Nobel ödüllü Belaruslu insan hakları savunucusuna 10 yıl hapis cezası
Artı Gerçek - Belarus'un başkenti Minsk'te mahkeme Nobel Barış Ödülü sahibi ve insan hakları savunucusu Ales Bialiatski'yi 2020'deki hükümet karşıtı protestoları finanse etmek ve vergi kaçırmak suçlarından 10 yıl hapse mahkum etti. Viasna adlı insan hakları örgütünün kurucusu olan Bialiatski, 2021'e kadar süren protestolar sırasında tutuklanan yüzlerce Belaruslu'dan biriydi.
'BELARUS'UN GERÇEK KAHRAMANLARINDAN BİRİ'
Sürgündeki muhalif lider Sviatlana Tsikhanouskaya Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Bialiatski ve aynı davada ceza alan diğer üç insan hakları savuncusunun haksız yere mahkum edildiğini söyleyerek kararı "korkunç" diye nitelendirdi.
Tsikhanouskaya, "Bu utanç verici adaletsizliğe karşı savaşmak ve onları kurtarmak için her şeyi yapmalıyız" dedi. Muhalif lider, "Belarus'un gerçek kahramanlarından biri diye nitelediği Bialiatski'nin diktatör unutulduktan sonra bile onurlandırılmaya devam edeceğini" belirtti.
The sentencing of @viasna96 human rights defenders today - including #NobelPeacePrize laureate Ales Bialiatski - is simply appalling. Ales has dedicated his life to fighting against tyranny. He is a true hero of #Belarus & will be honored long after the dictator is forgotten. pic.twitter.com/siSwoYGYWn
— Sviatlana Tsikhanouskaya (@Tsihanouskaya) March 3, 2023
Bialiatski'nin kurucularından olduğu Viasna, mahkemenin kararıyla ilgili bir açıklama yaparak "Meslektaşlarımıza yönelik iddialar, onların insan hakları faaliyetleriyle, Viasna'nın siyasi baskı altındaki insanlara yardım sağlamaya çalışmasıyla bağlantılıdır" dedi.
Bialiatski ile birlikte ceza alan diğer isimler şöyle; Viasna Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Valentin Stefanoviç, Viasna avukatı ve 'Serbest Seçimler İçin İnsan Hakları Savunucuları' kampanya koordinatörü Vladimir Labkoviç ve insan hakları aktivisti Dmitry Solovyov. Stefanoviç çalışma kampı niteliğindeki infaz kurumunda dokuz yıl, Labkoviç yedi yıl ve Solovyov ise sekiz yıl hapis cezasına çarptırıldı.
YAKLAŞIK 1500 SİYASİ TUTUKLU BULUNUYOR
İnsan hakları grupları, Belarus’ta 2020'deki Aleksandr Lukaşenko karşıtı protestolardan sonra tutuklanan 1500 siyasi tutuklu olduğunu söylüyor. Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko, o dönemde muhalefet tarafından cumhurbaşkanlığı seçimlerinde usulsüzlük yapmakla suçlanmış, aylarca devam eden eylemlere rağmen seçimler iptal edilmemişti.
'BASKIYA KARŞI DİRENİŞİN SEMBOL İSMİ'
60 yaşındaki Bialiatski, 2022 Nobel Barış Ödülü'nü Rus insan hakları örgütü Memorial ve Ukraynalı insan hakları örgütü Sivil Özgürlükler Merkezi ile birlikte kazanmıştı. Diğer insan hakları savunucuları, onu Belarus'ta ve dünya çapında baskıya karşı direnişin bir sembolü olarak tasvir ediyor. Bialiatski, 1980'lerin başında Belarus'un bağımsızlığı ve demokrasisi için kampanyalar örgütlemeye başladı ve Sovyetler Birliği'nin dağılmasından önce Sovyet karşıtı protestolar organize etti. 1996'daki kitlesel gösteriler sırasında, siyasi tutuklulara ve ailelerine mali ve hukuki yardım sağlamak amacıyla 'Viasna' adlı insan hakları örgütünü kurdu. Viasna ayrıca yetkililer tarafından siyasi tutuklulara yönelik taciz ve işkenceleri de belgeledi. Ancak Belarus, Viasna'nın iddialarını reddediyor. Bialiatski, 2011'den 2014'e kadar Viasna'nın vergi kaçakçılığı yaptığı suçlamasıyla cezaevine gönderilmişti. Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko'nun 2020'deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin galibi ilan edilmesinin ardından patlak veren hükümet karşıtı protestolar sonrasında 2021'de tekrar tutuklanmıştı. (DIŞ HABERLER)
Belarus muhalefeti: Minsk yakınlarında Rusya'ya ait bir gözlem uçağı vurduk
Belarus: Ukrayna füzesi topraklarımıza tesadüfen girmiş olamaz