Botsvana'da iktidar 58 yıl sonra değişti, cumhurbaşkanı rakibini tebrik etti
Artı Gerçek - Elmas zengini olmasına rağmen ekonomisini çeşitlendiremeyen ve işsizliğin artmasının önüne geçemeyen güney Afrika ülkesi Botsvana'da 58 sene sonra iktidar değişti. Ülkeyi bağımsızlığını kazandığı 1966 yılından beri yöneten Botsvana Demokratik Partisi (BDP), genel seçimlerde hezimete uğradı.
Resmi olmayan sonuçlara göre, BDP'nin parlamentoda sadece bir koltuk kazanacağı öngörülüyor. Seçimin galibi ise Demokratik Değişim Şemsiyesi (UDC) adı altında ve insan hakları avukatı Duma Boko'nun liderliğinde birleşen muhalefet koalisyonu oldu. UDC'nin, parlamentoda çoğunluğu elde etmek için gerekli olan 31 sandalyeye ulaşması bekleniyor. BDP'den ayrılan Botsvana Vatansever Cephesi'nin beş, Botsvana Kongre Partisi'nin ise yedi sandalye kazanması öngörülüyor.
YENİ HÜKÜMETİ DESTEKLEME ÇAĞRISI
Botsvana'yı 58 yıldır yöneten BDP'nin lideri, aynı zamanda da 2018'den beri cumhurbaşkanı olan Mokgweetsi Masisi, sonuçların netleşmesi sonrası yaptığı açıklamada "çok ağır bir yenilgi aldıklarının" açık olduğunu söyledi. Masisi, "Cumhurbaşkanınız olarak kalmayı istememe rağmen, halkın iradesine saygı duyuyorum ve yeni seçilen cumhurbaşkanını tebrik ediyorum. Kenara çekileceğim ve yeni yönetimi destekleyeceğim" dedi. Yeni cumhurbaşkanının göreve gelmesi öncesi geçiş sürecinim sorunsuz geçmesi için çalışacağını söyleyen Masisi, destekçilerine de sakin kalma ve yeni hükümeti destekleme çağrısında bulundu.
Dünyanın önde gelen elmas üreticilerinden biri olarak refah içinde olması beklenen 2.3 milyon nüfuslu Botsvana'da, 1966'da Britanya'dan kazanılan bağımsızlığın ardından ekonomi elmasın ötesinde çeşitlendirilememiş durumda. Ülkedeki kısmi istikrar ve refaha, eğitim ve sağlık gibi hizmetlerin ücretsiz olmasına rağmen, son yıllarda ekonomik büyüme oranları düşük kalırken işsizlik de tavan yaptı.
BDP ise 58 yıldır iktidarda olmasına rağmen son seçimlerde 'ülkeye değişim getirme' vaadinde bulundu. Net zafer elde eden muhalefet bloku ise beş yıl içinde 450 bin ila 500 bin kişiye iyi maaşlı istihdam yaratan, zenginliğin de tüm vatandaşlara yayıldığı bir ekonomi stratejisi vaadinde bulundu. (DIŞ HABERLER)