Fransa'da emeklilik reformu karşıtı eylem ve grevler sürüyor

Fransa'da emeklilik reformu karşıtı eylem ve grevler sürüyor
Fransa'da binlece kişi ikinci gece de hükümetin Cumhurbaşkanı Macron'un talebi üzerine Ulusal Meclis'te oylanmadan tartışmalı emeklilik "reformunu" kabul etmesine tepki gösterdi. Paris'teki eylemlerde 61 kişi gözaltına alındı.

Artı Gerçek - Fransa'da hükümetin Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un talebi üzerine Ulusal Meclis'te oylanmadan tartışmalı emeklilik "reformunu" kabul etmesine tepki gösteren binlerce kişi, Paris'te yeniden toplandı.

Başbakan Elisabeth Borne'un reformu mecliste oylamaya sunmadan Anayasa'nın 49. maddesinin 3. fıkrasını devreye alarak kabul ettiklerini açıklamasına tepki olarak Paris'teki Ulusal Meclis binası yakınlarında bulunan Concorde Meydanı'nda toplanan göstericiler, hükümetin reformu geri çekmesini talep etti. Alanda "özgürlük ateşi" adını verdikleri büyük bir ateş yakan göstericiler, Macron'un maketini de ateşe verdi.

Yılın başından bu yana büyük bir grev dalgasına ve Paris sokaklarında çöplerin birikmesine neden olan artan huzursuzluk, Başkan Emmanuel Macron'u 2018'deki 'Sarı Yelekler' eylemlerinden bu yana otoritesine karşı en ciddi meydan okumayla karşı karşıya bıraktı.

'MACRON, İSTİFA' SLOGANLARI

Protestocular sık sık "Macron,istifa", "Macron, 16'ıncı Louis'nin kafasını kestik, yeniden başlayabiliriz" şeklinde slogan attı. Alanda barikatlar da oluşturan yaklaşık 4 bin göstericiden bazıları söktükleri kaldırım taşlarını polislere fırlattı.

EN AZ 61 KİŞİ PARİS'TE GÖZALTINA ALINDI

Geçiş güzergahlarındaki birçok aracı ateşe veren göstericiler, civardaki bazı işyeri ve mağazaların da camlarını kırdı. Fransız basını polisin protestocuları dağıtmak için sık sık göz yaşartıcı gaz kullandığını ve 61 kişiyi gözaltına aldığını aktardı. Göstericileri dağıtmak için polisin alana attığı çok sayıda göz yaşartıcı gaz bombasından çıkan dumanlar, yoğun bir sis bulutu oluşturdu. Protestolarda çok sayıda polis de yaralandı.

Paris'in yanı sıra Bordeaux, Toulon ve Strasbourg dahil diğer kentlerde de Macron'un emeklilik reformunun parlamentoda oylanmadan kabul etmesine karşı eylemler yapıldı.

GREV VE EYLEMLER SÜRECEK

Sendikalar bügün dahil ülkede yeni eylemlere devam edeceklerini ve perşembe günü ülke genelinde kitlesel grev kararı aldıklarını duyurdu.Öğretmenler Sendikası geleek hafta için grev çağrısı yaptı. Grev lise düzeyindeki öğrenilerin girdiği Bakalorya sınavlarının aksamasına da yol açabilir.

GENSORU ÖNERGELERİ

Macron hükümetine karşı gensoru önergeleri de sunuldu. Bunlardan ilki bağımsız milletvekilleri ve sol ittifak Nupes milletvekillerinden geldi, diğeri de aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi'nden. Ulusal Birlik lideri Marine Le Pen, emeklilik yasasında değişiklikleri zorlama kararını "hükümet için tam bir başarısızlık" olarak nitelendirdi.

Güvensizlik oylamalarının gelecek hafta Meclis'te görüşülmesi bekleniyor. Gensoru önergesi, Meclisteki milletvekillerinin çoğunluğunun desteğini alırsa hükümet düşüyor. Önerge, Meclis'te çoğunluk tarafından desteklenmediğinde ise yasa tasarısı, Meclis'te oylanmadan geçilmiş sayılıyor ve Senato'nun önüne geliyor.

NE OLMUŞTU?

Fransa Başbakanı Borne, dün bir yasa tasarısının meclisten oylama yapılmadan geçmesini sağlayan Anayasa'nın 49. maddesinin 3. fıkrasını, emeklilik reformuna ilişkin tasarı için devreye koyduğunu açıklamıştı.

Başbakan'ın açıklaması sonrası Paris başta olmak üzere birçok kentte halk protestolara başlamış, polisin müdahale ettiği gösterilerde 300'den fazla kişi gözaltına alınmıştı. Başbakan Borne'un içeriğini 10 Ocak'ta açıkladığı emeklilik reformuna karşı kitlesel grev ve gösteriler için Fransızlar defalarca sokağa indi.

Milyonlarca Fransız'ın karşı çıkarak kitlesel grevler ve gösteriler başlattığı reform, emeklilik yaşının kademeli olarak 2030'a kadar 62'den 64'e çıkarılmasını içeriyor. RTL radyosunun yaptığı ankete göre her 10 Fransızdan sekizi emeklilik reformunun mecliste onaylanmadan geçirilmesine karı ve yüzde 65'i grevlerin sürmesini istiyor. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar