BM Genel Kurulu, 11 Temmuz'u 'Srebrenitsa Soykırımı'nı Anma Günü' ilan etti

BM Genel Kurulu, 11 Temmuz'u 'Srebrenitsa Soykırımı'nı Anma Günü' ilan etti
BM Genel Kurulu'nda 11 Temmuz, "Srebrenitsa Soykırımı'nı Anma Günü" ilan edildi. Karar tasarısı 84 "evet" oyuyla kabul edildi. 193 üyeli BM Genel Kurulu'nda 68 üye "çekimser" kalırken, 19 "hayır" oyu çıktı.

Artı Gerçek - BM Genel Kurulunda düzenlenen oturumda, Almanya ve Ruanda tarafından sunulan ve Türkiye ile birlikte 38 ülkenin eş sunucu olduğu "1995 Srebrenitsa Soykırımını Anma Uluslararası Günü" karar tasarısı 84 "evet" oyuyla kabul edildi. 193 üyeli BM Genel Kurulu'nda 68 üye "çekimser" kalırken, 19 "hayır" oyu çıktı.

11 Temmuz gününün her yıl “1995 Srebrenitsa Soykırımı Uluslararası Günü” olarak anılmasına karar verildi.

Karar ile Srebrenitsa Soykırımı’nın inkarı ve uluslararası mahkemelerce savaş suçları, insanlığa karşı suçlar ve soykırım suçu işlediğine hükmedilenleri yücelten eylemler kınandı. Ayrıca, Srebrenitsa Soykırımı'nın henüz yargılanmamış sorumlularının kovuşturulmasına devam edilmesi çağrısında da bulunuldu.

SIRBİSTAN CUMHURBAŞKANI AĞLADI

BM Genel Kurulu'nda 11 Temmuz'un "Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü" ilan edilmesine karşı çıkan Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, tasarı onaylanınca bayrağa sarılıp gözyaşı döktü.

Vucic, karar tasarısının "çok siyasi olduğunu" savundu.

Bireysel olarak olaya ilişkin suçluların cezalandırıldığını söyleyen Vucic, karar tasarısının ne Bosna-Hersek ne de bölgedeki istikrar ve birliğe katkı sağlayacağını, aksine bölünmüşlükleri artıracağını dile getirdi.

BOSNA HERSEK'TE SEVİNÇLE KARŞILANDI

Karar tasarısını kabul etmesi, Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da memnuniyetle karşılandı.

Saraybosna Belediye Başkanı Benjamina Karic, kararın hem şehirleri hem de Bosna Hersek için tarihi bir an olduğunu söyledi.

Karic, kararın Bosna Hersek'e soykırım, kuşatma ve saldırganlık getiren tüm kötülüklere karşı bilgi ve eğitimle mücadele edecek genç nesiller için önemli olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Bana göre, Srebrenitsa Soykırımı'na ilişkin kararın kabul edilmesinin özü ve en önemli yanı budur. Avrupa'nın her yerindeki, dünyanın her yerindeki gençler, tek bir amaç için soykırımı öğrenecekler. Bu amaç, böyle bir şeyin bir daha yaşanmamasıdır."

Karar, Karadağ'ın başkenti Podgoritsa'da ise protesto edildi. (AA,ANKA)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar