Belarus Devlet Sınır Komitesi'nden Polonya sınırında mahsur kalan mültecilerle ilgili açıklama
Belarus Devlet Sınır Komitesi, Polonya güvenlik güçlerinin bir grup sığınmacıyı sınır hattına getirdiğini, bunların arasından bir kişinin bilincinin yerinde olmadığını açıkladı.
Belarus Devlet Sınır Komitesi, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu Kürt mültecilerle ilgili açıklama yaptı. Kürdistan Bölgesi’nden kaçak yollarla Belarus’a oradan da Polonya sınırına geçen 70 kişilik mülteci grubun sınırda mahsur kaldıkları ortaya çıkmıştı. Mülteciler adına yardım çağırısında bulunan bir kişi "Lütfen yardım edin, burada hava çok soğuk ve yiyeceğimiz yok. 3 arkadaşımız açlık ve soğuktan ölmek üzereler" demişti.
Belarus Devlet Sınır Komitesi, Polonya güvenlik güçlerinin yine bir grup sığınmacıyı sınır hattına kadar getirdiğini, bu kişilerin arasından birinin bilincinin yerinde olmadığını açıkladı.
Sputnik’te yer alan habere göre açıklamada, "Bugün, 16 Ekim tarihinde Belarus sınır muhafız birliği, sınır hattında bir grup sığınmacı olduğunu tespit etti. Polonya topraklarındaki çitin yakınında, grubun zorla (sınır çizgisine) itildiğini doğrudan gösteren ayak izleri saptandı" ifadelerine yer verildi.
Açıklamaya göre mültecilerin, Polonya güvenlik güçlerinin onları oraya getirdiklerini ve aralarından bir kişinin nerdeyse çıplak, ıslanmış, donmuş ve tıbbi müdahaleye ihtiyacı olmasına rağmen onları Polonya tarafına kurulmuş çitin üzerinden zorla (sınır çizgisine) çıkardığını’ anlattığı aktarıldı.
"Erkeğin bilinci yerinde değildi. Sığınmacılar kendilerini bırakmamaları ve yardım etmeleri için yalvardı ancak Polonyalı askerler bir kez daha insanları bilerek tehlikeli bir durumda terk etti" denilen açıklamada, Belarus sınır devriye birliğinin sığınmacıyı kurtarmak amacıyla ambulans ekibi çağırdığını, ambulansın bu kişiyi sağlık kuruluşuna ulaştırdığı ifade edildi.
Son dönemde Polonya, Litvanya ve Letonya, Afganistan, Irak, Suriye gibi ülkelerden yola çıkıp Belarus üzerinden sınırlarını geçmeye çalışan göçmen sayısında keskin artışlar bildirerek, Minsk’i sığınmacı krizi yaratmakla suçladı.
Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko ise, ülkesinin artık Avrupa Birliği’ne (AB) geçmeye çalışan göçmenleri durdurmaya çalışmayacağını, Batı’nın yaptırımları yüzünden Minsk’in göçü durdurmaya 'ne parası ne de gücü olmadığını’ açıklamıştı.
Bununla birlikte Belarus lideri, CNN'e verdiği bir röportajda, Belarus tarafının AB sınırındaki göç krizini AB'den yaptırım politikası ve aynı zamanda Belarus muhaliflerine ev sahipliği yaptığı gerekçesiyle intikam almak için kullandığı şeklindeki iddiaları reddetmişti.