Doğu Akdeniz: Merkel, AB Zirvesi öncesi 'barışçıl çözüm' vurgusu yaptı
Kıbrıs Cumhuriyeti, Türkiye'ye karşı somut önlem alınması konusundaki baskısını sürdürüyor.
Avrupa Birliği'nin (AB) Doğu Akdeniz bunalımıyla Türkiye'yle ilişkilerin de ele alınacağı zirvesi bugün başlıyor. Liderler zirvesi iki gün sürecek. Almanya Başbakanı Angela Merkel zirve öncesi yaptığı açıklamada, Doğu Akdeniz'de gerginliğin azaltılması gerektiğini söyledi. Merkel, "soruna barışçıl bir çözüm bulunması" konusunda kararlı olduklarını vurguladı.
AB-Türkiye ilişkilerinin önemine değinen Merkel, "Türkiye ile ilişkilerimiz doğal olarak çok karmaşık ve tüm zorluklara rağmen AB'nin Türkiye ile yapıcı ilişkiler kurmasında büyük yarar var" dedi.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise AB üyelerinin Yunanistan ve Kıbrıs Cumhuriyeti ile dayanışma göstermesinin "müzakere konusu olmaması gerektiğini" kaydetti.
BBC Türkçe'deki habere göre, Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz'dan da benzer bir açıklama geldi. Kruz, Türkiye'ye yaptırımlar da dahil olmak üzere net bir yanıt verilmesi gerektiğini söyledi.
AB Konseyi Başkanı Charles Michel, birliğin Doğu Akdeniz'de istikrar istediğini söyledi, "Egemenlik haklarını savunma ve koruma konusunda Yunanistan ve Kıbrıs'ın tamamen yanlarındayız" dedi.
Türkiye ile yapıcı bir ilişkiden yana olduklarını belirten Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise "Gerilim ya artacak, ki istediğimiz durum bu değil, ya da gerilim azalacak ve yapıcı bir ilişkiye doğru ilerleyeceğiz, istediğimiz bu" diye konuştu.
Türkiye'nin Oruç Reis araştırma gemisini Antalya'ya çekmesinin ardından gerilimin azalması ve Almanya'nın girişimi sonucunda Ankara-Atina arasındaki görüşmelerin yeniden başlayacak olması AB Zirvesi'nden Türkiye'ye karşı yaptırım kararı çıkmayacağını gösteriyor.
Buna karşın Kıbrıs Cumhuriyeti, Türkiye'ye karşı somut önlem alınması konusundaki baskısını sürdürüyor ve istediği adım atılmazsa Belarus'a karşı uygulanacak yaptırımları bloke etmeyi sürdüreceğini kaydediyor.
AB liderlerinin zirve sırasında Dağlık Karabağ konusunu da ele alabileceği, Fransa'nın Türkiye'nin oynadığı role ilişkin kaygılarını kayda geçirebileceği yapılan değerlendirmeler arasında. (HABER MERKEZİ)