sıraya gerilemesi ile "büyük kaybetti."

Buna paralel olarak kazananların ilk sırasına Marine Le Pen ve aşırı sağ yazılsa da, merkez sağdaki Avrupa Halk Partisi (EPP), AP'deki en büyük grup olarak kaldı. Merkez soldaki Sosyalistler ve Demokratlar İlerici İttifakı (S&D) da ikinciliğini koruyarak "kazanmış sayıldı."

İşte AP seçimleri maratonunun kazananları ve kaybedenleri:

Kazananlar:

MARINE LE PEN VE AŞIRI SAĞ

Fransa'da aşırı sağcı Marine Le Pen'in Ulusal Birlik (RN) Partisi'nin, yüzde 31 oranında oy alarak erken seçimlerin kapısını açması "gecenin olayı" oldu. Aşırı sağcı partiler Avusturya'da da birinci çıkarken, Almanya, Hollanda ve Romanya'da ikinci sıraya yerleşti.

URSULA VON DER LEYEN

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de gecenin kazananları arasında sayılıyor. Leyen'in AP'de yeniden Komisyon Başkanı seçilmesi kesin görülmese de, uzlaşma sağlanması halinde ikinci dönemi için ihtiyaç duyduğu 361 oya kolayca ulaşabileceği belirtiliyor. Merkez sağcı EPP'nin mensubu olan Hristiyan Demokrat siyasetçi, ilk döneminde kendi grubunun yanı sıra Sosyalistler ve liberallerden destek almıştı. Leyen Avrupa Konseyi'nde ulusal liderlerden de destek alması halinde, parlamentoda 400'ün üzerinde oyla yeniden Komisyon Başkanı seçilebilir.

GIORGIA MELONI

İtalya’nın sağcı Başbakan Giorgia Meloni, AP seçimlerinde elini en çok güçlendiren isimlerden biri oldu. Meloni'nin İtalya’nın Kardeşleri (FdI) Partisi, 2022 seçimlerine göre oylarını iki puanın üzerinde artırarak yüzde 28.8 oranına ulaştı. Meloni bu sayede, Polonya Başbakanı Donald Tusk ile birlikte, Avrupa'da iktidarda olup AP seçimlerinde desteğini artıran az sayıda liderden biri oldu.

ELLY SCHLEIN

Öte yandan, Meloni'nin ülke içi siyasette ana rakibi olan merkez solcu Demokratik Parti'nin (PD) lideri Elly Schlein da ismini kazananlar hanesine yazdırdı. İtalya'nın ana muhalefet lideri, yüzde 23,7 oy oranıyla AP seçimlerinde ikinci sıranın sahibi oldu. PD, 2022’deki genel seçimlerde yüzde 19 oranında kalmıştı.

AVRUPA HALK PARTİSİ (EPP)

Merkez sağ eğilimli Avrupa Halk Partisi (EPP), Parlamento'daki en büyük grup olma özelliğini korudu. Dahası, 2019'a kıyasla 13 sandalye daha kazandı. EPP Almanya, İspanya, Polonya, Bulgaristan, Slovenya, Litvanya, Lüksemburg, Kıbrıs Cumhuriyeti, Letonya, Estonya, Finlandiya, Hırvatistan ve Yunanistan'da kazandı. Hollanda'dan da beklentileri aşarak beş koltuk aldılar.

SOSYALİSTLER

'Göz kamaştırıcı' sonuçlara ulaşamasalar da, Avrupa'nın merkez sol partileri İspanya ve İtalya gibi büyük ülkelerde ikinci, Raphaël Glucksmann'ın merkez solu yeniden canlandırdığı Fransa'da üçüncü sırada yer aldı. Merkez sol Sosyalistler ve Demokratlar İlerici İttifakı (S&D) da Avrupa Parlamentosu'ndaki ikinci büyük oluşum olma özelliğini korudu. Sosyalistlerin en kötü performansı sergilediği ülke ise Almanya oldu. Başbakan Olaf Scholz'un partisi SPD, Hristiyan Demokratların (CDU) ve aşırı sağcı, göçmen karşıtı Almanya İçin Alternatif'in ardından üçüncü sırada yer aldı.

PÉTER MAGYAR

Macaristan Başbakanı Viktor Orbán'ın eski müttefiki ve yeni rakibi olan Peter Magyar, bu yılın başlarında "ringe çıkmasının" ardından yaklaşık yüzde 30 oranında oy aldı. Magyar, Macaristan'da artık muhalefetin tartışmasız yüzü olacak gibi görünüyor.

ROBERTA METSOLA

Malta medyasına göre, Avrupa Parlamentosu'nun Maltalı başkanı Roberta Metsola, ülkenin AB'ye katılmasından bu yana en çok oy alan milletvekili adayı oldu.

Kaybedenler:

EMMANUEL MACRON

Fransa Cumhurbaşkanı, partisinin aşırı sağcılardan açık fark yediği ve Sosyalistlerin kıl payı önünde tamamladığı seçimlerin en açık kaybedeni sayılıyor.

OLAF SCHOLZ

Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un durumu da esasında Macron'dan farklı değil. Zira Almanya'daki seçimlerde merkez sağcı Hristiyan Demokratlar ve aşırı sağcı, göçmen karşıtı Almanya İçin Alternatif, Scholz'un SPD'sini ezdi geçti. SPD, 100 yıldan uzun süredir en kötü seçim sonucunu alarak yüzde 14'te kaldı. Scholz da, Macron gibi erken seçim ilan etmesi için sağcıların baskısı altında.

YEŞİLLER

Avrupa çapındaki Yeşiller, Avrupa Parlamentosu'nda bir önceki dönemde 71 olan koltuk sayısında bütük gerileme yaşadı. Partinin sandalye sayısı 53'e düştü. Almanya'da dokuz, Fransa'da yedi koltuk kaybedildi. Portekiz'de ise hiç koltuk kazanamadılar.

VİKTOR ORBÁN

Macaristan'ın milliyetçi lideri, anket beklentilerinin altında kalan bir performans sergiledi. Peter Magyar'ın sert muhalefeti sonrasında Orban'ın Fidesz partisi oyların yüzde 43,8'ini aldı. Bu, partinin Avrupa Parlamentosu seçimlerinde bugüne kadar aldığı en kötü sonuç oldu.

MATTEO SALVINI

İtalya başbakan yardımcısının Lig Partisi, 2019'da oyların yüzde 34'ünü almıştı. Parti aynı zamanda şu an, AP'deki aşırı sağcı ve göçmen karşıtı Kimlik ve Demokrasi grubuna (ID) başkanlık ediyor. Lig Partisi, son AP seçimlerinde ise yüzde 9'un altında oy aldı. Lig bu sonuçlarla, eski başbakan Silvio Berlusconi'nin partisi olan ve adını oy pusulasında da kullanan Forza Italia ile aynı seviyeye geriledi.

RENEW EUROPE (RE)

Farklı AB üyelerinden merkez sağ eğilimli partilerin oluşturduğu Renew Europe (RE) parlamento grubu, 23 sandalye kaybetti. Macron'un başını çektiği grup, 102 sandalyeden 79'a geriledi. (DIŞ HABERLER)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar