Fransa'da seçime üç gün kala: Le Pen 'Parlamentoda mutlak çoğunluğu elde edip hükümeti kuracağımızdan eminim' dedi

Fransa'da seçime üç gün kala: Le Pen 'Parlamentoda mutlak çoğunluğu elde edip hükümeti kuracağımızdan eminim' dedi
Pazar günü seçimin ilk turu için sandığa gidecek Fransa'da Macron'a duyulan gazap aşırı sağ korkusunu devre dışı bırakmış görünüyor. Anketler Le Pen'in partisinin birinci çıkacağını gösterirken, mutlak çoğunluğu elde edebileceğine de işaret ediyor.

Artı Gerçek - Fransa, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde 'aşırı sağın' zafer kazanması üzerine büyük kumar oynayarak ilan etti baskın genel seçimler için 30 Haziran ve 7 Temmuz'da sandığa gitmeye hazırlanıyor. İlk tura üç gün kala aşırı sağcı lider Marine Le Pen, partisi Ulusal Birlik'in (RN) zaferinden emin konuştu.

Partinin genel başkanlığını 28 yaşındaki Jordan Bardella'ya devretmiş bulunan Le Pen, RN'nin parlamentoda mutlak çoğunluğu elde edeceği, hükümet kuracağı ve Macron'un Ukrayna'ya verdiği sınırsız desteğe kısıtlamalar getireceğinden emin olduğunu söyledi.

LE PEN: MACRON'UN ELİ MECBUR

Le Telegramme de Brest gazetesine konuşan Le Pen, "Cumhurbaşkanı, başbakan seçimi konusunda fazla bir seçeneğinin olmadığını anladı, çünkü Bardella yetkiyi Fransız halkından alacak" dedi.

ANKETLERDE MACRON CEPHESİ ÜÇÜNCÜLÜĞE DEMİR ATTI

Seçim anketleri istikrarlı şekilde RN'nin rahat lider olduğu, sol koalisyonun ikinci sırada geldiğini gösterirken, fosil yakıtlardan çevreci vergi gerekçesiyle mazot fiyatını fırlatmaktan 'mezarda emeklilik' getirmeye dek kitlesel protestolara neden olan neoliberal cumhurbaşkanının partisi Rönesans etrafındaki ittifak ise üçüncü sıraya demir atmış durumda.

BUGÜNÜ ANKETE GÖRE MECLİS SALT ÇOĞUNLUĞUNU ELDE EDEBİLİR

Pazar günkü ilk turda RN'nin yüzde 35'ten fazla; sol ittifakın (Yeni Halk Cephesi) yüzde 29, Macron'un ittifakının yüzde 20 civarında oy alması öngörülüyor. 7 Temmuz'daki ikinci turda seçmenlerin bağlılıklarını değiştirdiği ve yeni ittifaklar kurulduğu görülebilir. Seçmenlerin yaklaşık üçte ikisi oy kullanmayı planlıyor ki, bu, 1997'den bu yana en yüksek katılım olmaya aday.

Asıl merak edilen, RN'nin parlamentonun alt kanadı Ulusal Meclis'te 577 milletvekilliğinden 289 veya daha fazlasını kazanıp salt çoğunluğu elde edip edemeyeceği. RN ile müttefikleri için Ifop'un dünkü anketi 220-260, Harris Interactive Toluna'nın bugünkü anketi 250-305 arası milletvekili öngördü.

DÖRDÜNCÜ KOHABİTASYON DÖNEMİ Mİ?

Sadece genel seçim ilan eden Macron'un görev dönemi 2027'ye kadar sürüyor ve zorla görevden alınması mümkün değil. Beklendiği gibi RN seçimden zaferle çıkarsa, Bardella'nın başbakan olması kaçınılmaz görünüyor. Fransa'daki yarı başkanlık sistemi, cumhurbaşkanı ile başbakanın birbirinden farklı siyasi gruplardan olmalarına imkan tanıyor. Buna 'birlikte yaşamak' anlamına gelen, rakip siyasilerin ülkeyi birlikte yönettiği "kohabitasyon" dönemi deniliyor. Fransa, savaş sonrası tarihinde cumhurbaşkanı ve hükümetin karşıt siyasi kamplardan olduğu üç "birlikte yaşama" dönemi yaşadı.

LE PEN'E GÖRE MACRON'UN KİBRİ BİRLİKTE YAŞAMAYA UYGUN DEĞİL

Macron, seçimin sonucu ne olursa olsun 2027 yılına kadar cumhurbaşkanı olarak kalacağını defalarca söyledi. Ancak Le Pen, neoliberal liderin kohabitasyondan rahatsızlık duyacağını, hatta erken havlu atabileceğini öngördü:

"Tepkisinin ne olacağını bilmiyorum. Kibri göz önüne alındığında, buna uzun süre dayanabilecek mi?"

CUMHURBAŞKANININ YETKİSİNDEKİ DIŞ POLİTİKAYA MÜDAHALE İMASI

Fransız anayasası, kohabitasyon durumunda cumhurbaşkanına dış politika ve savunma konusunda geniş bir hareket alanı tanırken, ekonomi politikası dahil olmak üzere içişlerinde yetkiyi başbakan ve hükümete veriyor.

'MACRON, UKRAYNA'YA ASKER GÖNDEREMEYECEK'

Ancak Le Pen, Bardella'nın başbakan olarak Macron'un manevra marjını kısıtlayabileceğini öne sürdü:

"Paranın ipleri başbakanın elindeyken cumhurbaşkanı için silahlı kuvvetlerin başkomutanı olmak onurlu bir unvan. Jordan, onunla (Macron) kavga etmeye niyetli değil, ama kırmızı çizgileri açıkça ortaya koydu. Cumhurbaşkanı, Ukrayna'ya asker gönderemeyecek."

Macron, şubat ayından beri Batılı müttefiklerinin Rusya'ya karşı savaşında Kiev'e yardım etmek için Ukrayna'ya asker göndermeyi göz ardı etmemeleri gerektiğini ısrarla söylüyor.

'RUSYA'NIN RESMİ TOPRAKLARINI VURAN UZUN MENZİLLİ FÜZELERE KIRMIZI KART'

Başbakan adayı Bardella ise Macron'un politikasını tersine çevirerek, Rusya'nın resmi topraklarını vurmakta kullanılan uzun menzilli füzeleri ve diğer silahları Kiev'e göndermeme sözü verdi.

NERDEN NEREYE?

Şiddetli göçmen karşıtı ve Yahudi karşıtı duruşuyla tanınan Jean Marie Le Pen'in Ulusal Cephesi'nin uzantısı olarak uzun süre "ırkçı ve aşırı sağcı" diye nitelenen RN, son yıllarda Marine Le Pen ve Jordan Bardella tarafından tamamen yeniden markalaştırılarak daha merkeze çekildi. Bu arada merkez partilerin çizgisi de özellikle göçmenler konusunda aşırı sağa yaklaştı.

'BİZ MAKUL İNSANLARIZ'

Le Pen, "İnsanlar (eğer iktidara gelirsek) dünyanın sonunun geleceğini düşünmeyi bırakmalı. Biz makul insanlarız" dedi.

SOSYAL DEVLET YERİNE GÖÇMENLERİ GÜNAH KEÇİSİ YAPMA POLİTİKASI

RN'nin programında göçmenlerin refah ve sağlık hizmetlerine erişiminin azaltılması veya iptal edilmesi, Fransa'da doğan çocukların yabancı doğumlu ebeveynlerinin otomatik Fransız vatandaşı olma haklarının ellerinden alınması gibi unsurlar yer alıyor.

Göçü Fransız değerlerine yönelik kültürel tehdit olmanın yanısıra Fransa'nın karşılayamayacağı ekonomik yük olarak da sunan Le Pen, RN hükümetinin borç ve bütçe açığıyla malul kamu maliyesini nasıl idare edeceği sorusunu yanıtlarken, "Göçmenlik odadaki fil. Ne kadara mal olduğunu bilmiyoruz" vurgusunu yaptı.

Ancak henüz ne Le Pen ne de Bardella, Fransa halkının asıl duymayı beklediği sosyal devlet-sosyal refah mesajlarını vermiş değil. (Reuters, France24, Dış Haberler)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar