Dünya basını YSK'nın iptal kararını nasıl gördü?

The Guardian: YSK'nın seçim iptali kararına büyük tepki var.

Dünya basını YSK'nın iptal kararını nasıl gördü?

ARTI GERÇEK - Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK), İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminde AKP'nin olağanüstü itirazını oy çokluğuyla kabul ederek seçimi iptal etmesi dünya basınınında geniş yankı uyandırdı.

Haberi son dakika gelişmesi olarak manşetten duyuran BBC World News, "Mart ayında muhalefetin zaferiyle sonuçlanan seçimlerin yenilenmesine karar veren YSK kınanıyor. Erdoğan'ın AKP'si seçimde usulsüzlükler ve yolsuzluklar olduğu iddiasında. Ancak belediye başkanı seçilen CHP'li Ekrem İmamoğlu kararı 'hainlik' olarak değerlendirdi" ifadelerine yer verdi.

Haberde 23 Haziran'da yapılacak seçimin İstanbul'da protestoların kıvılcımını ateşlediği de hatırlatıldı.

Haberde, "Erdoğan İstanbul'un kaybını asla sineye çekmeycekti. 'İstanbul'u kazanan Türkiye'yi kazanır' sık sık kullandığı bir söz. Ülkenin ekonomik dinamosunu geri almaya kararlı" yorumu yapıldı.

BBC, Erdoğan'ın kararının risk dolu bir strateji olduğu yorumunda bulunarak "Son bir yılda yüzde 30'dan fazla değer kaybeden Türk Lirası yeniden düşüşe geçti. Resesyondaki bir ekonomi belirsizlikle çok zor baş eder. Kaldı ki, en başta Erdoğan'a İstanbul'u kaybettiren ekonomik sıkıntılardı" değerlendirmesini yaptı.

THE GUARDIAN: BÜYÜK TEPKİ VAR

İngiltere'de yayın yapan The Guardian gazetesi de kararın toplumsal muhalefette büyük tepkiye yol açtığı vurgusunu yaparak, "İstanbul'un birçok şehrinde insanlar tencere ve tavalarla protestoda bulundu" dedi.

Haberde Blue Bay Portföy Yönetimi'nden finans uzmanı Timothy Ash'in "Bu karar Türkiye'deki demokrasi algısı açısından zarar verici ve Türkiye ekonomisini kırılgan kılacak, temmuza kadar olan süreçte makro finansal istikrar için risk oluşturacak" değerlendirmesine yer verildi.

FT: SİYASİ KARŞAGA

İngiltere'de yayımlanan Financial Times, Yüksek Seçim Kurulu'nun İstanbul'daki belediye başkanlığı seçimi sonuçlarını iptal etmesi ve seçimlerin tekrarlanması kararının ülkede "siyasi kargaşa olasılığını" artırdığını yazdı. Haberde, kararın "Türkiye demokrasisinin durumu konusunda Erdoğan'a yönelik eleştirileri artıracağı" yorumu da yapıldı.
Haberde CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Adıgüzel'in "AKP'ye karşı seçime girmek serbest ama kazanmak yasak. Millet iradesinin ayaklar altına alındığı, hukukun hiçe sayıldığı bu düzen ne demokratiktir ne de meşrudur. Bu düpedüz diktatörlüktür" sözlerine yer verildi.

NYT: EKONOMİK KRİZ İHTİMALİ ARTTI

New York Times gazetesi, haberinde, kararın "Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan için ezici bir mağlubiyeti sildiği, ancak sosyal kargaşa ve yeni bir ekonomik kriz ihtimalini artırdığı" yorumunu yaptı.

Carlotta Gall imzalı haberde, "Ülkenin en büyük şehri ve ticari merkezi İstanbul için eşi benzeri görülmemiş mücadele, Erdoğan ve partisi için kaybın ne kadar derin bir yara açtığının altını çiziyor" denildi.

AKP'nin başkent Ankara'nın yanı sıra Türkiye'nin güneyindeki önemli bazı endüstri kentlerini de kaybettiği hatırlatılan haberde şu ifadeler yer aldı:

"Ancak siyasi üssü ve arka bahçesi olmasının yanı sıra ailesi ve yakın çevresi için zenginlik ve prestij kaynağı olan İstanbul'un kaybı, özellikle acı vericiydi."

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın zaman zaman yenilgiyi kabul etmeye hazır göründüğü belirtilen yazıda, seçim gecesi ve takip eden günlerde kapalı kapılar ardında "İstanbul'u bırakmamaya kararlı hırslı, şahin bir yakın çevreyle, daha eski isimlerden oluşan ve şehrin kaybedildiğinin kabul edilmesi tavsiyesini veren geniş bir çevre arasında bir güç mücadelesi yaşandığı" da kaydedildi.

Haberde, bu yakın çevrenin başını Erdoğan'ın damadı ve Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın çektiğine inanıldığı belirtildi.

Ardından 31 Mart seçimlerinden bugüne kadar sandıklardaki yeniden sayım süreci aktarılan haberde, iki aday arasındaki farkın yavaş yavaş kapandığı kaydedildi ve Erdoğan'ın şu sözlerine yer verildi:

"Ortada bir şaibe, yolsuzluk var ve bu yolsuzluğun, şaibenin ortadan kaldırılması hem Yüksek Seçim Kurulunu aklayacaktır hem de milletimizin gönlü ferah hale gelecektir."

ALMANYA BASINI: SEÇİMLER ANLAMINI YİTİRDİ

Berlin'de yayımlanan Tagesspiegel gazetesi Türkiye'de seçimlerin anlamını yitirdiğini ve sadece AKP'nin kaybetmesi nedeniyle seçimlerin yenileneceğini yazdı. Gazete bu kararın ekonomik ve siyasi sonuçları olacağına dikkat çekerek şu ifadelere yer verdi:

"Seçimlerin yenilenmesiyle Türkiye özgür seçim ve seçmenin tercihini kabul etmek gibi demokrasinin önemli prensiplerine veda ediyor. Bu şimdiye kadar her şeyin yolunda olduğu anlamına da gelmiyor. Erdoğan hükümeti demokrasilerde iktidar sahiplerinden bağımsız olması gereken kurumları geçen yıllarda adım adım kontrolü altına aldı. Yargı ve medya hizaya getirildi, parlamentonun gücü elinden alındı, seçilmiş siyasetçiler hapse atıldı ve son olarak seçilen Kürt belediye başkanlarına mazbata verilmedi. Bu Türkiye’nin iç politikası açısından bir felaket olmasının yanı sıra ekonomik krizi de kötüleştirecek. Çünkü bu keyfilik yatırımcıları korkutuyor. Dış politikada da bir dönem yıkılıyor. Türkiye artık bir demokrasi olarak kabul edilemez. Batı Ankara ile ilişkilerini gözden geçirmeli."

'TÜRKİYE USULÜ DEMOKRASİ'

Frankfurter Allgemine Zeitung AKP'nin seçimleri yineleyerek kazanma yöntemini daha önce de uyguladığını hatırlattı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın isteğine karşı gelinmesinin mümkün olmadığına işaret etti:

"Bu Türkiye usulü demokrasi: İstenilen sonuç alınana kadar seçim yapmak. Bu yöntem Erdoğan'ın partisi AKP parlamentoda çoğunluğu kaybettiği ve seçimlerin yenilenmesiyle seçimleri yeniden kazandığı 2015'te de işe yaramıştı. 31 Mart seçimleri öncesinde AKP'ye yakın çevreler AKP'nin kaybedemeyeceğini ve muhalif CHP'nin kazanamayacağını dile getiriyordu. Bu Yüksek Seçim Kurulu üzerinde baskı yapmış olmalı ki bu acı cümle gerçeğe dönüştü… Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın isteğini yerine getirmemeye kim cüret edebilir ki? Yandaşları açısından önemli bir rüşvet kaynağı olan İstanbul'un geri alınması, inandırıcılığından daha önemli." (HABER MERKEZİ)

İstanbul akp binali yıldırım ysk seçim guardian Tayyip Erdoğan BBC New York Times Dünya basını Ekrem İmamoğlu