'Çin koronavirüsünü gizledi'
Koronavirüs'ü 30 Aralık 2019'da tespit edip arkadaşlarına haber verdiği için hakkında soruşturma açılan Dr. Li Wenliang da enfekte oldu. Çin'in tutumu Alman basınında da eleştirildi.
Çin’den dünyaya yayılan yeni tip Koronavirüs'ü ilk fark eden kişilerden biri olduğu düşünülen Dr. Li Wenliang, 30 Aralık gününde doktor arkadaşlarına mesaj atarak SARS benzeri bir virüsten söz etmişti. Li, Wuhan’da deniz canlılarının satıldığı bir pazarda yedi kişinin SARS benzeri bir hastalığa yakalandığını, çalıştığı hastanede karantinaya alındıklarını söylüyordu. Çinli doktor, gördüğü testlere dair yorumunda, hastalarda bir Koronavirüs'ün bulunduğunu tespit etmişti ve doktor arkadaşlarına dikkatli olmalarını ve çevrelerini uyarmalarını söylüyordu.
İlk uyarıları yapan doktor Li'nin de hastalandığı ortaya çıktı. Wuhan’da yaşayan 34 yaşındaki Li Wenliang’in, hafta sonunda virüsü kaptığının anlaşıldığı belirtilirken, yoğun bakım ünitesinde çektirdiği fotoğraflar da sosyal medyada yayıldı.
TOPLUMSAL DÜZENİ BOZMAKLA SUÇLANDI
Arkadaşlarını bu yeni virüsle ilgili uyaran doktor, Wuhan polisi tarafından söylenti yaymakla suçlandı, hakkında soruşturma açıldı. 3 Ocak günü ifade vermeye çağrıldı ve kendisine, ‘internette söylenti yaymak’, ‘toplumsal düzeni bozmak’ gibi suçlamalar yöneltildi. İfade verdikten sonra, ‘bir daha yasadışı faaliyette bulunmayacağına’ dair bir tutanağı da imzalamak zorunda bırakıldı.
Bir saat sonra serbest bırakılan Li, hastanede hastaları tedavi etmeyi sürdürdü. Ta ki geçtiğimiz haftaya kadar… 10 Ocak günü virüs kapmış bir hastayı tedavi etmesinin ardından önce öksürmeye başladı, sonra ateşi yükseldi. 12 Ocak günü hastaneye yatırıldı. Li şimdi, testinin pozitif çıkmasının ardından, Wuhan’da yoğun bakım ünitesinde oksijen maskesine bağlı halde tutuluyor.
ALMANYA BASININDAN ÇİN'İN TUTUMUNA ELEŞTİRİ
Die Rheinpfalz gazetesi, Koronavirüs'le mücadelede Çin’in otokratik yöntemlerinin faydalı olduğunu savunanlara aynı yönetim tarzı sebebiyle hastalığın uzun bir süre gizli tutulduğunu hatırlatarak şu cümlelerini yazdı:
"Virüse karşı sürdürülen zorlu mücadelenin demek ki bir mantığı var. Çin hükümetinin, nüfusu bir milyonu geçen şehirleri izole etmeye yönelik sert önlemleri de bu anlamda faydalı. Bazı kişiler böylesi adımların ancak otokratik sistemlerde mümkün olabildiğini ve bireyin özgürlüğünün daha değerli sayıldığı Batı'da aynı tedbirleri almanın mümkün olmayacağını ifade ediyor. Bu çok yanlış bir düşünce değil. Ancak bu yeni hastalığın ortaya çıkışını uzun bir süre gizlemek ve doktorları susturmak da sadece bu tarz bir sistemde mümkün olabiliyor. Halk çok daha önceden uyarılmış olsaydı, hastalığın bu boyutta yayılması söz konusu olmayabilirdi."
(HABER MERKEZİ)