Çin'den 'Tayvan'ı cezalandırma, ABD'yi uyarma' tatbikatı
Artı Gerçek - Tayvan'da selefi gibi Batı yanlısı Lai Ching-te'nin ABD'li yetkililerin de katıldığı törenle yemin edip başkanlık görevine başlamasındn üç gün sonra, Çin Halk Cumhuriyeti adanın çevresinde "cezalandırma" tatbikatı başlattı. Tayvan Boğazı'nda ve Çin kıyıları yakınında bulunan Tayvan kontrolündeki ada gruplarının çevresinde düzenlenen tatbikatlara ağır silahlı savaş uçakları da katıldı.
LAİ'NİN YEMİN TÖRENİ KONUŞMASINA SERT TEPKİ
Kendi kendini yönetirken ABD'nin desteğiyle silahlanan Tayvan'a "Tek Çin" politikası uygulayan, adanın eninde sonunda anakarayla birleşeceği söylemine son yıllarda "gerekirse güç kullanarak" eklemesi yapan Pekin, "ayrılıkçı" diye tanımladığı Lai'nin yemin töreni konuşmasına sert tepki gösterdi.
'TAYVAN'IN VAR OLDUĞU GERÇEKLİĞİYLE YÜZLEŞİN'
Çin'in egemenlik iddiasını tanımayan Lai, Pekin'i "Tayvan'ın var olduğu gerçekliğiyle yüzleşmeye" ve "Tayvan halkının seçtiği yasal hükümetle işbirliği yapmaya" çağırdı. Yeni Başkan, "Anayasaya göre Tayvan'ın egemenliği bütün olarak halka aittir. Tayvan ile Çin Halk Cumhuriyeti birbirinin boyunduruğunda değildir" dedi.
PEKİN'E GÖRE DIŞ GÜÇLERİN PİYONU
Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Lai'yi "utanç verici" diye nitelerken, Çin'in Tayvan İşleri Ofisi Direktörü Çen Binhua, Tayvan liderini "dış güçlerle gizli anlaşma yaparak onların piyonu olarak davranmakla" suçladı.
TAYVAN KONTROLÜNDEKİ ADALAR İLK KEZ KAPSAMA ALANINDA
Bugün Çin Halk Kurtuluş Ordusu Doğu Cephesi Komutanlığı, yerel saatle 07:45'te Tayvan çevresindeki bölgelerde ordu, donanma, hava kuvvetleri ve roket kuvvetlerinin dahil olduğu ortak askeri tatbikatlara başlandığını duyurdu. Tatbikat alanı olarak Tayvan Boğazı, Tayvan'ın kuzeyi, güneyi ve doğusunun yanısıra Tayvan kontrolündeki Kinmen, Matsu, Wuqiu ve Dongyin adalarının çevresi açıklandı. Böylece ilk kez bu adaların çevresi, Çin tatbikatlarının kapsamına alındı.
İLK KEZ TAM KAPSAMLI SALDIRI SİMÜLASYONU
Aynı zamanda Çin, Ağustos 2022'de dönemin ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan'ı ziyaretini müteakip düzenlediği büyük askeri tatbikatlardaki ekonomik abluka çalışması yerine ilk kez tam kapsamlı saldırıyı simüle etti.
ÇİN ORDUSU: GERÇEK MUHAREBE KABİLİYETLERİNİ TEST EDİYORUZ
Çin devlet medyası, bu alanlara savaş gemileriyle birlikte gerçek füze taşıyan onlarca savaş uçağı gönderildiğini ve bunların yüksek değerli askeri hedeflere saldırı tatbikatı gerçekleştirdiğini duyurdu. Çin ordu açıklamasında "gerçek muharebe kabiliyetlerinin test edildiği" dile getirildi.
"Ortak Kılıç - 2024A" adı verilen tatbikatların iki gün sürmesi planlanıyor. Ancak geçen yıl nisan ayında yapılan benzer bir "Ortak Kılıç" tatbikatından farklı olarak buna "A" etiketi takılarak devamının geleceğine işaret edildi.
Doğu Cephesi Komutanlığı Sözcüsü Li Şi'nin açıklamasında, tatbikatların "Tayvan bağımsızlık güçlerinin ayrılıkçı eylemlerine karşı güçlü bir ceza ve dış güçlerin müdahalesi ve provokasyonuna karşı sert bir uyarı olduğu" belirtildi.
'ÇİN GÜÇLERİ BİTİŞİK BÖLGEDE KALDI, GERÇEK MÜHİMMAT ATMADI'
Tayvan Savunma Bakanlığı, Çin tatbikatlarının Tayvan karasularının dış sınırından itibaren 24 deniz mili mesafeye uzanan "bitişik bölge" içinde sınırlı kaldığını, dışına taşmadığını söyledi. Tayvanlı yetkililer bugün Çin tatbikatlarında gerçek mühimmat kullanıldığını gözlemlemediklerini belirtti.
TAYVAN GÜÇLERİ, ÇİN TATBİKAT ALANLARINA YÖNLENDİRİLDİ
Tayvan'ın çevresindeki bölgelere kuvvet gönderdiği, hava savunması ile karadaki füze kuvvetlerinin hedefleri takip ettiği ve toprakların korunabileceğinden emin olduğunu açıklayan bakanlık, "Askeri tatbikatların başlatılması Tayvan Boğazı'nın barış ve istikrarına katkıda bulunmamanın yanısıra (Çin'in) militarist zihniyetini de ortaya çıkarıyor" dedi.
Tayvan Savunma Bakanlığı tatbikatları "mantıksız provokasyon" olarak nitelerken, Dışişleri Bakanlığı Çin'e "mantıklı olmasını" tavsiye etti
FİLİPİNLER'E TAVSİYE: DIŞ GÜÇLERLE GÜVENLİĞİNİZ SAĞLANMAZ
Çin-Tayvan tırmanması, ABD'nin bir dizi ortak tatbikatla bölgedeki gerilimi daha da artırdığı dönemde geldi. ABD ile Filipinler, geçen ay Balikatan tatbikatlarını hem Pekin hem de Manila'nın toprak iddialarına sahip olduğu Güney Çin Denizi yakınlarında düzenledi. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Jian, "dış güçleri kullanarak güvenliğini artırmaya çalışan" Filipinler'in "yalnızca kendisini daha büyük güvenliksizliğe sürükleyeceğini ve hatta başkalarının piyonu haline geleceğini" söyledi. (Dış Haberler)