Çin'in Sincan bölgesinde Covid-19 kısıtlamalarına protesto

Çin'in Sincan bölgesinde Covid-19 kısıtlamalarına protesto
Çin'in Sincan bölgesinin başkenti Urumçi'de yüzlerce kişi kentte 100 günü aşkındır süren Covid-19 kapanmalarını protesto etti. Perşembe günü kentteki bir apartmandaki yangında 10 kişinin ölümü eylemlerin fitilini yaktı.

Artı Gerçek- Çin'de Uygur Türkleri'nin yaşadığı Sincan Özerk Bölgesi'nin başkenti Urumçi'de Çin yönetiminin Covid-19'a karşı "sıfır vaka" politikasının neden olduğu sert kapanma önlemlerine karşı nadir bir protesto gerçekleşti.

Çin'de 25 Kasım'da ülke genelinde yaklaşık 35 bin yeni Covid vakası duyurulmuş ve günlük vaka sayısı, art arda üçüncü gün rekor seviyeye çıkmıştı. Vaka artışı sebebiyle başkent Pekin dahil birçok büyük kentte kapanmalar ile hareket serbestliği ve iş yerlerine yönelik önlemler yeniden başlatılmıştı.

Cuma akşamı Çin'in sosyal medya platformlarına konulan görüntülerde yüzlerce kişinin bir meydanda yumruklarını havaya kaldırarak "Kapanmayı durdurun" sloganı attığı görüldü.

Eylemciler Çin'in ulusal marşında geçen "Köle olmayı reddedenler ayağa kalkın!" kısmı da toplu halde söyledi.

SİNCAN'DA 100 GÜNÜ AŞKINDIR KAPANMA UYGULANIYOR

Çin yönetimi ülke genelindeki en uzun kapanma uygulamalarından birini eylül sonunda Sincan'da hayata geçirmişti. Urumçi'de yaşayan 4 milyonu aşkın kişi 100 günden uzun süredir devam eden kapanmaya dayanmaya çalışıyor. Urumçi'de son iki günde yaklaşık 100 yeni Covid-19 vakası bildirildi.

APARTMAN YANGININDAKİ ÖLÜMLER ÖFKEYİ ATEŞLEDİ

Urumçi'deki eylemler perşembe akşamı kentteki bir apartmanda çıkan yangında 10 kişinin ölmesinin ardından yapıldı.

Urumçili idari yetkililer bina sakinlerinin apartmanın alt katlarına inebildiğini savunup ölümlere Covid-19 önlemlerinin neden olmadığını savunsa da sosyal medyada çok sayıda kişi yayınlanan görüntülerin apartmandakilerin binanın kısmen kapatılması nedeniyle zamanında kaçamadığını gösterdiğini söyledi.

Görüntülerde itfaiye araçlarının Covid-19 barikatları sebebiyle yangına müdahalede zorlandığı da görüldü.

Sincan'da 10 milyon Uygur yaşıyor. İnsan hakları örgütleri ve Batılı ülkeler uzun süredir Pekin yönetimini çoğunluğu Müslüman Uygur azınlığa yönelik zorunlu çalıştırmanın da yer aldığı gözaltı kampları nedeniyle insan hakları ihlalleri ile suçluyor. Pekin ise iddiaları reddetmeyi sürdürüyor. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar