Cape Town'da su tüketimi 50 litre ile sınırlandırıldı

Kuraklık nedeniyle üç ay içinde susuz kalma tehlikesiyle karşı karşıya olan Güney Afrika’nın başkenti Cape Town’da vatandaşların su kullanımı günde kişi başına 50 litre ile sınırlandırıldı.

Cape Town'da su tüketimi 50 litre ile sınırlandırıldı

HABER MERKEZİ- Güney Afrika’nın en büyük ikinci şehri olan dört milyon nüfuslü Cape Down aylardır yağış almıyor. Yetkililer şehirde 12 Nisan'a kadar yetecek su olduğunu belirtti. Bu kapsamda suyu idareli kullanmak için tedbirlerin artığıda belirtildi. CNN International’da yer alan habere göre, halk suyu yerel yetkililerin gözetiminde olan çeşmelerden alıyor. Su almak isteyenlerin ellerinde bidonlarla çeşme başlarında uzun kuyruklar oluşturduğu belirtiliyor.

Kişi başı kısıtlamaya göre günde 50 litre su ile neler yapılabileceği belirtilen haberde, bulaşık ve çamaşırın günde 18 litre su tüketimine neden olduğu, 90 saniyelik bir duş aldığımızda bunun ortalama 15 litre su tüketimine neden olduğu, bir kez sifona bastığımızda dokuz litre su tüketildiği, el ve yüz yıkama ve diş fırçalama gibi günlük hijyen bakım için üç litre su harcandığı, yemek pişirmek için iki litre su gerektiği, iki litre içme suyuna ihtiyaç olduğu ve köpeğiniz varsa bir litre de ona su verebileceğiniz belirtiliyor. Tüm bu faaliyetler kişi başı toplam 50 litre su tüketimi anlamına geliyor.

SULAR 12 NİSAN'DA TÜKENECEK

Şehir yetkilileri suların tükeneceği ve kentte musluklardan şebeke suyu verilemeyeceği tarihi önce 22 Nisan olarak duyurdu sonra "Day Zero / Sıfır Gün" de denilen bu tarihi 12 Nisan’a çekildi. Cape Town Güney Afrika’nın en büyük ikinci şehri ve dünyanın en cazip turist merkezlerinden biri. Getirilen kısıtlamalar sebebiyle vatandaşların banyo sularını geri dönüştürerek tuvalet için kullanmaya başladığı, duş sürelerini de 90 saniye ile sınırlandırdıkları aktarılıyor ve el dezenfektanlarının şatışlarında artış kaydediliği belirtiliyor. Vatandaşlardan biri CNN’e verdiği demeçte "Artık yıkanmamış saçla dolaşmak sosyal bilinci yüksek bir birey olduğunuz anlamına geliyor" dedi. (DHA)

güney afrika kuraklık