Davos'ta ilk kez sahne alan yeni Arjantin lideri: Sosyalizm Batı'yı tehdit ediyor

Davos'ta ilk kez sahne alan yeni Arjantin lideri: Sosyalizm Batı'yı tehdit ediyor
Aşırı sağın yükselişinin göstergelerinden Milei, dünyanın en zengin ve en nüfuzlularının toplandığı Davos'ta "Sosyalizm yoksulluk yaratır. Serbest girişim kapitalizmi, açlığı ve yoksulluğu sona erdirmek için sahip olduğumuz tek araçtır" diye konuştu.

Artı Gerçek - Latin Amerika'nın başat ülkesi Arjantin'de "anarko-kapitalist" gündemle devlet başkanı seçilen Javier Milei, koltuğa oturmasından bir ay sonra İsviçre'nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'na katılarak ilk uluslararası performansını gerçekleştirdi.

İlk icraat olarak Arjantinlilere "faşizmin ayak sesleri" diye nitelenen işçi düşmanı kararnameler dayatmaya çalışan Milei, Davos'ta siyaset ve iş dünyasının kaymak tabakasına hitabında, "Sosyalizm Batı'yı tehdit ediyor" iddiasında bulundu.

Batı başta olmak üzere tüm dünyada aşırı sağın yükselişinin yansımalarından biri olan Milei, dünyanın en zengin ve en nüfuzlularının toplandığı Davos'ta "Sosyalizm yoksulluk yaratan bir fenomendir. Serbest girişim kapitalizmi, açlığı ve yoksulluğu sona erdirmek için sahip olduğumuz tek araçtır" dedi.

BATI'DA 'SOSYALİST, SOSYAL ADALETÇİ, KOLEKTİVİST' MODEL EGEMENMİŞ GİBİ

Sanki böyle bir "tehlike" varmış gibi Batılı liderleri, "Arjantin'i ekonomik krize ve artan yoksulluğa sürüklediğini" iddia ettiği "sosyalist, sosyal adaletçi, kolektivist yoldan uzak durmaya" çağıran Arjantin'in yeni lideri, şunları söyledi:

"Batı dünyası tükenme tehlikesiyle karşı karşıya, çünkü Batı'nın değerlerini savunması gerekenler, kaçınılmaz olarak sosyalizme ve dolayısıyla yoksulluğa yol açan bir dünya vizyonun saflarına dahil oluyor."

'SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ DEĞİL, ASIL NEDENİ'

"Arjantinliler sosyalist politikaların sonuçlarını çok iyi biliyorlar, çünkü onlarca yıldır süren sol yönetim ülke tarihindeki en derin ekonomik felaketi yarattı" manzarası çizen Milei, şöyle konuştu:

"Biz bunu yaşadık. Bunu yaşadık, çünkü bizi zengin eden özgürlük modelinden vazgeçmeye karar verdiğimizden beri, her geçen gün daha da yoksullaştığımız bir döngüye kapıldık. Batılı liderler de benzer şekilde kolektivizm dediğimiz şeyin farklı versiyonları için özgürlük modelini terk ediyor. Size kolektivist deneylerin asla dünya vatandaşlarını etkileyen sorunlara çözüm olmadığını, bilakis sorunların asıl nedeni olduğunu söylemek için buradayız."

ARJANTİN 'SOSYALİZM YÜZÜNDEN' ÇÖKMÜŞ

Bol miktarda doğal kaynaklara sahip olan Arjantin'in 20. yüzyılın ilk yarısında dünyanın en zengin ülkeleri arasında yer almasından ötürü 'Arjantinli kadar zengin' deyiminin kullanıldığını hatırlatan Milei, bunu tersine çevirmek için ABD'nin Arjantin'e sayısız müdahalesine hiç değinmeden, "ardından gelen ekonomik çöküşün sosyalizmin kaçınılmaz sonucunun ne olduğunu gösterdiğini" öne sürdü.

Milei şöyle devam etti:

"Ne kadar zengin olursanız olun, doğal kaynaklar açısından ne kadar zengin olursanız olun, nüfusunuz ne kadar nitelikli ve eğitimli olursa olsun, merkez bankasında ne kadar altın külçeniz olursa olsun, serbest rekabet, serbest fiyat sistemleri gibi piyasaların serbest işleyişini engelleyici önlemler alınırsa, ticareti engellerseniz, özel mülkiyete saldırırsanız, olası tek kader yoksulluktur."

İŞ İNSANLARINA 'SINIR TANIMAMA' ÇAĞRISI

Neoliberalizmin at koşturduğu Batılı ülkeleri "Hepsi insanlığı tarihindeki en muhteşem ilerlemeye götüren modele aykırı kolektivist varyantları benimsedi" diye tasvir eden Arjantin Devlet Başkanı, iş insanlarını "siyasi kasttan veya devletin sırtından geçinen asalaklardan korkmamaya" çağırdı.

"Davos'a Batılı ulusları refah, ekonomik özgürlük, sınırlı hükümet ve özel mülkiyete sınırsız saygı yoluna geri dönmeye davet etmek için geldiğini" belirten Milei, "Devlet sorunun kendisidir" dedi. Özel sektördeki servet yaratıcılarının devletçiliğe teslim olmamasını isteyerek şu çağrıyı yaptı:

"Bu hikayenin gerçek kahramanları sizlersiniz ve bugünden itibaren Arjantin'in sizin sadık, koşulsuz müttefikiniz olduğundan emin olabilirsiniz."

SÖZLERİ DAVOS'TA KARŞILIK BULDU

FT'ye göre Arjantin liderinin konuşmasını dinleyen Avrupalı büyük bir satın alma firmasının başkanı, "Etkilendim" diyerek salondan ayrıldı.

Amerikan yatırım bankası ve finansal hizmetler holdingi JPMorgan'ın Başkanı Daniel Pinto, Milei'nin konuşması öncesi, yeni Arjantin hükümetinin "ülke için yeni bir başlangıç yaratabileceğini ve 80 yıldır süren ekonomik bozulmaya son verebileceğini" söyledi. Ancak planlarını hayata geçirmek için halkın acı ilacı içmeye gönüllü olmasına ihtiyaç duyduğundan Milei'yi "zor bir yıl" beklediğini öngördü.

IMF BAŞKANI İLE 'ÇOK İYİ GÖRÜŞME'

Ekonomi politikalarına Washington merkezli Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) desteğini alan Milei, 44 milyar dolarlık kurtarma programının gözden geçirilmesi ve yeni kredi dilimlerinin serbest bırakılması konusunu Davos'ta IMF Başkanı Kristalina Georgieva ile görüştü.

Ardından Georgieva, X'te "Çok iyi görüşme oldu. Arjantin'den derin ekonomik ve toplumsal sorunları ile enflasyonu düşürme, özel sektör öncülüğünde büyümenin teşviki ve kıt olan kamu parasının en savunmasız insanlara yardım için kullanılması hakkında konuştuk" paylaşımını yaptı.

Arjantin, neoliberal ekonomik politikalar uygulayan sağcıların iktidar olduğu dönemlerden yadigar olarak IMF'ye en borçlu ülke. (FT, Reuters, RT, Dış Haberler)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar