Bangladeş'te 'liyakat isyanı' sonuç verdi, kamuda kayırmacılık Yüksek Mahkeme'den döndü
Artı Gerçek - Güney Asya ülkesi Bangladeş'te kamu istihdamının üçte birinin bağımsızlık gazilerinin akrabalarına tahsisi uygulamasının geri getirilmesine karşı protestolarda en az 114 kişinin öldürülmesinin ardından söz konusu düzenleme Yüksek Mahkeme tarafından büyük ölçüde iptal edildi. Yüksek Mahkeme'nin temyiz birimi, kamu istihdamında işlerin yüzde 93'ünün liyakata dayalı olarak ve herhangi bir kota konmadan her adaya açık olmasına hükmetti.
Karara göre, kamu istihdamında gazilerin akrabalarına ayrılan ve binlerce kişiyi sokağa döken yüzde 30 oranındaki kota yüzde 5'e düşürülecek. Yoksul kesim ve engelliler için de yüzde 2 oranında kota uygulanacak.
2009'dan beri başbakan koltuğundaki Şeyh Hasina Vecid, kamu sektöründeki işlerin üçte birinin 1971'deki Pakistan'dan bağımsızlık savaşında 'gazi' olanların akrabalarına ayrılmasına yönelik kota sistemini 2018'de kaldırmıştı. Ancak bir mahkeme, kota sistemini geçen ay yeniden uygulamaya koymuştu. Kararın gençler arasındaki yüksek işsizliğin zaten öfke yarattığı bir dönemde alınması ülkeyi ayağa kaldırmıştı.
Üniversite öğrencilerinin başlattığı, gençlerin başını çektiği protestolarda, kamu istihdamında liyakat çağrısı ile on binlerce kişi sokağa döküldü. Orduya ateş etme yetkisi verilmesi ve güvenlik güçlerinin sert müdahalesi sonucunda 50'si sadece cuma günü olmak üzere bir haftada en az 114 kişi öldürüldü, binlerce kişi yaralandı.
Alt mahkemenin kotayı geri getiren kararının Yüksek Mahkeme tarafından iptal edilmesinin protestocular tarafından nasıl karşılanacağı merak ediliyor. Ülkede sokağa çıkma yasağının sürdüğü, protestoların merkez üssü olan başkent Daka'da askerlerin devriye gezdiği, perşembe günü askıya alınan internet ve mesajlaşma hizmetlerinin de hâlâ açılmadığı belirtiliyor. (DIŞ HABERLER)