Bangladeş'te tekstil işçilerinin asgari ücret eylemine polis saldırdı: Bir kadın işçi öldü
Bangladeş'te daha yüksek asgari ücret talebiyle günlerdir eylem yapan tekstil işçilerine hükümetten gelen zam teklifi beklentinin çok altında kaldı. Yeniden patlak veren eylemlerde bir kadın işçi öldü.
Artı Gerçek - 55 milyar dolarlık yıllık ihracat gelirinin yaklaşık yüzde 85'ini tekstilden elde eden Güney Asya ülkesi Bangladeş'te, tekstil işçilerinin düşük maaş dayatmasına isyanı sürüyor. İşçiler, geçen hafta düzenledikleri protestolar sonrası asgari ücrete yapılan zammın talebin çok altında kalması nedeniyle yine sokağa döküldü. Polisle çıkan çatışmada bir kadın işçi öldü, çok sayıda kişi de yaralandı.
Düşük asgari ücret üzerine kurulan hazır giyim sanayi sayesinde büyük bir ihracat gelirine sahip olan ülkede, çoğunluğunu kadınların oluşturduğu 4 milyon tekstil işçisi bulunuyor. Aylık asgari ücretleri 8 bin 300 taka (75 dolar) civarında olan işçiler, bu miktarın 23 bin takaya (209 dolar) yükseltilmesi talebiyle geçen hafta sokağa inmişti. 23 bin takalık asgari ücret, Asya Taban Ücret İttifakı tarafından hesaplanmıştı. İttifak, talep edilen artışın ülkedeki ekonomik koşullar karşısında yine de yeterli olmadığı şerhini de düşmüştü.
POLİS PLASTİK MERMİ KULLANDI
Ancak Bangladeş hükümeti salı günü, asgari ücretin yüzde 56.25 oranında zamla sadece 12 bin 500 takaya (114 dolar) yükseltileceğini açıkladı. Bu artış, asgari ücrete beş yıl sonra ilk kez zam yapılması anlamına gelse de, derin yoksulluğun yaşandığı ülkede çalışanları memnun etmedi.
Devam eden eylemlere ise şiddet bulaştı. Başkent Dhaka'nın kuzeyindeki sanayi bölgesi Gazipur'da polis, yolları kapatarak taş atan işçilere göz yaşartıcı gaz ve plastik mermilerle saldırdı. Bir kadın işçinin öldüğü, çok sayıda da yaralı olduğu açıklandı.
Bangladeş'te H&M, Zara ve GAP gibi dünya devlerine çalışan hazır giyim sektörü, 4 milyon işçi ve yaklaşık 4 bin fabrika ile ülkenin gayrısafi milli hasılasının yaklaşık yüzde 16'sını oluşturuyor. (DIŞ HABERLER)