Erdoğan: Finlandiya'nın NATO'ya katılım protokolünün onay sürecini başlatmaya karar verdik

Erdoğan: Finlandiya'nın NATO'ya katılım protokolünün onay sürecini başlatmaya karar verdik
Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'da Beştepe'de ortak basın toplantısı yaptı. Erdoğan "Finlandiya'nın NATO'ya katılım protokolünün onay sürecini başlatmaya karar verdik" dedi.

Artı Gerçek - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ile ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan basın toplantısında Finlandiya'nın NATO'ya katılım protokolünün onay sürecinin Meclis'te başlatmaya karar verildiğini duyurdu.

'FİNLANDİYA'NIN TÜRKİYE'NİN AB ÜYELİĞİNE DESTEĞİNİ DEVAM ETTİRMESİNİ ÖNEMSİYORUZ'

Erdoğan basın toplantısında şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye ve Finlandiya tarihi olarak iyi ilişkiler içerisinde bulunan iki dost ülkedir. Finlandiya'nın deprem felaketi karşısında uzattığı yardım eli ile dostluğumuz güçlendi. Yardımlar için bir kez daha teşekkür ederim. Görüşmelerimizde Türkiye Finlandiya münasebetlerini geliştirmedeki ortak irademizi teyit ettik. İkili ticaret hacminde 2 milyar doları geçen yıl geride bıraktık. Ortak hedefimiz ilk etapta 3 milyar dolar ardından 5 milyar dolara ulaşmak."

"Görüşmelerde ikili münasebetlerimizin yanı sıra AB-Türkiye ilişkileri dahil bölgesel ve küresel meseleleri de ele aldık. Finlandiya'nın, Türkiye'nin AB üyeliğine desteğini güçlü şekilde devam ettirmesini önemsiyoruz .Kıymetli dostumla Rusya-Ukrayna savaşı bağlamındaki gelişmeler hakkında da görüş alışverişinde bulunduk. Akan kanın durması ve savaşın diplomatik yollardan sona erdirilmesi konusundaki çabalarımızı Niinistö'ye anlattım. Türkiye ile BM öncülüğünde taraflarca akdedilen Karadeniz Tahıl Anlaşması'nın etkin şekilde uygulanmasına dair gözlem ve tespitlerimi aktardım.Türkiye binlere vatandaşını teröre kurban verdi. Bölgemizin geleceğinde hiçbir terör örgütüne yer olmadığına inanıyoruz. Milletimizin canına kasteden örgütlerin kökünü kazımakta kararlıyız."

'FİNLANDİYA SOMUT VE SAMİMİ ADIMLAR ATTI'

"Finlandiya'nın üyelik başvurusu görüşmelerimizde önemli yer tuttu. Türkiye NATO'nun açık kapı politikasının güçlü savunucuları arasında yer alıyor. Finlandiya ve İsveç'in katılım müzakerelerinin başlamasına Madrid'de yapılan NATO zirvesinde onay vermiştik. Eş zamanlı olarak 3'lü muhtırayı imzalamak suretiyle, Türkiye'nin haklı güvenlik kaygılarının giderilmesi gerektiğini kayıt altına almıştık. Geride bıraktığımız süre zarfında Finlandiya'nın 3'lü muhtıradaki taahhütlerini yerine getirmek için samimi ve somut adımlar attığını gördük. Güvenlik kaygılarımızın giderilmesi hassasiyetine ve kaydedilen mesafeye binaen Finlandiya'nın NATO'ya katılım protokolünün Meclisimizdeki onay sürecini başlatmaya karar verdik. NATO, Finlandiya'nın üyeliğiyle daha da güçlenerek bu sayede küresel güvenlik ve istikrarın muhafazasında inanıyorum ki etkin rol oynayacaktır. Onay sürecinin tamamlanmasıyla birlikte, Finlandiya ile ilişkilerimiz NATO müttefikliği zemininde tahkim edilmiş olacaktır."

'SÜRECİN İLERLEYİŞİ İSVEÇ'İN ATACAĞI SOMUT ADIMLARLA DOĞRUDAN BAĞLANTILI'

Erdoğan NATO'ya katılım başvurusunda bulunan diğer İskandinav ülkesi İsveç hakkında ise şu ifadeleri kullandı:

"İsveç ile olan görüşmelerimizi ise, ittifakın prensipleri ve bizim terörle mücadeledeki yaklaşımlarımız temelinde sürdüreceğiz. Ülkemizin, sürecin ilerletilmesi hususundaki ilkelerinin ve iyi niyetinin artık daha net görüldüğü kanaatindeyim. Bu noktada, sürecin nasıl ilerleyeceği, İsveç'in atacağı somut adımlarla doğrudan bağlantılı olacaktır."

NİİNİSTÖ: HERKESLE KONUŞABİLEN ÇOK AZ KİŞİDEN BİRİSİNİZ

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ise şu ifadeleri kullandı: "Sayın Cumhurbaşkanı, şahsınıza teşekkürlerimi iletmek isterim. Bence siz, her yerde, herkesle, görüşebilen, konuşabilen çok az kişiden birisiniz. Belki de bunu yapan tek kişisiniz. Çok güzel görüşmeler gerçekleştirdik. İyi olan ilişkilerimizi sürdürüyoruz."

'FİNLANDİYA'NIN ÜYELİĞİ İSVEÇ OLMADAN TAMAMLANAMAZ'

"Konuştuğumuz konulardan biri Ukrayna. Umut ediyoruz bu Tahıl Anlaşması'nın uzatılmasında daha iyi takvim işleyecek. 60 günle sınırlı kalmayacak. NATO üyeliği konusunda ifade ettiğiniz haberleri almak bizi çok memnun ediyor. Bugün atılan imza TBMM'nin onay sürecini başlattığına dair çok önemli bir gösterge. Tüm Finlandiyalılar için çok önemli haber. Milletvekillerimizin yüzde 95'i NATO üyeliği başvurumuzu destekledi. Şimdi bu önümüzdeki süreçte tamamlanacak. Tabii bir koşumuz var, İsveç. Finlandiya'nın NATO üyeliği İsveç olmadan tamamlanamaz. Komşuyuz ve Baltık Denizi'nde sınırımız, kıyımız var. Umut ediyorum Vilnius Zirvesi'nde umut ediyorum ittifakın 32 üyesi olur".

ERDOĞAN: İSVEÇ 120 TERÖRİSTİ BİZE VERMEDİ

Basın toplantısının soru-cevap bölümünde Finlandiyalı bir gazetecinin "Finlandiya tam olarak ne yaptı da üyelik talebi kabul edildi? sorusuna şu yanıtı verdi: "Bizim İsveç'e karşı farklı tutumumuz yok. Ancak İsveç teröristlere kucak açtı. Stokholm caddesi sürekli olarak, Türkiye'deki PKK, YPG, PYD uzantılarıyla bu caddede sürekli gösteriler oluyor. Ve sayın başbakana da bunları söyledik. 120 civarında teröristin listesini verdik ve bize verin dedik. Sayın başbakan iyi bir insan ancak bu teröristleri bize vermediler, veremediler. Bize veremediklerinde bizim de İsveç'e olumlu yaklaşmamız mümkün değil. Finlandiya'da bu tür şeyler yok. Orada bu tür eylemler olmadığı için de Finlandiya'yı İsveç'ten ayırmak zorunda kaldık .Bunun için Finlandiya'ya olumlu yaklaşımımızı bugün attığımız imzayla gösterdik. Ve süratle dışişlerinde bana yazı geldi. Ben de yazıyı parlamentomuza gönderdim. Bundan sorası komisyon, oradan da Genel Kurul'a gidecek. Temenni ederim ki seçim öncesi yetişirse, seçim öncesi yetiştirmek."

Niinistö de aynı soruya şu yanıtı verdi: "Finlandiya, Madrid’de geçen yaz üzerinde mutabık kaldığımız her şeyi yerine getirdi. Burada akılda bulundurulması gereken unsurlardan birisi şu ki idari yetkililerimiz o tarihten itibaren, Madrid'den itibaren her zaman temasta kaldılar. Benim anladığım kadarıyla, karşılıklı anlayış seviyemiz daha da arttı. Şunu kastediyorum hukuk sistemini daha iyi bir şekilde anlayabildiler. Gerçekleştirilen faaliyetleri daha iyi anladılar mesela, terörle mücadele konusunda, terörle mücadele konusunun nasıl ele alındığını konusunda. Bence bu da Türk dostlarımızı ikna eden unsurlardan birisi oldu diye düşünüyorum. Takvim konusuna gelecek olursak, Sayın Cumhurbaşkanı başvurumuzu Meclis'e gönderen belgeyi imzaladığında, gerçekten bizim için önemli bir andı. Umuyoruz ki Meclisin yeterince vakti olur ve bu konuda verimli bir çalışma gerçekleştirirler." (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar