Binyamin Netanyahu neden dokunulmazlık istiyor?
Siyasi çıkmazın içindeki İsrail'de meclisin Netanyahu'nun yapacağı dokunulmazlık başvurusunu da 2 Mart'taki seçimden önce ele alması beklenmiyor.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail Başsavcılığı'nın üç yolsuzluk suçlamalarıyla hakkında dava açmaya hazırlanması üzerine, yasal başvuru süresinin dolmasına saatler kala dokunulmazlık başvurusu hakkını kullanacağını açıkladı.
Dokunulmazlık alabilmesi için Netanyahu'nun 120 milletvekilinin yarısından fazlasının desteğini alması gerekiyor. Ama başvuru yapıldığı andan itibaren hakkındaki yasal süreçler de ertelenmiş oluyor.
Mart ayındaki erken genel seçim öncesi, İsrail Parlamentosu'nun bu başvuruyu görüşmesi ihtimal dahilinde görülmüyor.
Netanyahu, dokunulmazlık başvurusunu açıkladığı televizyon konuşmasında "Demokrasilerde kimin yöneteceğini yalnızca halk seçer" dedi.
İsrail Başbakanı, hakkında yürütülen yolsuzluk ve rüşvet soruşturmalarının siyasi motivasyonla yürütüldüğünü savunuyor.
BBC Türkçe'deki habere göre, Netanyahu hakkındaki iddiaları "sahte haber" olarak tanımlıyor ve süreci bir "cadı avına" benzetiyor.
Yakın zamanda yapılan bir kamuoyu araştırması, İsrail halkının çoğunluğunun dokunulmazlığa karşı olduğunu ortaya koydu.
'KAMUOYU ÖNÜNE SUÇLU GİBİ ÇIKTI'
Ülkenin en eski gazetelerinden sol görüşlü Haaretz'te çıkan bir yazıda, "Netanyahu'nun bir suçlu gibi kamuoyu önüne çıktığı" belirtildi.
Yossi Verter imzalı yazıda, "Bugünden itibaren İsrail, yalnızca rüşvet ve yolsuzlukla suçlanan biri tarafından değil, dokunulmazlık zırhı arkasına sığınmaya çalışan küçük bir politikacı tarafından da yönetiliyor" ifadesi kullanıldı.
Binyamin Netanyahu'yu destekleyen Yisrael Hayom'da yer alan bir yazıda ise, İsrail tarihinde ilk kez bir başbakanın dokunulmazlık talep ettiği belirtiliyor.
Gideon Alon'un yazısında, Netanyahu'nun dokunulmazlık elde etmesinin İsrail Parlamentosundaki mevcut durumda güç olduğu da savunuluyor.
NE İLE SUÇLANIYOR?
Netanyahu hakkında Kasım ayında, rüşvet, yolsuzluk ve emniyeti suistimal suçlamalarından soruşturma açılmıştı.
Netanyahu'nun, İletişim Bakanı olduğu dönemde hakkında olumlu haberler yapmaları için İsrail medyası patronlarına yüzlerce milyon dolar değerinde hukuki ve mali ayrıcalıklar tanıdığı iddia ediliyor.
'Dosya 4000' olarak bilinen olayda, Netanyahu'nun telekomünikasyon şirketi Bezeq'e tanıdığı ayrıcalıklar karşılığında aynı şirkete ait Walla adlı internet gazetesinde hakkında iyi haberler yazıldığı öne sürülüyor.
'Dosya 1000' olarak bilinen dosyada da Netanyahu, 2007-2016 yılları arasında iş insanlarından 'hediye adı altında' 283 bin dolar değerinde puro, şampanya, mücevher ve uçak bileti aldığı ve karşılığında iş insanlarına finansal ve kişisel imtiyazlar sağlamakla suçlanıyor.
'Dosya 2000'deki iddialar da Netanyahu'nun 'rüşvet aldığı, yolsuzluk yaptığı ve güveni kötüye kullandığı' yönünde.
İsrail yasaları uyarınca bir milletvekili, adli takibatın dürüst ilerlemediği dahil bir dizi gerekçe ile dokunulmazlık talebinde bulunabilir.
Netanyahu dokunulmazlık başvurusunu sürenin dolduğu Çarşamba günü sonuna kadar yapmasaydı Pazar gününe kadar hakkındaki iddianame mahkemeye iletilecek ve yargı süreci başlayacaktı.
17 Eylül'de yapılan erken seçimin ardından hükümet kurulamayınca, İsrail parlamentosu Knesset, Çarşamba gecesi yeni bir genel seçime gidilmesi kararı aldı. Seçim 2 Mart'ta yapılacak.
Siyasi çıkmazın içindeki İsrail'de meclisin Netanyahu'nun yapacağı dokunulmazlık başvurusunu da 2 Mart'taki seçimden önce ele alması beklenmiyor.
Meclis, dokunulmazlık hakkı tanınması kararını verirse, Netanyahu milletvekili olarak kaldığı sürece hâkim karşısına çıkmayacak. (HABER MERKEZİ)