Fransa Dışişleri Bakanı: İsrail'in Gazze'ye yardım girişine izin vermesi için gerekirse yaptırım uygulanabilir

Fransa Dışişleri Bakanı: İsrail'in Gazze'ye yardım girişine izin vermesi için gerekirse yaptırım uygulanabilir
Netanyahu, yerinden edilenlerle nüfusu 1.5 milyona ulaşan Refah'a kara harekatı ısrarıyla bugün yine dünyaya meydan okudu. Fransa Dışişleri Bakanı, Gazze'ye yardım girişini sağlamak için İsrail'e yaptırım gibi baskı araçları uygulanabileceğini söyledi.

Artı Gerçek - Dünya 7. ayına giren ve 33 bin 300'den fazla Filistinlinin canını alan İsrail'in Gazze Savaşı'nda ateşkes haberinin gelmesini umarken, Gazze Şeridi'nin en güneyinde, Mısır sınırında 1.5 milyon Filistinlinin sığındığı Refah'a kara harekatı tarihinin belirlendiği açıklamasını yapan Başbakan Benyamin Netanyahu'dan yeni bir meydan okuma geldi.

Netanyahu, bugünkü açıklamasında, "İsrail'in Refah'ta da Hamas tugaylarını ortadan kaldırmayı tamamlayacağı ve hiçbir şeyin bunu engelleyemeyeceği" iddiasında ısrar etti. İsrail Başbakanı "Dünyada bizi durduracak hiçbir güç yok. Bunu yapmaya çalışan birçok güç var, ama işe yaramayacak. Çünkü bu düşman o yaptıklarını bir daha asla yapamayacak" dedi.

REFAH'TAN ÇIKARILACAK FİLİSTİNLİLER İÇİN 40 BİN ÇADIR ALIMI

İsrail medyasına göre İsrail ordusu, Refah'a kara harekatı öncesi buradaki yüzbinlerce Filistinliyi çıkarma hazırlığı kapsamında ilk etapta her biri 12 kişilik 40 bin çadır satın aldı. Jerusalem Post'un haberinde İsrail-ABD görüşmelerinde Filistinlilerin Refah'tan çıkarılmasının 1-4 ay arası ne kadar süre alacağının tartışıldığı aktarıldı. Habere göre Refah'takiler İsrail'in çekildiği Han Yunus'ın yanısıra Muvasi, Gazze'nin orta kesimlerine taşınacak.

MACRON-SİSİ-ABDULLAH'TAN REFA UYARISI

Fransa, Mısır ve Ürdün liderleri ise İsrail'e Refah'a kara harekatı başlatmaması uyarısı yapıp "derhal" ateşkes çağrısında bulundu. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi ve Ürdün Kralı 2. Abdullah'ın yayımladığı ortak makalede, "İsrail'in Refah'a yönelik saldırısının tehlikeli sonuçlarına karşı uyarıyoruz" denildi. BM Güvenlik Konseyi'nin ateşkes çağrısının "daha fazla gecikme olmadan tamamen uygulanması" çağrısı yapıldı.

SEJOURNE: İSRAİL'E BASKI YAPMA YOLLARINI KULLANALIM

Ardından Fransa Dışişleri Bakanı Stephane Sejourne, açlıktan ölen Gazze'ye yardımları engellemesi nedeniyle İsrail'e yaptırım uygulanabileceğinden söz etti.

RFI radyosu ve France 24 televizyonuna konuşan Fransa Dışişleri Bakanı, Gazze'deki Filistinlilerin muhtaç olduğu yardımı sağlamak için İsrail'e "birden fazla nüfuz aracı" uygulanması çağrısında bulundu.

"İnsani yardımın kontrol noktalarından geçmesini sağlamak için yaptırımlara kadar uzanan nüfuz araçları olmalı ve birden fazla araç olmalı" diyen Sejourne, Fransa'nın, AB'yi, "Batı Şeria'da şiddet eylemleri yapan Yahudi yerleşimcilere yaptırım uygulamaya teşvik eden ilk ülkelerden biri" olduğunu hatırlatarak ekledi:

"İnsani yardım girişine izin verilmesini sağlamak için gerekirse bunu devam ettireceğiz."

BAERBOCK: GAZZE'DE HER GÜN CEHENNEM

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock'tan da "Gazze'nin yiyecek bir şeyleri olmayan insanlar ve özellikle çocuklar için her gün cehenneme döndüğü" açıklaması geldi. Soykırımla suçlanan İsrail'in "kendini savunma hakkından" söz etmeye devam eden Yeşiller bakanı, "Yine de İsrail hükümetinin bir görevi de Hamas ve sivil halk arasında ayrım yapmak ve Gazze'ye insani yardımın girmesine izin vermektir" diye ekledi.

BM: İSRAİL YARDIMLARIMIZIN YARISINI ENGELLİYOR

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Sözcüsü Stephane Dujarric, İsrail'in mart ayında Gazze'ye yapılacak "hayat kurtarıcı" gıda yardımlarının yarısından fazlasını engellediğini açıkladı. Dujarric, "İsrail yetkilileriyle koordinasyon gerektiren yüksek riskli bölgelerde BM gıda yardımlarının yarısından fazlası ya reddedildi ya da engellendi" dedi. BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) Sözcüsü Jens Laerke de BM'nin Gazze'ye yönelik gıda konvoylarını neden reddettiğine dair İsrail'in bir açıklama yapmadığını duyurdu.

'KUZEY GAZZE'YE YARDIM SOKMAK NEREDEYSE İMKANSIZ'

BM'nin Gazze'ye yaptığı gıda teslimatlarının engellenmesi veya reddedilmesi olasılığının, diğer insani yardımlara kıyasla çok daha yüksek olduğunu, insanların yüzde 70'inin kıtlık koşullarında yaşadığı Kuzey Gazze'ye yardımların reddedilme olasılığının üç kat daha fazla olduğunu söyleyen Laerke, kuzeye göndermek istedikleri gıda konvoylarının yarısının İsrailli yetkililer tarafından reddedildiğini belirtti.

'REDDETME NEDENİNE İLİŞKİN BİR AÇIKLAMA ALAMIYORUZ'

BM Sözcüsü, "Bunların hiçbirine net bir cevap alamıyoruz. (Yardımları) Sık sık reddediyorlar. Buna ilişkin bir açıklama alamıyoruz" dedi.

186 GÜNDE EN AZ 33 BİN 360 FİLİSTİNLİ ÖLDÜRÜLDÜ

Hamas'ın Sağlık Bakanlığı'na göre İsrail ordusunun son 24 saatte Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 153 Filistinlinin daha öldürüldü, 60 Filistinli daha yaralandı. İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda öldürülen Filistinlilerin toplam sayısı 33 bin 360'a, yaralanan Filistinlilerin toplam sayısı 75 bin 993'e yükseldi. İsrail saldırıları ve engellemeleri nedeniyle çok sayıda kurbana ulaşılamadığı hatırlatıldı.

HAN YUNUS VE ŞİFA HASTANESİ'NDEN EN AZ 409 NAAŞ TOPLANDI

Gazze Şeridi'ndeki Filistin Sivil Savunma Birimi, bugün yaptığı açıklamada, İsrail ordusunun bölgeden çekilmesinin ardından güneydeki Han Yunus kenti ile Gazze’deki Şifa Hastanesi ve çevresinden şu ana kadar 409 cenazenin çıkarıldığını duyurdu. Uluslararası topluma ve ilgili makamlara, Gazze'de yıkılan evlerin enkazı altından ölülerin çıkarılması için ekipman ve makinelerin sağlanması çağrısı yapan birim, sadece Han Yunus ve Şifa Hastanesi çevresinde kum ve molozların altında onlarca ceset olduğunu belirtti. (Arab News, Sputnikglobe, AA, Dış Haberler)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar