Cinsiyet tercihli kürtaj daha az kız bebek doğmasına neden oluyor

Hindistan’da ailelerin cinsiyet tercihli kürtaj yaptırmaları nedeniyle dünyaya gelen kız bebek oranında düşüş yaşanacağı tahmin ediliyor.

Cinsiyet tercihli kürtaj daha az kız bebek doğmasına neden oluyor

Suudi Arabistan’da bir üniversitede yapılan araştırmaya göre, ailelerin cinsiyet tercihli kürtaj yaptırmaları nedeniyle 2030’yılına kadar tahminen 6 milyon 800 bin daha az kız bebek doğacak. Araştırma sonuçlarında, ülkede özellikle 17 eyalette ailelerin, kültürel nedenlerle erkek bebek sahibi olmak istediği ortaya çıktı.

Suudi Arabistan’da Kral Abdullah Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’ndeki akademisyenlerin, Hindistan’daki 29 eyalette doğan bebeklerin cinsiyet istatistiklerini inceleyerek yaptıkları araştırmada, cinsiyet tercihli kürtajlar nedeniyle 2030’yılına kadar tahmini 6 milyon 800 bin daha az kız bebek doğacağı belirtildi. Araştırma sonuçlarına göre, Uttar Pradesh eyaleti başta olmak üzere ülkenin 17 eyaletinde ailelerin kültürel nedenlerle erkek çocuk sahibi olmak istediği ortaya çıktı. Buna bağlı olarak da ailelerin cinsiyet tercihli kürtaj yaptırmaları nedeniyle dünyaya gelen kız bebek oranında düşüş yaşanacağı tahmin ediliyor.

‘KÖK SALMIŞ GELENEKLERİ AŞMAK ZAMAN ALACAK’

Racastan eyaletinin Sikar bölgesi Kadınların Güçlendirmesi Birimi Üyesi Anuradha Saxena, ortaya çıkan araştırma sonuçlarının kendisini şaşırtmadığını ifade ederek, "Kök salmış gelenekleri aşmak zaman alacak. Süreç yavaş ve kademeli olarak ilerliyor ancak bir sorumluluk olarak görülmek yerine kız bebeklere değer verilmesi için çalışıyoruz" dedi.

ÜLKEDE 1994’TEN BERİ ULTRASON İLE CİNSİYET BELİRLEMEK YASAK

1970'lerde cinsiyet belirleme testleri başladığından beri Hindistan'da 63 milyon daha az kız bebeğin doğduğu tahmin ediliyor. Otoriteler bu değişimi engellemek için, 1994 yılında ‘Gebelik ve Doğum Öncesi ile ilgili Teknikler Sözleşmesi’ni yayınladı. Söz konusu yasa, ultrason teknolojilerinin doğmamış çocukların cinsiyetini belirlemek ve dişi fetüslerin kürtajı için kullanıldığına dair görüşler sonucunda çıktı. Ülke genelinde yasa kapsamında fetüsün cinsiyetini belirlenmesi yasaklandı. Ayrıca Hint polisi, hamile kadınlara cinsiyet belirleyen testler satan çete üyelerini düzenli olarak gözaltına alıyor.

HİNDİSTAN’DA 50 MİLYON DAHA FAZLA ERKEK VAR

Son açıklanan verilere göre Hindistan’ın nüfusu 1 milyar 398 milyon 527 binden fazla. Nüfusun, 722 milyon 96 binden fazlasını erkekler, 676 milyon 430 binden fazlasını da kadınlar oluşturuyor. Ülkede yaklaşık 50 milyon fazla erkek bulunuyor. Hindistan’da 15 yaş altı 411 milyon 652 bin çocuk bulunurken; bunlardan 218 milyon 679 bininin erkek, 192 milyon 973 binin ise kız olduğu belirtiliyor. Bu sayılara göre, 15 yaş altında erkek çocuk sayısı kız çocuğu sayısından yaklaşık 20 milyon fazla. Öte yandan 2020 verilerine göre, Hindistan’da her gün 47 binden fazla doğum gerçekleşiyor.

hindistan Doğum Kontrol