Dünyada 1 Mayıs: Emekçiler hak mücadelelerine Filistin mücadelesini de kattı
Artı Gerçek - 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda dünya çapında düzenlenen gösterilerde emekçilerin çalışma koşulları, ücretleri ve haklarının düzelmesinin yanısıra İsrail'in Gazze soykırımının durması, Filistin'in özgürlüğe kavuşması talepleri de yükseldi.
Yunanistan: Özel ve kamu sektöründeki en büyük sendikaların İşçi Bayramı için ilan ettiği 24 saatlik greve ulaştırma işçilerinin katılmasıyla gemiler limanlardan kalkmadı, metro ve otobüs seferleri aksadı.
Başkent Atina'da yürüyüş düzenleyen yüzlerce işçi, maaşlarının Avrupa ortalamasına yakınlaştırılmasını talep ederken İsrail'in Gazze Savaşı'nı protesto etti. Göstericiler, 2008-2018 borç krizi sırasında verilen uluslararası kurtarma paketleri karşılığında önceki hükümetlerin kemer sıkma önlemleri kapsamında gidilen bir dizi ücret kesintisini telafi edecek ücret artışları talep etti. Bu hafta Miçotakis hükümetinin açıkladığı 2025'ten itibaren memurların yıllık maaşının yüzde 15'ine kadar performansa dayalı prim planının, yiyecek ve ev giderleri artmaya devam ederken, 10 yıl süren kriz boyunca maaşlarda yaşanan kümülatif yüzde 40'lık düşüşü telafi edemeyen çok az bir para olduğu belirtildi.
Parlamento binası önündeki gösteride, Gazze ile dayanışma amacıyla Filistin bayrakları açıldı ve gökyüzüne kızıl balonlar uçuruldu. 48 yaşındaki Marianna Tsagari, "İşçi Bayramı'nda bu soykırımı unutmamak bizim görevimiz" dedi.
Fransa: Neo liberal Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un 'mezarda emeklilik' diye nitelenen reformu devasa protestolara kulaklarını tıkayıp meclisi bay pas ederek yasalaştırmasından 1 yıl sonra başkent Paris dahil büyük şehirlerde yürüyüş düzenlendi. CGT ve CFDT sendikaları ülke genelinde toplam 265 gösteri yaptı. Geçen yıl milyonlarca Fransızın katıldığı emeklilik reformu protestoları kapsamında 1 Mayıs yürüyüşlerinde 8 sendika yer almıştı.
Bugün Paris'te Cumhuriyet Meydanı'nda başlayan yürüyüşte Filistin yanlısı ve Olimpiyat karşıtı protestocular safları doldururken, çevre korumayla ilgili aşırı bürokrasiden şikayet eden çiftçiler de aralarına katıldı. Asgari ücretin ve maaşların artırılması, çalışma koşullarının iyileştirilmesinin yanısıra İsrail'e silah satışının durdurulması talep edildi. Barışı teşvik etme, kemer sıkmayla mücadele ve haziranda yapılacak Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri öncesinde “işçiler için daha koruyucu Avrupa” talepleriyle ilgili sloganlar atıldı. Sarı Yeleklilerin de katıldığı gösteride, "Macron istemese de çalışanların onuru için buradayız" sloganı yükseldi.
Bu yaz Paris'te yapılacak Olimpiyat'ın simgesi halkaların karton maketi de yakılırken, sendikalar, hükümetin yaz tatilinde çalışmaya zorlanacak emekçilere gerekli tazminatı vermemesi halinde Olimpiyat sırasında grev yapılacağı uyarısında bulundu.
Bir otobüs durağının camının kırılıp çöp bidonları ateşe verilmesi üzerine müdahale ederek korteji ikiye bölen güvenlik güçlerinin bir duvarın önündeki göstericileri coplaması nedeniyle en az 1 kişi kafasından yaralandı. Polisle çatışmalar başlarken, sokaklar gaza boğuldu.
Hem aşırı sağcı hem aşırı solcu eylemcilere karşı 5 binden fazlası Paris'te olmak üzere ülke çapında yaklaşık 12 bin polis ve jandarma görevlendirildi. Lyon'da kapüşonlu eylemcilerin bir bankaya saldırması sonucu 22 kişi gözaltına alındı, 2 polis memuru da yaralandı. Benzer şiddet olayları Nantes'da da yaşandı. Paris'te yürüyüş daha başlamadan 25 kişi gözaltına alınırken, polis bir bıçak ve bir çift muştanın aralarında bulunduğu silahlara el konulduğunu duyurdu.
Saint-Etienne'de AP'deki sol görüşlü Place Publique hareketinin başkanı olan milletvekili Raphaël Glucksmann, kendisine boya dolu yumurta yağdıran genç protestocular tarafından kovalandıktan sonra yürüyüşü terk etmek zorunda kaldı.
Almanya: Çok sayıda kentteki gösterilere binlerce kişi katılırken, Stuttgart'ta protestocularla polis arasında çatışma çıkması üzerine polis biber gazı ve coplara sarıldı. Başkent Berlin'de Alman Sendikalar Konfederasyonu'nun (DGB) gösterisine yaklaşık 12 bin 500 kişi katılırken, varlık vergisi talebiyle "Zenginden vergi al" pankartları açıldı. 100'den fazla kişinin Filistin yanlısı tezahüratları nedeniyle iki ayrı suç duyurusunda bulunuldu. Yoğun polis konuşlandırılmasının eleştirildiği Berlin'de artık akşam Kreuzberg ve Neukölln semtlerinde devrimcilerin düzenleyeceği gösterilere odaklanıldı.
30 Nisan'ı 1 Mayıs'a bağlayan gece çevrimiçi perakende devi Amazon'a kundaklama saldırısı düzenlendi. Wittenau'da 16 Amazon minibüsünün yakılmasının sorumluluğunu üstlenen isimsiz açıklamada 1 Mayıs'a vurgu yapıldı.
İsveç: Çok sayıda STK'nin çağrısıyla Stockholm'de toplanan yüzlerce gösterici, ellerinde Filistin bayraklarıyla "İsrail'in Gazze ablukası ve etnik temizliği" durdurmasını, uluslararası toplumun "İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırıların savaş suçu kabul edilmesini" istedi. "Özgür Filistin, özgür Gazze", "Soykırımı durdurun", "İsrail'e boykot" yazılı pankartlar taşıyan, "Gazze'de çocuklar öldürülüyor", "Filistin'e özgürlük" sloganları atan göstericiler, "ABD'nin İsrail'in savaş suçlarına ortak olduğunu" dile getirdi.
Endonezya: Başkent Cakarta'da yürüyen 50 binden fazla işçi, haklarını ihlal ettiğini ve refahlarına zarar verdiğini söyledikleri yeni yasaya öfkelerini dile getirirken asgari ücretin artırılmasını talep etti. Hükümetin ülkeye daha fazla yatırım çekme çabaları kapsamında bürokrasiyi azaltmayı amaçladığını söylediği İş Yaratma Yasası'nı protesto edenlerden Isbandi Anggono, "Yürürlüğe girmesiyle geleceğimiz belirsizleşecek, çünkü ücretler, kıdem tazminatları ve sözleşme sisteminde birçok sorun ortaya çıkarıyor" dedi.
Filipinler: Başkenti Manila'da düzenlenen yürüyüş ve mitinge katılan binlerce işçi ve solcu aktivist, gıda ve petrol fiyatlarındaki artışa dikkat çekerek ücret artışları ve iş güvenliği talep etti. Çevik kuvvet polisinin başkanlık sarayına yaklaşmasını engellediği protestocular, kırmızı bayraklar sallayarak "Ölmek için değil, yaşamak için çalışıyoruz", "Fiyatları düşürün, maaşları artırın" sloganları attı.
Güney Kore: Başkent Seul dahil 10'dan fazla şehirde düzenlenen yürüyüşlere katılan binlerce kişi, Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol liderliğindeki muhafazakar hükümetin izlediği emekçi düşmanı politikaları eleştirdi. Kore Sendikalar Konfederasyonu lideri Yang Kyung-soo, "Yoon yönetimi altında son iki yılda emekçilerimizin hayatları umutsuzluğa sürüklendi" diyerek "Onları kendi başımıza iktidardan indireceğiz" iddiasında bulundu.
Japonya: Başkent Tokyo'nun merkezinde toplanan 10 binden fazla kişi, fiyat artışlarını dengeleyebilecek ücret artışı talep etti. Ulusal Sendikalar Konfederasyonu'nun lideri Masako Obata, azalan ücretlerin çok sayıda işçiyi ağır yaşam koşulları altına soktuğunu ve gelir eşitsizliklerini artırdığını söyledi.
Güney Afrika: Sendikaların 1 Mayıs gösterilerine Filistin'e destek, İsrail'e protesto damga vurdu.
Tunus: Sol damarın kuvvetli attığı Kuzey Afrika ülkesinde işçiler ve Tunus Genel İşçi Sendikası (UGTT) üyeleri, 1 Mayıs'ta Gazze'deki Filistinlilere desteklerini dile getirmek için sokaklara çıktı. Filistin bayraklarını sallayarak sloganlar atan kalabalığa seslenen UGTT Genel Sekreteri Nureddin Tabubi, “Bu yıl İşçi Bayramı Siyonist savaş makinesinin üstlerine yağdığı on binlerce Filistinli çocuğun, kadının, yaşlının, sivilin kanına bulandı, yaralarında boğuldu" dedi.
Irak: Başkent Bağdat'taki gösterilerin başını laiklik ve kadın haklarını savunmasıyla öne çıkan Komünist Parti çekti. Ülke çapında protestocular ücretlerin artırılmasını, kapatılan fabrikaların yeniden açılmasını ve kamu işletmelerin özelleştirilmesine son verilmesini talep etti.
Lübnan: Yıllardır daha da ağırlaşan ekonomik krize çare bulunmasını talep eden gösterilerde Filistin'e destek verildi. Lübnan Komünist Partisi üyesi genç kızların mevcudiyetine yabancı haber ajansları ilgi gösterdi. (Dış Haberler)