Avrupalı bilim insanları açıkladı: 2023 tarihte bilinen en sıcak yıl olacak
Artı Gerçek - Avrupa Birliği Kopernik İklim Değişikliği Servisi, 2023'ün tarihin en sıcak yılı olma yolunda ilerlediğini duyurdu. Açıklamaya göre, 2023'ün ilk 11 ayının ortalama sıcaklık değeri, 1850-1900 yılları arasındaki ortalama değerin 1.46 derece üzerinde ölçülerek rekor kırdı.
Bugüne dek 2016 yılının ocak-kasım döneminin tarihte bilinen en sıcak zaman aralığı olduğu, 2023'te ise aynı dönemin bu tarihe kıyasla 0.13 derece daha sıcak geçtiği belirtildi. Buna göre, Kasım 2023 küresel olarak bilinen en sıcak kasım ayı oldu; ortalama hava sıcaklığı 1991-2020 arasındaki kasım ayları ortalamasının 0.85 derece üzerine çıkarak 14.22 derece olarak ölçüldü. Kasım 2023'teki hava sıcaklığı, bir önceki en sıcak kasım olan 2020 yılının da 0.32 derece üzerine çıktı.
Kuzey yarımküredeki eylül-kasım sıcaklıklarının da ortalamanın 0.88 derece kadar üzerine çıkarak ortalama 15.3 derece olarak ölçüldüğü belirtildi.
'İKİ GÜN, SANAYİ ÖNCESİNDEN 2 DERECE DAHA SICAKTI'
Bonn merkezli Kopernik İklim Değişikliği Servisi'nin Direktör Yardımcısı Samantha Burgess, bu sene peş peşe altı ay hava sıcaklığı rekoru kırıldığını ve iki rekor sıcaklıkta mevsim geçtiğini belirterek, "Küresel ölçekteki sıradışı sıcaklıklar, ki buna sanayi öncesinden 2 derece daha sıcak olan iki gün de dahil, 2023'ün tarihte bilinen en sıcak yıl olduğu anlamına geliyor" dedi.
Kopernik İklim Değişikliği Servisi'nin Direktörü Carlo Buontempo da, "Sera gazı konsantrasyonları yükselmeye devam ettikçe, bu sene gördüğümüzden daha farklı sonuçlar bekleyemeyiz. Hava sıcaklığı yükselmeye devam edecek, sıcak hava dalgaları ve kuraklıkların etkileri de artacak. İklim risklerimizi azaltmanın etkili bir yolu, net sıfır hedefine en kısa sürede ulaşmak" diye konuştu.
DUBAİ'DEKİ KONFERANSLA EŞ ZAMANLI AÇIKLAMA
Bu veriler, Dubai'deki COP28 zirvesinde dünya çapından diplomat ve liderlerin kömür, petrol ve doğalgaz kullanımını ilk kez aşamalı olarak durdurma ihtimalini ele aldığı bir dönemde açıklandı.
2015 tarihli Paris iklim anlaşmasında belirlenen şekilde küresel ısı artışını sanayi öncesi dönemdeki ortalamanın en fazla 2 derece üzerinde tutma hedefine yönelik çabalar, beklentilerin epey altında kalmış durumda. Bilim insanları, 2 dereceden yüksek bir artışın hava koşulları, sağlık ve tarım üzerinde geri döndürülemez etkilere yol açacağı konusunda uyarıyor. (DIŞ HABERLER)