Çin'den G-7'ye: Küresel kararların küçük bir grup tarafından dayatıldığı günler çok geride kaldı
G-7 zirvesinde Pekin'in Kuşak ve Yol ağı ile rekabete yönelik Dünya İçin Daha İyisini Geri İnşa isimli bir altyapı projesi açıklandı.
G-7'nin Coronavirus (Covid-19) pandemisinde ilk kez yüz yüze düzenlenen zirvesi, 2028'de dünyanın en büyük ekonomisi olması beklenen Çin'le rekabet ve atışmaya sahne oldu.
ABD Başkanı Joe Biden'in ilk yurtdışı ziyaretine ve Britanya, Almanya, Fransa, İtalya, Japonya ve Kanada liderleriyle ilk buluşmasına sahne olan G-7 zirvesiyle ilgili Washington'ın yaptığı açıklamada, bunun "kurallara dayalı uluslararası sistemi pekiştirme fırsatı" olduğu vurgulandı. Pekin, G-7'nin küresel meselelerin gidişatını çizemeyeceği ve küçük kulüplerin karar verme sürecinin yerini gerçek çok taraflılığın aldığı yanıtını verdi.
G-7 zirvesine evsahipliği yapan Britanya'daki Çin Büyükelçiliği'nin Sözcüsü "Biz her zaman ister büyük veya küçük, ister güçlü veya zayıf, ister zengin veya yoksul olsun, tüm ülkelerin eşit olduğuna ve dünya meselelerinin tüm ülkelerle görüş alışverişiyle yürütülmesi gerektiğine inanırız. Küresel kararların küçük bir grup ülke tarafından dayatıldığı günler çoktan geride kaldı" açıklamasını yaptı.
Tek meşru küresel düzenin, bir avuç ülkenin savunduğu sözde sistem değil, Birleşmiş Milletler destekli uluslararası hukuk olduğunu belirten Çin'in Londra Büyükelçiliği, Pekin'in eşit muamele ve işbirliği ilkelerini temel alan gerçek çok taraflılığı desteklediğini ve "sadece küçük bir kliğe hizmet eden sözde çok taraflılığı reddettiğini" vurguladı.
G-7 zirvesinde cumartesi günü Pekin'in Kuşak ve Yol ağı ile rekabete yönelik Dünya İçin Daha İyisini Geri İnşa isimli bir altyapı projesi açıklandı ve Pekin'e ekonomik bağımlılıkların azaltılması konusu ele alındı.
Çin Dışişleri ise Washington'ı G-7 ülkelerinin Pekin'e karşı birleşik cephe oluşturmasına öncülük etmeye çalışarak ihtilafı körüklemekle suçladı. Bakanlık, Pekin karşıtı cephe oluşturma çabalarının başarısız olacağını, uluslararası ilişkilere daha tarafsız ve akılcı yaklaşım gerektiğini söyledi.
Pekin, Washington'un küresel meseleler üzerindeki etkisinin azalmakta olduğunu uzun süredir savunuyor. Çin devletinin finanse ettiği Global Times gazetesi, bu ay yayımladığı bir makalede, dünyanın ekonomik ve siyasi ağırlık merkezinin doğuya kaydığını, Avrupalı müttefiklerin bile ABD'nin Pekin konusundaki uzlaşmaz tutumundan yavaş yavaş uzaklaştığını yazdı. (HABER MERKEZİ)