BM’den mültecileri Ruanda'ya gönderme kararı alan İngiltere’ye tepki: Uluslararası hukuka aykırı

İngiltere'nin Uluslararası Mülteciler Sözleşmesi'ne taraf olduğunu hatırlatan BM, mültecileri başka ülkelere ihraç etmeye çalışmanın, uluslararası kurallara tamamen aykırı olduğunu açıkladı.

BM’den mültecileri Ruanda'ya gönderme kararı alan İngiltere’ye tepki: Uluslararası hukuka aykırı

Foto: BBC / Arşiv

Birleşmiş Milletler (BM), İngiltere’de temyiz mahkemesinin düzensiz mültecileri Afrika ülkesi Ruanda’ya götürme kararına tepki gösterdi. Ruanda’da mültecilerle ilgili geçmişinin kötü olduğunu belirten BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, kararın uluslararası hukuka ve sorumluluğa aykırı olduğunu ilan etti.

İngiltere'de, ülkeye yasa dışı yollarla gelen sığınmacıların Ruanda'ya gönderilmesine yönelik karar temyiz mahkemesine taşınmıştı. Mahkeme, sığınmacılarla ilgili kararın uygulanmasına hükmetti. Mahkeme kararının ardından yarından itibaren yasadışı mültecilerin, gruplar halinde Ruanda’ya gönderilmeye başlanacağı belirtildi.

Amerika’nın Sesi’nde yer alan habere göre BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, İngiliz Hükümeti'nin sığınmacıları Ruanda'ya göndermesiyle ilgili alınan mahkeme kararını eleştirdi ve iki ülke arasında nisan ayında açıklanan anlaşmanın tamamen yanlış olduğunu söyledi. Grandi, "Ruanda konusunda, son birkaç haftadır o kadar net konuştuk ki, bunun pek çok farklı nedenden ötürü yanlış olduğunu düşünüyoruz" dedi.

‘SORUMLULUĞA VE ULUSLARARASI HUKUKA AYKIRI’

İngiltere'nin Uluslararası Mülteciler Sözleşmesi'ne taraf olduğunu belirten Grandi, anlaşmaya imza atan bir ülke olarak bu anlaşmanın getirdiği sorumlulukları, başka ülkelere ihraç etmeye çalışmanın, her türlü sorumluluk kavramına, uluslararası kurallara tamamen aykırı olduğunu ifade etti.

‘RUANDA’NIN MÜLTECİ GEÇMİŞİ KÖTÜ’

Ruanda'nın geçmişte on binlerce Kongolu ve Burundili mültecinin yaşadıkları konusunda kötü bir geçmişi olduğunu söyleyen Grandi, ülkenin bir davada gerekli olan mülteci statüsü değerlendirmelerini yapacak kapasiteye veya altyapıya sahip olmadığını ifade etti.

‘BU TEZ KABUL EDİLEMEZ’

Yüksek Komiser Grandi, Birleşik Krallık hükümetinin, uygulamanın asıl amacının, Avrupa kıyılarından, İngiliz Kanalı boyunca tehlikeli tekne yolculuklarından insanları kurtarmak olduğu yönündeki tezinin de kabul edilmez olduğunu söyledi. Grandi, "Tersi olsaydı, belki tartışabilirdik ama burada sorumluluğunu başka bir ülkeye, Ruanda'ya ihraç etmeye çalışan bir ülkeden, İngiltere’den bahsediyoruz. İnsanları tehlikeli yolculuklardan kurtarmak harika, kesinlikle harika ancak ama bunu yapmanın doğru yolu bu mu? Ben hiç öyle düşünmüyorum" diye konuştu.

ingiltere göçmen mülteci Sınır dışı Ruanda