'Erdoğan'ın ismi geçince sosyal medya da suskunlaştı'
Zarrab'ın Erdoğan'ın adını ilk kez duruşmada söylemesi batı basınında da öne çıkarıldı. NYT "Erdoğan'ın adı geçince sosyal medya da suskunlaştı" dedi.
HABER MERKEZİ - ABD’de devam eden İran ambargosunun delinmesine ilişkin davada Reza Zarrab’ın verdiği ifadeler batı basınında yer almayı sürdüyor.
İLGİLİ HABER: ZARRAB: İŞLEMLERE DİREKT ERDOĞAN TALİMAT VERDİ
New York Times dün akşamki duruşmada Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın adının ilk ez geçmesini öne çıkardı. 17 - 25 Aralık Yolsuzluk operasyonunu hatırlatan gazete haberde planın ilk kez 2013'te Türkiye polisi tarafından ortaya çıkarıldığı ancak Erdoğan hükümetinin soruşturmayı sonlandırdığı belirtildi. New york Times "O günden bu yana Erdoğan Amerika'da süren incelemeyi kınıyor ve konuyu sürekli olarak Amerikalı yetkililerle görüşmelerinde dile getiriyordu." dedi.
‘ERDOĞAN’IN ADI GEÇİNCE SOSYAL MEDYA SUSKUNLAŞTI’
Gazetenin dikkat çektiği bir başka konu da Türkiye’deki ana akım medyanın duruşmalar karşısındaki suskunluğu oldu. Haberde, Türkiye'de ana akım medyanın davaya karşı hükümetle aynı çizgide yer aldığı ve soruşturmanın Türkiye'ye yönelik bir komplo olduğunu savunduğu belirtildi ve şöyle denildi:
"Ana akım medya en çok ses getirmesi gereken iddiayı, Erdoğan'ın da planda yer aldığı ifadelerini yayınlamadı. Türklerin çoğuysa davayı sosyal medyadan takip etti. Ancak sosyal medya kullanıcıları Zarrab, Cumhurbaşkanı'nın ismini geçirdikten sonra sessizliğe büründü. Bir Türk Twitter kullanıcısı duyduklarını yazmaya cesaret edemediğini yazdı - ve sonra o tweet'i de sildi."
‘ABD-TÜRKİYE İLİŞKİLERİ DAHA DA GERİLEBİLİR’
Amerikan Wall Street Journal gazetesi de Zarrab'ın ifadesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın isminin geçmesinin, NATO üyesi ABD ile Türkiye'nin ilişkilerini daha da gerginleştirebileceğini belirtti.
Gazete Zarrab'ın ifadesinin ardından Erdoğan'ın danışmanlarından ve adı geçen bankalardan yorum istediklerine ancak bu isteklerine cevap alamadıklarına vurgu yaptı.
Gazetenin dava süreciyle ilgili dikkat çektiği bir detay da, duruşmayı takip etmek isteyenlerin içeri girebilmek için duruşma salonu önünde uzun kuyruklar oluşturması. Davayı izleyenler arasında, Manhattan Başsavcısı Preet Bharana'ın görevinden alınmasından sonra başsavcı vekili olan Joon Kim'in de olmasının, davanın ne kadar önemsendiğini gösterdiği ifade edildi.
‘DAVA TÜRKİYE EKONOMİSİNE ZARAR VEREBİLİR’
Dava, İngiliz basınında da yer buluyor.Guardian gazetesi de Reza Zarrab'ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptırımları ihlal eden anlaşmadan haberdar olduğunu iddia ettiğine dikkat çekti.
Haberde Türk siyasilerin ABD'de süren davanın "komplo" olduğuna yönelik açıklamalarına yer verildi ve şöyle denildi:
"Türk yetkililer davayı görmezden geliyor olsa da, savcıların Zarrab'ın üst düzey yetkililerle bağlantısına dair inandırıcı kanıtlar sunması halinde bu Erdoğan hükümeti için utanç verici olur.
"Ayrıca, Türk lirasının değer kaybettiği bu dönemde, Zarrab'ın ifadeleri bankacılık sistemine zarar verirse, bu Türk ekonomisi üzerinde de olumsuz etki yaratır."
‘DAVA TÜRK LİRASINI DA KISA SÜRELİ ETKİLEDİ"
Bloomberg de Perşembe günkü duruşmada ilk kez Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da isminin geçmiş olmasına dikkat çekti ve davanın Türk lirası üzerinde de etki yarattığını yazdı:
"Türkiye'nin para birimi, faiz oranları ve banka stokları, dava ile ilgili haberlerden etkilendi. Zarrab'ın Erdoğan'ın ismini geçirmesinin arından dolara karşı yüzde 1 değer kaybeden Türk lirası, daha sonra bankaların ifadeleri yalanlamasıyla toparlandı."
Haberde duruşma sırasında hakim ve jüri üyelerine, Zarrab'ın bazı Türkçe telefon konuşmalarının da dinletildiği, kimsenin konuşmaları anlıyormuş gibi görünmediği detayı da verildi. (BBC Türkçe)