Finlandiya resmen NATO'nun 31'inci üyesi oldu

Finlandiya resmen NATO'nun 31'inci üyesi oldu. Brüksel'deki NATO karargahında düzenlenen törende Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto'ya, Finlandiya’nın NATO’ya katılımına ilişkin onay belgesi tevdi edildi.

Artı Gerçek - Rusya'nın geçen sene Ukrayna'ya savaş açmasının ardından yıllardır sürdürdükleri tarafsızlık politikasını terk ederek komşusu İsveç ile birlikte NATO'ya katılım başvuru yapan ve Türkiye ile Macaristan'ın engelleri kaldırmasının ardından Finlandiya bugün NATO'nun resmen 31'inci üyesi oldu.

Türkiye'nin, Finlandiya'nın NATO üyeliğini onayladığına dair belgeyi, 1949 tarihli Kuzey Atlantik Antlaşması'nın saklayıcısı ABD'ye teslim etmesinin ardından Finlandiya, NATO'nun 31. üyesi olarak İttifak'a katıldı. Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto'ya, Finlandiya’nın NATO’ya katılımına ilişkin onay belgesi tevdi edildi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Brüksel'deki NATO karargahında düzenlenen Dışişleri Bakanları Toplantısı kapsamında bir araya geldi. Görüşmede Türkiye, Finlandiya'nın NATO üyeliğini onayladığına dair belgeyi ABD'ye teslim etti. Çavuşoğlu, görüşmeye ilişkin Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda "ABD Dışişleri Bakanı ile ilişkilerimizi ele aldık. Finlandiya’nın NATO’ya katılım onay belgesini, NATO Kurucu Antlaşması uyarınca üyelik belgelerini saklayan ABD’ye teslim ettik" ifadelerini kullandı.

Daha sonra, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto bir araya geldi. Blinken, bu sırada yaptığı konuşmada Türkiye'nin onay belgesini, ABD adına kendisine teslim ettiğini bildirmekten mutluluk duyduğunu bildirdi. Haavisto da ülkesinin Kuzey Atlantik Antlaşmasına katılmaya dair Türkiye'den aldığı onay belgesini Blinken'a iletti. Haavisto'ya, Finlandiya’nın NATO’ya katılımına ilişkin onay belgesi de tevdi edildi. Stoltenberg ise konuya ilişkin, "Böylece Finlandiya'yı NATO'nun 31. üyesi olarak ilan edebiliriz" dedi.

NATO'nun 5'inci maddesi sayesinde Rusya, Finlandiya'ya saldırırsa ittifakın korumasına sahip olacak. Rusya'nın Ukrayna saldırısı Finlandiya kamuoyunda NATO'ya katılmayı destekleyenlerin oranını yüzde 80'e çıkarmıştı.

STOLTENBERG: PUTİN HEDEFİNİN TAM TERSİNİ ELDE EDİYOR

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg bugün ayrıca gazetecilere yaptığı açıklamada "Bu, Finlandiya'yı daha güvenli ve NATO'yu da daha güçlü hale getirecek. Putin'in Ukrayna'yı işgal etme hedefi, sınırlarında daha az NATO olması ve Avrupa'dan daha fazla üyelik olmamasıydı. Ancak tam tersini elde ediyor" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da gazetecilere yaptığı açıklamada "Putin'e teşekkür edebileceğimiz belki de tek şey bu" dedi. Blinken "Çünkü Putin bir kez daha Rusya'nın saldırganlığıyla engellemek istediğini iddia ettiği bir şeyi hızlandırdı" ifadelerini kullandı.

BIDEN'DAN TÜRKİYE VE MACARİSTAN'A ÇAĞRI

ABD Başkanı Joe Biden da Finlandiya'nın NATO'ya katılımını memnuniyetle karşıladı ve Türkiye ile Macaristan'ı, İsveç'in NATO'ya katılması için onay süreçlerini "gecikmeden" tamamlamaya çağırdı. Biden yaptığı açıklamada, "İsveç'i bir an önce NATO üyesi olarak karşılamayı dört gözle bekliyorum" dedi.

NATO KARARGAHINDA TÖREN YAPILDI

Finlandiya Dışişleri Bakanlığı binası önünde NATO bayrağı göndere çekilirken, Brüksel'deki NATO karargahında da Finlandiya bayrağı diğer üye ülke bayraklarının yanında yerini aldı. Törende, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile diğer 30 müttefik ülkenin dışişleri bakanları yer aldı.

Finlandiya resmen NATO'nun 31'inci üyesi oldu - Resim : 1

Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun temsil ettiği törende Finlandiya bayrağı karargah binasının girişindeki müttefik ülke bayraklarının arasında yerini aldı. Finlandiya bayrağı alfabetik olarak dizilen bayraklar içinde Estonya ve Fransa bayrakları arasına çekildi.

NATO'UNUN DOKUZUNCU GENİŞLEMESİ

Açık kapı politikası izleyen NATO, 74 yılı geride bırakırken 9. kez genişledi. 1949'da 12 üyeyle kurulan İttifak, Finlandiya'nın katılımıyla 31 üyeye ulaştı. ABD, Belçika, İngiltere, Danimarka, Fransa, Hollanda, İtalya, İzlanda, Kanada, Lüksemburg, Norveç ve Portekiz'in imzalarıyla kurulan NATO'ya 1952'de Türkiye ve Yunanistan dahil oldu. Almanya 1955'te ve İspanya 1982'de NATO'ya katılırken 1999'daki genişlemede Çekya, Macaristan ve Polonya İttifaka dahil oldu. 2004'teki genişlemede Bulgaristan, Estonya, Letonya, Litvanya, Romanya, Slovakya ve Slovenya üye olurken 2009'da Arnavutluk ve Hırvatistan, 2017'de Karadağ, 2020'de Kuzey Makedonya NATO üyeleri haline geldi. (DIŞ HABERLER)