‘Çözüm için öncelikle parlamento aktifleştirilmeli’
Goran Hareketi ile Komeleya İslami, Mesud Barzani’nin ortak toplantı çağrısına icabet etmeyeceklerini açıkladılar.
HABER MERKEZİ - Goran Hareketi ile Komeleya İslami, Irak Kürdistanı Bölge Başkanı Mesud Barzani’nin çağrısı üzerine yarın yerel saatle 14.30'da yapılacağı açıklanan ortak toplantıya katılmayacaklarını açıkladılar.
Barzani geçtiğimiz gün parlamentoda grubu bulunan siyasi partilere çağrı yaparak referandum, genel seçim, parlamento ve hükümetin aktive edilmesi ile ekonomik sorunların giderilmesi konularını görüşmek için bir araya gelinmesini talep etmişti. Yarın toplanacak KDP üst yönetimi toplantısına da başkanlık edecek olan Barzani, bu toplantı sonrasında saat 14.30'da üm partilerle bir araya gelmek için çağrıda bulundu. KDP başta olmak üzere diğer partiler, anılan toplantıda Irak Kürdistanı Bölgesi’nde 2 yıldır çözülemeyen Başkanlık sorunu da dahil tüm sorunların masaya yatırılarak ortak uzlaşıyla çözümü için çağrıyı önemsemek gerektiğini belirtirken geçtiğimiz günlerde liderleri Noşirvan Mustafa’yı bir hastalık sonucu kaybeden Goran Hareketi ile Komeleya İslami toplantıya katılmayacaklarını açıkladılar.
Goran Hareketi sözcüsü Şoreş Hacı, partisinin yayın organlarına yaptığı açıklamada, "Parlamentoda grubu bulunan partilere yapılacak çağrıya icabet etmeyeceğiz. Yarın yapılması düşünülen toplantıya katılmayacağız" dedi.
Şoreş Hacı açıklamasında şunları söyledi:
"Birçok kez dedik tüm sorunların çözümü için atılması gereken ilk adım Kürdistan parlamentosunun yeniden aktif olmasıdır. Bunun önünde hiçbir engel yok. Kürdistan’daki yasal, siyasal ve ekonomik sorunların çözümü için ancak parlyamentoda sonuç alıcı çalışmalar yürütülebilir. Bu sağlanmadıkça yapılacak toplantılara katılmayacağız."
Goran Hareketi'nin ardından Komeleya İslami de toplantıya katılmayacağını duyurdu.
Komeleya İslami'nin yayın organı Peyam televizyonuna konuşan Komeleya İslami Sözcüsü Rêbwar Hemed toplantıya katılmayacaklarını belirterek, "Bu toplantnın herhangi bir ciddiyeti olmadığı için katılmayacağız. Ancak bu karar tüm siyasi ilişkilerimizi dondurduğumuz anlamına gelmiyor" dedi.
YENİ LİDERİN KİM OLACAĞI KONUŞULUYOR
Goran Hareketi’nde diğer tartışılan bir konu da Noşirvan Mustafa sonrasında hareketin liderliğini kimin üstleneceği. Noşirvan Mustafa’nın 2 Kasım 2016 günü Irak’ın Londra Büyükelçiliği’nde parti işlerinin yürütülmesi için verdiği vekalet, yeni liderin Ömer Seyid Ali olabileceğine dönük iddiaları gündeme getirdi.
Noşirvan Mustafa verdiği vekalette, Ömer Seyid Ali’nin kendisi adına anlaşmaları imzalama, komisyonlara başkanlık etme, formları doldurma ve karar alma alma gibi Genel Sekreter’in sahip olduğu tüm yetkilere sahip olduğunu belirtiyor.
Goran Hareketi’nin tüzüğüne göre partinin genel sekreterlik koltuğu boşaldığında partinin yetkili organları bir Ulusal Konsey üyesi, onlar olmazsa bir Genel Kurul üyesini ya da Goran Hareketi’nin tanınmış bir üyesinin aday gösterilmesini öngörüyor. Ancak adayın açık oylama ve oy çokluğu ile seçilmesi gerekiyor. Gözlemciler, Goran Hareketi’nin yeni liderinin seçimi için Noşirvan Mustafa’nın 40’ının çıkmasının beklendiğini belirtiyor. Daha sonra parti yetkili organlarının gereken adımı atarak yeni lideri seçeceği ifade ediliyor.