Çip savaşları Samsung'u vurdu: Güney Koreli teknoloji devinin ikinci çeyrek kârı yüzde 96 düştü

Çip savaşları Samsung'u vurdu: Güney Koreli teknoloji devinin ikinci çeyrek kârı yüzde 96 düştü
Son dönemde yaşanan çip krizinin ardından bu kez de küresel ölçekte yaşanan arz fazlası nedeniyle Samsung'un ikinci çeyrek kârının yüzde 96 düştüğü açıklandı. Güney Koreli şirketin aynı dönemdeki gelirleri ise bir önceki yıla göre göre yüzde 22 düştü.

Artı Gerçek - Küresel çip üretiminin yüzde 15'ini sağlayan Samsung'un ikinci çeyrek faaliyet kârında yüzde 96'lık bir düşüş olacağı açıklandı. Dünyanın en büyük bellek çipi ve akıllı telefon üreticisi bugün yaptığı kısa açıklamada işletme kârının Nisan-Haziran döneminde 600 milyar won'a (yaklaşık 12 milyar Türk Lirası) düştüğü belirtildi. Şirket verilerine göre bu, Samsung'un 2008 küresel ekonomik krizinin etkisiyle 2009'un ilk çeyreğinde açıkladığı 590 milyar won (yaklaşık 11 milyar 700 milyon Türk Lirası) kârdan bu yana bir çeyrekte elde edilen en düşük kâr olarak kayıtlara geçecek. Güney Koreli şirketin ayrıntılı verileri 27 Temmuz'da açıklaması bekleniyor.

TEKNOLOJİ DEVİNİN TOPLAM GELİRİ DE YÜZDE 22 DÜŞTÜ

Açıklamanın ardından Samsung Electronics hisseleri sabah erken saatlerde yüzde 1,4 düşerek piyasanın genelindeki yüzde 0,6'lık düşüşün altında bir performans sergilerken uzmanlar, bellek çipi fiyatlarının üçüncü çeyrekte dibe vurmasını ardından sınırlı bir toparlanma yaşanmasını bekliyor. Öte yandan, Samsung'dan yapılan açıklamada, Nisan-Haziran ayları arasındaki toplam gelirin bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 22 düşerek 60 trilyon won (yaklaşık 1 trilyon 200 milyar Türk Lirası) olduğu belirtildi.

PANDEMİ VE ÇİP KRİZİNİN ARDINDAN GELEN ARZ FAZLASI

Pandemiyle birlikte 2020 başlarında otomotiv sektörüne yönelik talep oldukça düşmüş ve şirketler çip siparişlerini iptal etmişlerdi. Aynı dönemde uzaktan çalışmanın yaygınlaşması ve tüketicilerin evlerinde daha uzun zaman geçirmesi nedeniyle bilgisayar ekipmanı, mobil cihazlar ve oyun konsollarına olan talep artmış, bu da otomotiv üreticilerinin kendilerini öncelik listesinde daha alt sıralarda bulmasına yol açmıştı. Ancak 2020 sonlarına doğru küresel ölçekte otomotiv sektöründeki talep hızla geri dönünce çip krizi yaşanmıştı. Sonrasında, çip üretimi küresel ölçekte hız kazanmış ve bu kez arz fazlası yaşandığı için fiyatlar düşme eğilimine girmişti.

Çiplerin, tedarikte Tayvan'a bağımlı olan ABD ile Çin arasında son birkaç yıldır yükselen teknolojik rekabetin önemli ayaklarından biri olduğu biliniyor. Son olarak, küresel rekabette rolünü güçlendirmeye çalışan Avrupa Birliği (AB) de ilgili mevzuatta yaptığı değişikliklerle 90 milyar euro'dan fazla yatırım çektiğini duyurmuştu. Konuyla ilgili açıklama yapan AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, "Çiplerde Doğu Asya'daki çok az sayıda tedarikçiye olan bağımlılığımızı azaltmamız ve tedarik zincirlerindeki riskleri düşürmemiz gerekiyor" yorumunu yapmıştı. (DIŞ HABERLER)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar