Beyaz Saray'dan Ankara'ya 'S-400 varsa F-35 yok' mesajı
İsveç'e NATO onayı sonrasında yeniden alevlenen F-35 tartışmasında ABD'den Türkiye'ye "Duruşumuz değişmedi" mesajı geldi. Beyaz Saray, Ankara'nın F-35 programına dönüşü için Rus yapımı S-400 hava savunma sisteminden vazgeçmesi şartını yineledi.
Artı Gerçek - Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğine onay vermesinin ardından Joe Biden yönetimi yeni F-16 ve modernizasyon kiti satışına yeşil ışık yakarken, Rus yapımı S-400'ler nedeniyle askıya alınan F-35 satışına dair tartışma da yeniden başladı. ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Vekili Victoria Nuland'ın Türkiye'nin "ortak üretici" statüsünün de bulunduğu F-35 programına yeniden dahil edilmesi için "S-400 sorununun çözülmesi" şartını getirmesi sonrasında benzer bir açıklama da Beyaz Saray'dan geldi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, "Rus yapımı hava savunma sistemlerinden vazgeçilmesi" koşulundan dem vurdu.
Kirby'ye günlük basın toplantısında, "Türkiye'nin Rus hava savunması sisteminden vazgeçmesi halinde F-35 programına dönüp dönemeyeceği ve bu sürecin CAATSA yaptırımlarının kaldırılmasını kapsayıp kapsamayacağı" soruldu.
'BAĞDAŞMADIKLARINA DAİR GÖRÜŞÜMÜZ DEĞİŞMEDİ'
"Pozisyonlarında bir değişiklik olmadığını" vurgulayan Kirby, şu yanıtı verdi: "Türkiye'nin F-35 programında yer alması ile S-300 ve S-400 füzelerini kullanmasının birbiriyle bağdaşmadığına dair görüşümüz değişmedi. Dolayısıyla görüşmelerimiz sürüyor. Ve eğer Türkiye bu konudaki endişelerimizi giderebilirse, F-35 programına geri dönebilir. Fakat durduğumuz nokta burası. Bu konuda bir değişiklik yok."
ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Vekili Victoria Nuland da, pazar günü gerçekleştirdiği Ankara ziyaretinde F-35'ler için S-400 şartını yinelemişti. CNN TÜRK’e knuşan Nuland, "Açıkçası bu S-400 meselesini halledebilirsek, ki bunu yapmak istiyoruz, ABD Türkiye’yi F-35 ailesine geri almaktan memnuniyet duyacaktır. Ama önce bu diğer meseleyi çözmeliyiz ve bunu çözerken aynı zamanda Türkiye’nin güçlü bir hava savunmasına sahip olmasını sağlamalıyız" ifadelerini kullanmıştı
NE OLMUŞTU?
Türkiye, NATO üyesi olarak Rus yapımı S-400 hava savunma sistemlerini satın alması gerekçesiyle üretim sürecinde de yer almasına rağmen F-35 programından 2019'da çıkarılmıştı. Amerikan yönetimi, Türkiye'nin aynı anda hem F-35'lere, hem de bu tür "hayalet" savaş uçaklarını düşürmek üzere tasarlanmış olan S-400'lere sahip olmasına karşı çıkmıştı. Bu durumun Amerikan askeri teknolojisini ve personelini tehlikeye atacağı, gizli bilgilerin Rus savunma sanayinin eline geçebileceği iddia edilmişti. Ankara ise Patriot görüşmelerinden sonuç çıkmadığı için S-400 alındığını savunmuş, iki program arasında hiçbir bağ olmayacağı taahhüdünde bulunmuştu.
Ancak Türkiye aylar süren görüşmelere rağmen CAATSA yaptırımları ile F-35 programından atılmış, yeni F-16'lar ve modernizasyon kitleri konusunda beklenen ilerleme de askıya alınmıştı. S-400, F-16 ve F-35'ler konusu, Türkiye'nin ABD ve NATO ile ilişkilerinde başta İsveç'in NATO üyeliği olmak üzere, o tarihten beri çeşitli pazarlıklara konu oluyor. S-400'lerden vazgeçme yönünde geçmişte de ABD'den gelen ültimatomlar reddedilmişti. (DIŞ HABERLER)
ABD'den Türkiye'ye F-35 programına dönüş için S-400 ültimatomu
ABD yönetimi, Türkiye'ye F-16 satışına ilişkin resmi bildirimini Kongre'ye yaptı