Ermenistan Dışişleri Bakanı: AB üyeliğine başvurmayı düşünüyoruz
Paşinyan yönetimi, Ermenistan'ın Rusya'yla geleneksel ittifakına yüz çevirip Batı'yla bütünleşme adımları atarken, TRT World'e konuşan Dışişleri Bakanı "AB üyeliğine başvurmayı değerlendiriyoruz" dedi.
Artı Gerçek - Antalya Diplomasi Forumu'na (ADF) katılması vesilesiyle TRT World'e röportaj veren Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan, geleneksel müttefiki Rusya ile yaşanan gerginliklerin ışığında Batı ile daha yakın ilişkiler kurmaya çalışan Erivan'ın Avrupa Birliği (AB) üyeliğine başvurmayı düşündüğünü söyledi.
'İLİŞKİLERİMİZİ ÇEŞİTLENDİRİYORUZ'
TRT World'e açıklamasında demokrasi vurgusu yapan Ermenistan Dışişleri Bakanı "Bu süreçte demokratik reformlarımızın ve kurumsal değişimlerimizin ana destekçilerinin AB ve ABD olduğunu görüyoruz. Ve genel olarak ilişkileri çeşitlendirmek, mümkün olduğu kadar çok ortağa sahip olmak iyi bir fikirdir. Yani öyle bir yoldan geçiyoruz ki, AB, ABD ile ilişkilerimizi ciddi anlamda derinleştirme sürecinin ortasındayız" diye konuştu.
'AB ÜYELİĞİNİ TARTIŞTIĞIMIZ BİR SIR DEĞİL'
Ermenistan'ın AB'ye katılmayı düşünüp düşünmediği sorusuna, Mirzoyan, şu karşılığı verdi:
"Son 3-4 yıldır karşılaştığımız tüm zorluklar göz önüne alındığında, bugünlerde Ermenistan'da birçok yeni fırsat geniş çaplı tartışılıyor ve bunun AB üyeliğini de kapsadığını söylersem, bu, bir sır olmayacaktır."
"Ermenistan halkının Avrupa emelleri var ve dediğim gibi biz süreci yaşıyoruz ve sürecin sonunun ne olacağını göreceğiz ki, bunu şu anda kimse tahmin edemez."
'ORTAKLIK ANLAŞMASI'NDAN FAZLASINI İSTİYORUZ'
“Fransa ve ABD ile yeni işbirliği fırsatlarımız var. ABD ile yeni alanları araştırdığımız stratejik bir diyaloğumuz var. Aynı şeyi AB için de söyleyebilirim. AB ile Kapsamlı ve Genişletilmiş Ortaklık Anlaşmamız var, ancak bu anlaşmanın ötesine bakıyoruz. Vize serbestisi, ilişkilerimizde kullanılabilecek bazı yeni mekanizmaları tartışıyoruz."
'ERMENİSTAN'IN GÜVENLİĞİNE AB İLK KEZ MÜDAHİL OLDU'
"Şunu da eklemek isterim ki, tarihte ilk kez Avrupa Birliği bölgemizdeki güvenlik işlerine müdahil oluyor. Ermenistan'da Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki sınırı denetleyen AB gözlem misyonunun bulunduğunu biliyorsunuz. Misyonun göreve başlamasından beri sınırdaki gerilimlerin azaldığını ve istikrara katkı sağladığını belirtmekte fayda var. Böylece yeni yönelimleri, yeni alanları ortaklığımıza dahil ediyoruz ve henüz yolun yarısındayız."
Moskova'da 'renkli devrim' olarak görülen 2018 ayaklanmasıyla Erivan'da iktidara gelen Başbakan Nikol Paşinyan, Ermenistan'ın Avrupa ve ABD ile bağlarını derinleştirerek geleneksel müttefiki Rusya'nın tepkisini çekmiş durumda. Erivan'dan Rusya'yla ittifakını Ukrayna Savaşı'nı kapsamadığına dair, Paşinyan'dan Moskova'nın hükümetini devirmeye çalıştığına dair pek çok açıklama geldi. Bu gerilim Rusya'nın Azerbaycan ile Ermenistan arasında denge politikasını sarsmış görünüyor.
TÜRKİYE'YE SİTAYİŞ
Mirzoyan, TRT World'e, Türkiye'nin Ermenistan'la vardığı kara sınırının iki ülkeyi ziyaret eden üçüncü ülke vatandaşlarının ve diplomatik pasaportlu Ermenistan vatandaşlarının geçişine açılması gibi anlaşmaları artık uygulamasını istediklerini de belirtti.
Mirzoyan, ADF'deki konuşmasında, Ermenistan ile Türkiye arasında normalleşme süreci için de "Devlet sınırlarının bir an önce açılmasını samimiyetle istiyoruz. Diplomatik ilişkilerin kurulmasını ve insanlar ve kültürler arasında temasların artmasını istiyoruz" demişti. Sorunlara rağmen Azerbaycan ile barış anlaşması imzalamak için müzakereleri sürdürdüklerine dikkat çekmişti. (Reuters, Armradio, Dış Haberler)