Çin'den Mansur Yavaş ve Meral Akşener'e 'Uygur Türkleri' tepkisi: Karşılık verme hakkı saklı
Çin'in Ankara Büyükelçiliği, Meral Akşener ve Mansur Yavaş'ın 'Barın katliamı' paylaşımlarına Twitter'dan yapılan açıklamayla tepki gösterdi.
Çin Halk Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçiliği, 'Barın katliamı'nı anmak için yaptıkları sosyal medya paylaşımları nedeniyle İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'a tepki gösterdi. Büyükelçiliğin Twitter hesabından yapılan açıklamada "Çin tarafı karşılık verme hakkını saklı tutmaktadır" ifadelerinin kullanılması dikkat çekti.
Elçiliğin hesabından yapılan ilk paylaşımda Akşener ve Yavaş'ın hesapları da etiketlenerek "Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi, Çin toprağının ayrılmaz bir parçasıdır. Bu dünyaca kabul edilen ve tartışılamaz bir gerçektir" denildi.
Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi, Çin toprağının ayrılmaz bir parçasıdır. Bu dünyaca kabul edilen ve tartışılamaz bir gerçektir.@meral_aksener @mansuryavas06
— Çin Büyükelçiliği Ankara/中国驻土耳其使馆 (@ChinaEmbTurkiye) April 6, 2021
İkinci paylaşımda da, "Çin tarafı, herhangi bir kişi veya gücün Çin’in egemenliğine ve toprak bütünlüğüne herhangi bir şekilde meydan okumasına kararlılıkla karşı çıkmakta ve bunu şiddetle kınamaktadır. Çin tarafı, haklı karşılık verme hakkını saklı tutmaktadır" ifadeleri kullanıldı.
Çin tarafı, herhangi bir kişi veya gücün Çin’in egemenliğine ve toprak bütünlüğüne herhangi bir şekilde meydan okumasına kararlılıkla karşı çıkmakta ve bunu şiddetle kınamaktadır. Çin tarafı, haklı karşılık verme hakkını saklı tutmaktadır.@meral_aksener @mansuryavas06
— Çin Büyükelçiliği Ankara/中国驻土耳其使馆 (@ChinaEmbTurkiye) April 6, 2021
Akşener ve Yavaş, dün Twitter'dan yaptıkları paylaşımlarda Şincan Uygur Özerk Bölgesi'nde bulunan Barın'da 31 yıl önce yaşanan çatışmaları 'katliam' olarak anmıştı.
Doğu Türkistan'da yaşanan katliamın acısını 31 yıl geçmesine rağmen hâlâ ilk günkü gibi hissediyoruz.
— Mansur Yavaş (@mansuryavas06) April 5, 2021
Barın şehitlerini rahmetle anıyorum. pic.twitter.com/eXJoUL2teC
#BarınKatliamı’nda Çin esaretine boyun eğmeyen Doğu Türkistanlı soydaşlarımızı, şehadetlerinin yıl dönümünde rahmetle anıyorum…
— Meral Akşener (@meral_aksener) April 5, 2021
Esaret altındaki soydaşlarımızı unutmayacak, uğradıkları zulümlere sessiz kalmayacağız.
Doğu Türkistan bir gün mutlaka bağımsız olacak! pic.twitter.com/VoA7m1suh8
TÜRKİYE, TÜRKİSTAN İSLAM PARTİSİ'Nİ TERÖR ÖRGÜTÜ KABUL EDİYOR
Barın'da 5 Mart 1990'da yaşanan olaylarda, 'şeriat devleti' kurmak isteyen Türkistan İslam Partisi'nin (TİP- eski adıyla Doğu Türkistan İslami Hareketi) yöneticisi Zeydin Yusup'un liderliğinde silahlanan yaklaşık 200 kişi, Afgan militanlarla birlikte 'cihat başlattıklarını' ilan etmişti. Çin güvenlik güçleriyle çıkan çatışmalarda, resmi verilere göre en az 15 kişi ölmüştü. Bazı kaynaklar ise ölü sayısının çok daha fazla olduğunu ifade ediyor.
Çin ile birlikte Kazakistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Rusya ve Türkiye Türkistan İslam Partisi’ni terör örgütü kabul ediliyor. 2002’de ABD tarafından da 'terör örgütü' kabul edilen TİP, 2020 yılında bu listeden çıkarılmıştı.