BM ve yardım örgütleri: Her şey Gazze'de kıtlık yaşandığını gösteriyor, 1.1 milyon Filistinli açlıktan ölümle karşı karşıya
BM'ye göre Gazze'de 1 milyondan fazla Filistinli kıtlık ve ölümle karşı karşıya. ABD'ye bağlı bir kurum, Kuzey Gazze'de kıtlığın baş göstermiş olabileceğine dikkat çekti. Oxfam, çocukların her üç günden en az birini hiç yemek yemeden geçirdiğini bildirdi.
Artı Gerçek - İsrail'in 7 Ekim'den beri saldırdığı 2.2 milyon nüfuslu Gazze Şeridi'nde temmuz ortasına kadar 1 milyondan fazla Filistinlinin kıtlık ve ölümle karşı karşıya kalacağı belirtildi. Uyarı, Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Dünya Gıda Programı'ndan (WFP) geldi.
2.2 MİLYON NÜFUSUN TAMAMI KRİZ DURUMUNDA
Raporda paylaşılan tabloda, Gazze Şeridi'ndeki 2.2 milyon nüfusun yüzde 100'ü "kriz" olarak tanımlanan 3. aşama ve üstünde, 900 bini "acil durum" olarak tanımlanan 4. aşamada, 1.1 milyonu "kıtlık" olarak tanımlanan 5. aşamada yer aldı. Bunlar, BM Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması'nın (IPC ölçeği) tanımları.
Raporun basın açıklamasında şöyle denildi:
"Filistin'de devam eden çatışmanın, halihazırda felaket düzeyinde olan akut açlığı, kıtlık ve ölümlerin yanısıra Gazze Şeridi'ndeki halkın tamamının yerinden edilmesiyle beraber daha da kötüleştirmesi bekleniyor."
"1 milyondan fazla insanın temmuz ortasına kadar kıtlık ve ölümle (IPC 5. aşama) karşı karşıya kalması bekleniyor."
FAO Genel Direktörü Çü Dongyü, şu açıklamayı yaptı:
"Bu raporda altı çizilen göz korkutucu beklentiler, hepimiz için bir uyarı niteliğinde olmalı. Krizlerin öncesinde hareket etmek hayat kurtarabilir."
'RESMEN KITLIK İLAN EDİLENE DEK BİNLERCE KİŞİ ÖLÜR'
WFP İcra Direktörü Cindy McCain, şu uyarıda bulundu:
"Bir kere kıtlık ilan edildiğinde çok geçtir. Pek çok insan çoktan açlıktan ölmüş olur. Somali'de 2011'de açlıktan ölen çeyrek milyon insanın yarısı, kıtlık resmen ilan edilmeden önce hayatını kaybetti. Dünya o dönemde uyarıları dikkate almadı ve sonuçları felaket oldu. Dersimizi almalı, şimdi harekete geçmeliyiz."
KITLIĞIN ÇOKTAN BAŞ GÖSTERDİĞİNE DAİR İLK TEKNİK RAPOR
Bir uyarı da ABD Uluslararası Kalkınma Kurumu'nun (USAID) finanse ettiği Kıtlık Erken Uyarı Sistem Ağı'ndan (FEWS NET) geldi. Dün yayımlanan FEWS NET raporu, Kuzey Gazze'de kıtlığın baş göstermiş olabileceğini söyleyen ilk teknik değerlendirme olarak kayıtlara geçti.
İSRAİL'E NAFİLE ÇAĞRILAR
FEWS NET uzmanları, Gazze'nin kuzeyinde kıtlığın baş göstermiş olabileceğini belirterek, İsrail'i acilen harekete geçmeye çağırdı.
Gazze Şeridi genelinde çocuklar başta olmak üzere insanların açlıktan öldüğü, yardımları artırma yönündeki çabaların yetersiz olduğu belirtilen raporda, Gazze'de kıtlık yaşandığını defaatle reddeden İsrail hükümetine acilen harekete geçmesi çağrısında bulunuldu.
'VERİLER TOPLANABİLSE, İSRAİL'E KARŞI DELİL OLUR'
Çatışmalar ve bölgeye insani erişimin engellenmesi nedeniyle kıtlık yaşandığını kanıtlayacak verilerin toplanamadığı, resmi olarak kıtlık ilan edilebilmesi için bu verilerin toplanması gerektiği aktarılan raporda, olası resmi kıtlık ilanının Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) ve Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) İsrail'e karşı delil olarak kullanılabileceği belirtildi.
IPC ÖLÇEKLERİ
Raporda IPC'ye göre bir bölgenin kıtlıkla boğuştuğunu gösteren üç unsurun; hanelerin yüzde 20'sinde aşırı gıda eksikliğinin görülmesi yahut gıdasızlıktan dolayı ölümlerin gerçekleşmesi, çocukların en az yüzde 30'unun akut yetersiz beslenme ve aşırı zayıflıktan mustarip olması ile her 10 bin kişiden iki yetişkin veya dört çocuğun açlık, açlığın yan etkileri nedeniyle her gün ölmesi olduğu hatırlatıldı.
EN AZ ÜÇ GÜNDE BİR AĞZINA LOKMA KOYMAYAN ÇOCUKLAR
Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam, dün yaptığı açıklamada, Gazze'deki çocukların yüzde 85'inin her üç günden en az birini hiç yemek yemeden geçirdiğini bildirdi.
DARACIK BÖLGEDE 1.7 MİLYON KİŞİ YAŞIYOR
Gazze nüfusunun üçte ikisinden fazlasının, tüm bölgenin yüzde 20'sinden küçük bir alana sıkıştığı vurgulanan açıklamaya göre 69 kilometrekarelik alanı oluşturan El Mevasi, Han Yunus ve Deyr el Balah'ta 1.7 milyon kişi yaşıyor.
Gazze'deki çocukların yüzde 85'i her üç günden en az birinde hiç yemek yemiyor.
HER 4 BİN 132 KİŞİYE BİR TUVALET
El Mevasi'de bulunan 500 bin kişi, 121 tuvaleti paylaşıyor. Bu sayı, her 4 bin 132 kişiye bir tuvalet düştüğü anlamına geliyor.
Bölgede insani yardım operasyonları için ihtiyaç olan yakıt miktarı 400 bin litreyken bunun yalnızca yüzde 19'u karşılanabiliyor. Buna da her gün ulaşılamıyor.
GÜNDE 8 YARDIM TIRI GİRİYOR
Gazze'ye giren yardım oranında, İsrail'in Mısır sınırındaki Refah'a kara harekatı başlatıp Refah Sınır Kapısı'nı ele geçirdiği 6 Mayıs'tan bu yana üçte ikilik düşüş yaşandı. O tarihten beri günlük ortalama 8, toplamda ise 216 yardım tırı bölgeye girebildi.
TEMEL GIDA OLMAYAN TİCARİ ÜRÜNLERE İZİN
Bölgeye, yardım tırları giremezken, her gün yüzlerce ticari mal taşıyan tırın girişine izin veriliyor. Bunlar da çoğunlukla besin değeri düşük ya da temel ihtiyaç malzemesi olmayan enerji içeceği gibi ürünler.
Evlerini terk edenler, en basit çadıra bile yaklaşık 700 dolar para ödüyor.
Küçük bir bölgeye çok sayıda insanın sığınması nedeniyle yer sıkıntısı çekiliyor. Deyr el Balah'ta mezarlıklarda dahi çadırlar bulunuyor.
'KAFEİNLİ İÇECEK VE ÇİKOLATAYA İZİN VERMEK MİDE BULANDIRICI'
Oxfam Ortadoğu ve Kuzey Afrika Direktörü Sally Abi Khalil, "açlığın Gazze'de en büyük ölüm sebeplerinden biri haline geldiği" uyarısını yaptı.
"Yetersiz beslenen insanlara gidecek tonlarca gıdayı engellerken kafeinli içecekler ve çikolatalara izin vermek mide bulandırıcı" diyen Abi Khalil, İsrail'in işgalci güç olarak Gazze halkının temel ihtiyaçlarını karşılamak zorunda olduğunu belirtti. (AA, Dış Haberler)