Eski Guantanamo tutuklusu Türkiye'ye kaçtı
Uruguay'da bulunan Diyab, daha önce dört kez Türkiye'ye geçmeye çalışmıştı.
Uruguay'da yaşayan eski Guantanamo tutuklusu Cihat Diyab'ın geçen ay ailesinin de yaşadığı Türkiye'ye sahte pasaport kullanarak kaçtığı ortaya çıktı. Türkiye'ye vardıktan sonra sahte pasaportu nedeniyle sorgulanan Diyab'ın sorgusunun ardından sınırdışı edildiği ifade edildi. Uruguay basını, ülkedeki en sorunlu 'Guantanamo' tutuklusu olarak gösterilen Diyab'ın Uruguay pasaportunu kullanamadığını, bunun nedeninin ise daha önce Türkiye'ye gidiş başvurularının reddedilmesi olduğunu yazdı.
ABD'nin 11 Eylül saldırılarının ardından Küba'nın Guantanamo Körfezi'nde kurduğu hapishanede 12 yıl geçiren ve daha sonra Guantanamo'yu kapatma çabaları nedeniyle Uruguay'a gönderilen Suriyeli Cihat Diyab daha önce 4 kez Türkiye'ye kaçmaya çalışmıştı.
ÖNCE BREZİLYA'YA GİTTİ
Hürriyet'ten İlker Sezer'in haberine göre, 47 yaşındaki adamın Uruguay'da önce Brezilya'nın Sao Paulo kentine gittiği, buradan da sahte Fas pasaportu ile Türkiye'ye uçtuğu ortaya çıktı. Sao Paulo'dan Türkiye'ye uçmayı başaran Diyab, daha önce 4 kez Türkiye'ye kaçarak ailesiyle görüşmeye çalışmıştı. 3 oğlu ve torunlarının Türkiye'de yaşadığı belirtilen Diyab'a 12 sene kaldığı Guantanamo'da herhangi bir suçlama yöneltilmemiş, Diyab hiçbir davaya çıkarılmamıştı.
68 GÜNLÜK ÖLÜM ORUCUNA GİRMİŞTİ
Daha önce ailesiyle bir araya gelmek ve Uruguay'dan bir Arap ülkesine gönderilmek için 68 gün boyunca ölüm orucuna giren Diyab'ın talepleri Uruguaylı yetkililer tarafından kabul edilmemişti. Lübnan doğumlu adam, 2002 yılında ABD'nin Pakistan'ın Lahor kentinde düzenlediği operasyonla gözaltına alınmış ve Guantanamo'ya gönderilmişti.
Diyab'ın eşi Yusra el Huseyin'in kocasının hapishaneden salınması için uluslararası insan hakları kuruluşlarında lobi çalışmalarında bulunduğu biliniyor.
URUGUAY 'DAHA FAZLA KABUL ETMEYECEĞİNİ' AÇIKLAMIŞTI
Uruguay, ABD eski başkanı Barack Obama'nın görev süresi dolmadan Guantanamo'daki hapishaneyi kapatmak istemesi nedeniyle 2014 yılında 6 kişiye siyasi sığınma vermeyi kabul etmişti. Uruguay, hâlihazırda ülkeye kabul edilenlerin ülkeye entegrasyonlarında zorluklar yaşandığını öne sürerek, daha fazla tutukluyu kabul edilmeyeceğini duyurmuştu.
HAKKINDA DAVA BULUNUYOR
Uruguay basınının, 6 mahkûm arasındaki en sorunlu kişi olarak resmettiği Cihat Diyab'ın Uruguay'da bir dava süreci bulunuyor. İki sene önce tanıştığı ve kısa süre içinde sıkı dostluk kurduğu Filistinli Ömer Hader Attalla ile ortak bir iş kumaya karar veren Diyab, Attalla'dan aldığı 35 bin doları geri ödememekle suçlanıyor. Ocak 2018'de başlayan dava henüz sonuçlanmadı ancak Diyab'ın Uruguay'dan hakkındaki söz konusu dava nedeniyle kaçmış olması ihtimalinin zayıf olduğu belirtiliyor. 1990'larda Esad rejimine karşı eylemleri nedeniyle hakkında idam cezası bulunduğu ifade edilen Diyab, 2000'de Afganistan'a kaçmıştı. (DIŞ HABERLER SERVİSİ)