BM'den sınırda çıplak bulunan göçmenler için soruşturma çağrısı

Birleşmiş Milletler, Yunanistan ile Türkiye sınırında 92 göçmenin çıplak halde bulunmasını kınadı. Kurum iki ülkenin birbirini suçladığı olay hakkında soruşturma çağrısı yaptı.

BM'den sınırda çıplak bulunan göçmenler için soruşturma çağrısı

Artı Gerçek - Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Türkiye ve Yunanistan sınırında çırılçıplak soyulmuş halde bulunan 92 göçmen için taraflara soruşturma çağrısı yaptı.

Kurum henüz göçmenlerle doğrudan iletişime geçemediğini de belirten kurum gelen "şoke edici haberler" nedeniyle "derinden rahatsız olduğunu" söyledi.

'ZALİM VE AŞAĞILAYICI MUAMELEYİ KINIYORUZ'

Açıklamada " UNHCR, kıyafetleri çıkarılmış halde Yunanistan-Türkiye kara sınırında bulunan 92 kişi hakkında gelen şoke edici haber ve görüntüler nedeniyle derinden rahatsız oldu. Bu zalim ve aşağılayıcı muameleyi kınıyoruz ve bu olay hakkında bütünlüklü bir soruşturma çağrısı yapıyoruz" dendi.

Türkiye ve Yunanistan olay nedeniyle birbirini suçluyor.

Yunanistan polisi yaptığı açıklamada cuma günü sınır görevlilerinin iki ülke sınırını oluşturan Meriç Nehri yakınında çoğu Afganistan ve Suriye'den olan 92 düzensiz göçmeni kurtardığını, göçmenlerin bazılarının yaralı olduğunu öne sürmüştü.

Polis yetkilileri, AB'nin dış sınırlardan sorumlu kurumu Frontex ile birlikte yaptıkları soruşturma sonucunda göçmenlerin Türkiye tarafından lastik botlarla Meriç'i geçtiğini belirlediklerini duyurmuştu.

Yunanistan Sivil Savunma Bakanı Takis Theodorikakos Türkiye'yi "yasa dışı göçü araç olarak kullanmakla suçlarken, Yunanistan Göç Bakanı Notis Mitarachi sosyal medya hesabından göçmenlerin fotoğraflarını da paylaşarak "Bugün sınırda kurtardığımız 92 göçmene Türkiye'nin tavrı medeniyet adına bir utançtır. Ankara'nın olayı araştırmasını ve en azından AB ile olan sınırlarını korumasını bekliyoruz" ifadesini kullanmıştı.

ALTUN: YUNAN YALAN HABER MAKİNASI DEVREDE

İçişleri Bakanı Yardımcısı İsmail Çataklı ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ise suçlamaları reddetti.

Altun sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"Yunan yalan haber makinası yine devrede…Türkiye’yi kendileriyle karıştıran Yunanistan'ın Göç ve Sığınmadan Sorumlu Bakanı, paylaştığı yalan yanlış içeriklerle ülkemizi zan altında bırakmaya çalışmış. Yunanistan, bu beyhude ve ciddiyetten uzak çabalarıyla, kişisel eşyalarını gasp edip sınır dışı ettiği mültecilerin fotoğraflarını yayınlayarak, bu mazlumların haysiyetine bile saygısı olmadığını bir kez daha tüm dünyaya göstermiştir. Yunan makamları önce Frontex ile suç ortaklığı yaparak, Ege'de boğulmasına neden olduğu bebeklerin, Meriç'te soyup kemerle dövdüğü, donarak ölmesine neden olduğu insanların hesabını vermelidir. Yunanistan’ı mültecilere karşı takındığı insanlık dışı tavırdan bir an önce vaz geçmeye, Türkiye’ye yönelik temelsiz, asılsız suçlamalara son vermeye ve devlet ciddiyetine davet ediyoruz."

Çataklı da pazar günü iddiayı reddetmiş, "Türkiye ile ilgili tek bir insan hakları ihlali bulamadığınız için kendi yaptığınız zulmün fotoğrafını Türkiye yapmış gibi göstermeye çalışıyorsunuz! Manipülasyonlara, sahtekarlığa ayıracağınız vakti insan haklarına uymaya harcayın! Hadi, zor değil; biraz medeni olun!" ifadelerini kullanmıştı.

(DIŞ HABERLER)

Türkiye soruşturma göçmen Yunanistan Birleşmiş Milletler kötü muamele